Oeufs en meurette - gepocheerde eieren in rode wijnsaus

(4)

Een klassieker uit de Franse keuken, oeufs en meurette. Oftewel gepocheerde eieren in rode wijnsaus. Een heerlijke kruidige saus met champignons en spek.

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 19-02-2019, dit recept is voor 4 personen en duurt 50 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 17-01-2024

Kooktijd 50 minuten Aantal personen 4 personen Categorie Ontbijt
Oeufs en meurette - gepocheerde eieren in rode wijnsaus

Ingrediënten


  • 4 verse eieren
  • flinke scheut azijn
  • 125 gram champignons
  • 100 gram gerookte spekplakken
  • 1 ui
  • 1 grote knoflookteen
  • 1 eetlepel bloem
  • bouquet garni (rozemarijn/tijm/laurierblad)
  • 300 ml rode wijn
  • 100 ml water
  • boter
  • peper en zout naar smaak
  • stokbrood om erbij te serveren

Kookgerei nodig


  • snijplank & koksmes
  • champignon borstel of keukenpapier
  • middelgrote bakpan
  • houten lepel
  • middelgrote pan
  • schuimspaan
  • kom
  • 4 hele kleine kommetjes (of 2 stuks)

Oeufs en meurette - gepocheerde eieren in rode wijnsaus Ingrediënten

Aan de slag

Dit recept printen

Kooktijd 50 minuten Aantal personen 4 personen Categorie Ontbijt

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/oeufs-en-meurette-gepocheerde-eieren-in-rode-wijnsaus


Voorbereiding – 10 minuten

Pel de ui en knoflookteen en snijd deze fijn. Maak de champignons schoon met een borstel of keukenpapier en snijd deze vervolgens fijn. Snijd de plakken spek in dunne reepjes. 

Oeufs en meurette – gepocheerde eieren in rode wijnsaus
Oeufs en meurette – gepocheerde eieren in rode wijnsaus

Oeufs en meurette afmaken – 40 minuten

Verhit een klontje boter in een bakpan en bak hierin de fijn gesneden ui, knoflook, spek en champignons enkele minuten. Voeg een eetlepel bloem toe samen met de bouquet garni. 

Blus het geheel af met rode wijn en water en breng aan de kook. Zet het vuur dan laag en laat het ongeveer een half uur zachtjes pruttelen. 

Vul ondertussen een middelgrote pan met water, een flinke scheut azijn en zout en breng aan de kook.

Tip: je kunt de gepocheerde eieren het beste eerst apart in een klein kommetje breken. Voeg hier dan een klein beetje azijn aan toe en je zult zien dat het eiwit dan al mooi bij elkaar blijft. 

Zet een kom met warm water klaar. Roer door het kokende water zodat er in het midden een kolk ontstaat en laat dan voorzichtig de eieren vanuit het bakje in het water glijden.

Zorg dat het water niet blijft koken, dus zet het iets lager. 

Haal de eieren er na ongeveer 3 minuten uit met een schuimspaan en plaats deze in de kom met warm water. Op deze manier wordt de azijn eventueel een beetje afgespoeld en ze blijven warm terwijl je de resterende eieren gaat pocheren. 

Herhaal tot alle eieren zijn gepocheerd. Breng de rode wijnsaus op smaak met peper en zout en verwijder de kruiden.

Plaats de eieren op de rode wijnsaus en serveer met stokbrood, eet smakelijk!

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 19-02-2019, dit recept is voor 4 personen en duurt 50 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 17-01-2024


Waardeer dit recept!
4 stemmen

0 reacties op Oeufs en meurette - gepocheerde eieren in rode wijnsaus

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Wil je een reactie achterlaten?


Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.