Paella

(12)

Houd je ook zo van paella? Alles in 1 grote pan, bij voorkeur in de open lucht, maar binnen kan natuurlijk ook. Het ziet er ook mooi uit, dus pak een vork!

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 20-09-2016, dit recept is voor 6 personen en duurt 40 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 10-09-2023

Kooktijd 40 minuten Aantal personen 6 personen Categorie Hoofdgerechten
Paella

Ingrediënten


  • 500 gram paella rijst (o.a. te koop bij Albert Heijn)
  • 400 gram kippendijen
  • 250 gram gamba's
  • 500 gram mosselen
  • optioneel: 3 stukken kabeljauw filet
  • 4 knoflooktenen
  • 1 grote rode paprika (wij gebruikten 2 kleine)
  • 1 grote groene paprika (wij gebruikten 2 kleine)
  • 1,5 liter kippenbouillon
  • een paar saffraan draadjes
  • grote handvol verse peterselie
  • olijfolie
  • zout naar smaak
  • 1 citroen

Kookgerei nodig


  • snijplank & koksmes
  • paella pan
  • middelgrote pan
  • 2 kommen
  • optioneel: oven

Paella Ingrediënten

Aan de slag

Dit recept printen

Kooktijd 40 minuten Aantal personen 6 personen Categorie Hoofdgerechten

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/paella


Mosselen en voedselveiligheid

Advies van Ohmydish: er zit weinig risico aan het eten van mosselen, zolang deze vers zijn. Controleer voor het koken altijd elke mossel. Geef de voorkeur aan mosselen die bijna of helemaal dicht zitten.

Verwijder elke mossel die gescheurd of gebroken is. Tik een open mossel tegen het keukenblad om te zien of deze weer dicht gaat. Het tikken veroorzaakt een reactie, levende mosselen zullen de schelp snel weer dicht doen.

Is dit niet het geval? Gooi de mossel dan weg, de mossel is namelijk al dood en daarom een verhoogd risico. Volg je instinct en herinner deze regels: Voor het koken: schelp dicht Na het koken: schelp open.

Sla de mosselen over die na het koken nog steeds dicht zitten.

Voorbereiding – 10 minuten

Pel de ui en knoflooktenen en snijd deze zo fijn als je kunt. Verwijder de zaadlijsten van de paprika's en snijd de helft in blokjes en de andere helft in reepjes.

Verwijder overtollig vet en spieren van de kippendijen en snijd deze vervolgens in stukken die niet te klein zijn. Was de peterselie en hak deze fijn.

Paella
Paella

De paella afmaken – 30 minuten

Verhit olijfolie in de paella pan en begin met de kipstukjes. Bak deze enkele minuten en zet deze opzij in een aparte kom. Als je gamba's gebruikt die nog rauw zijn, kun je deze ook even enkele minuten aanbakken.

Vul de middelgrote pan met een halve liter water en breng aan de kook. Verhit opnieuw olijfolie in de paella pan en fruit de ui en knoflook enkele minuten aan. Voeg de rode en groene paprika toe en bak nog enkele minuten langer.

Voeg de paella rijst toe en bak deze nog enkele minuten. Kook ondertussen de schoongemaakte mosselen in het kokende water voor enkele minuten, schud ze af en toe tot ze allemaal open zijn en zet ze dan opzij in een kom.

Laat de saffraan weken in het hete mosselvocht, dan zal het zijn kleur af gaan geven. Schenk het water van de mossels samen met de kippenbouillon en sap van een halve citroen bij de paella. 

Breng aan de kook en verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden. Je kunt er ook voor kiezen de rijst verder te garen op laag vuur, voeg dan wel wat extra vocht toe en controleer ondertussen regelmatig.

Voeg 3/4e van de peterselie toe aan de rijst en breng op smaak met zout. Verdeel de mossels, gamba's, stukjes kabeljauw en kipstukjes bovenop.

Zet de paella pan in de oven, of op laag vuur, tot de rijst gaar is en het vocht is verdampt. Dat duurt ongeveer 10 minuten. Maak de paella af met citroen partjes en de rest van de peterselie. Eet smakelijk!

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 20-09-2016, dit recept is voor 6 personen en duurt 40 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 10-09-2023


Waardeer dit recept!
12 stemmen

0 reacties op Paella

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Wil je een reactie achterlaten?


Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.