Nonnevotten

(23)

Nonnevotten zijn een typisch Limburgse lekkernij die veelal tijdens de carnavalsoptochten uitgedeeld en gegeten wordt.

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 14-02-2015, dit recept is voor 6 personen en duurt 1 uur 20 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 19-02-2023

Kooktijd 1 uur 20 minuten Aantal personen 6 personen Categorie Hapjes en snacks
Nonnevotten

Ingrediënten


  • 500 gram bloem
  • 200 ml lauwwarme volle melk
  • 100 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 14 gram instant gist (2 zakjes)
  • 25 gram suiker
  • 10 gram zout
  • 1 ei
  • Zonnebloemolie om in te bakken
  • Extra suiker

Kookgerei nodig


  • Keukenmachine met deeghaak
  • Deegkrabber / deegsnijder
  • Frituurpan of braadpan met dikke bodem
  • Keukendoek

Nonnevotten Ingrediënten

Aan de slag

Dit recept printen

Kooktijd 1 uur 20 minuten Aantal personen 6 personen Categorie Hapjes en snacks

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/nonnevotten


Voorbereiding -- 1 uur 10 minuten

Los de instant gist op in een beetje lauwwarme volle melk samen met een klein beetje van de suiker, wacht dan 5 minuten. 

Meng bloem, de rest van de melk, suiker, ei en het gistmengsel samen tot een glad deeg. Snijd de boter in kleinere stukjes. Voeg de boter en een snuf zout toe en kneed het deeg opnieuw. 

Leg het deeg onder een schone keukendoek en laat 40 minuten lang rijzen. Haal het deeg na 40 minuten uit de kom en sla het deeg platter, in een vorm van een pannenkoek. Vouw het deeg dan dubbel en laat 15 minuten lang onder een keukendoek rijzen. 

Snijd reepjes van 30 centimeter lang van het deeg af, en rol dit om een boog of knoop te maken. Laat de ongebakken nonnevotten 10 minuten lang rijzen. 

Nonnevotten
Nonnevotten

De nonnevotten bakken -- 10 minuten

Verhit zonnebloemolie in de frituurpan of een braadpan met dikke bodem tot een temperatuur van 180 graden Celsius. 

Bak de nonnevotten dan goudbruin aan beide kanten. Besprenkel de nonnevotten na het bakken direct royaal met suiker. Doe dit meteen, anders zal de suiker niet goed blijven plakken. 

Deze nonnevotten zijn een typisch Limburgse lekkernij die veelal tijdens carnavals optochten gegeten wordt, geniet ervan!

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 14-02-2015, dit recept is voor 6 personen en duurt 1 uur 20 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 19-02-2023


Waardeer dit recept!
23 stemmen

Nonnevotten: Veel gestelde vragen

Waar komen nonnevotten vandaan?

Het gebakje is 1 van de oudste gebakjes in Nederland. Al in 1676 werd het aangeboden aan Franse bevelhebbers in Sittard. Tegenwoordig vooral gegeten tijdens de carnaval in Limburg.

Wat is een nonnevot?

Een nonnevot is Limburgs voor de kont van een non, of letterlijk nonnenkont. Het is een typisch Limburgs gebakje in de vorm van een lus en heeft iets weg van een gesuikerde donut. Een nonnevot staat ook wel bekend als een strik (of sjtrik in dialect), of onder de verzamelnaam voor een gelijksoortig gebak poefel.

Wanneer zijn nonnevotten te koop?

Nonnevotten zijn (in Limburg) vanaf ongeveer een maand voor de carnaval tot Aswoensdag te koop bij de bakker.

4 reacties op Nonnevotten

Lon plaatste op 24-02-2020 om 08:13:12
Bier bij poefelen/nonnevotten? Geen goed idee. Het kàn uiteraard wel, maar niet bij zoet gebak' Het is gewoon niet lekker bovendien vindt je maag dat niet altijd fijn. Zèker als je al een paar punten op hebt!. Nonnevotten worden trouwens het meest gegeten met Nieuwjaar! In plaats van oliebollen.
Ohmydish plaatste op 24-02-2020 om 08:53:07
Hoi Lon, bier én nonnevotten horen bij de carnaval. Ze worden niet voor niks tijdens de optochten uitgedeeld :) Net zoals wafels, die horen ook bij de carnaval maar ook bij nieuwjaar. Maar nonnevotten worden zeker niet het meest gegeten met nieuwjaar, juist met de carnaval want daarmee zijn ze onlosmakend verbonden! Fijne dag en geniet nog van de vasteloavend!
Barbara plaatste op 24-02-2020 om 14:48:00
Nonnevotten zijn ook erg lekker als ze door midden gesneden en met slagroom gespoten worden. Druppel hier wat advocaat over, leg de andere helft erop, en smullen maar
Ohmydish plaatste op 25-02-2020 om 08:52:19
Hoi Barbara, dat klinkt ook erg lekker! Fijne dag :-)

Wil je een reactie achterlaten?


Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.