Mont blanc

(17)

Dit klassieke Franse dessert heb ik in een nog makkelijker jasje gestoken. Deze mont blanc, oftewel witte berg, is een meringue met room en zoete kastanje.

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 19-12-2019, dit recept is voor 12 personen en duurt 2 uur 30 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 07-05-2023

Kooktijd 2 uur 30 minuten Aantal personen 12 personen Categorie Toetjes
Mont blanc

Ingrediënten


  • 250 ml slagroom
  • 2 eetlepels poedersuiker
  • 1 theelepel vanille extract
  • 200 gram zoete kastanjepuree (o.a. te koop bij de Albert Heijn)

Ingrediënten meringue

  • 2 eiwitten
  • 100 gram suiker
  • 1 theelepel maizena
  • 1/2e theelepel azijn
  • paar druppels citroensap

Kookgerei nodig


  • elektrische mixer
  • keukenpapier
  • oven
  • bakplaat bekleed met bakpapier
  • 3 spuitzakken zonder mondjes
  • lepel
  • siliconen spatel

Mont blanc Ingrediënten

Aan de slag

Dit recept printen

Kooktijd 2 uur 30 minuten Aantal personen 12 personen Categorie Toetjes

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/mont-blanc


Voorbereiding – 2 uur + 10 minuten

Het is belangrijk dat de elektrische mixer schoon en vet-vrij is. Ontvet de kom door een klein beetje citroensap op keukenpapier te doen en de kom met het keukenpapier schoon te maken.

De reden dat het ontvetten belangrijk is komt doordat de eiwitten niet goed geklopt kunnen worden in een vettige kom. Doe de 2 eiwitten in de kom en meng op matige snelheid.

Het eiwit is stijf genoeg als je de kom ondersteboven kunt houden, zonder dat het eiwit eruit valt. Stel de keukenmachine nu in op de hoogste stand en giet er geleidelijk de suiker bij.

Voeg dan ook de maizena en azijn toe. Meng 6 - 7 minuten lang op de hoogste stand. Zet dan de keukenmachine uit. Wrijf wat van het mengsel tussen je duim en wijsvinger.

Het mengsel is klaar als het zijdezacht aanvoelt en enigszins glanzend eruit ziet. Verhit de oven tot een temperatuur van 110 graden Celsius.

Doe het mengsel in de spuitzak en spuit rondjes op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Bak de meringues een uur lang in de oven, zet de ovendeur dan op een kleine kier en laat de meringues zo nog een uur verder uitdrogen. 

Het maken van het Mont blanc dessert
Het maken van het Mont blanc dessert

Mont blanc afmaken – 20 minuten

Klop 200 ml van de slagroom samen met poedersuiker en vanille extract tot deze stijf is. Schep deze dan in een spuitzak en klop dan de resterende 50 ml tot deze stijf is geworden.

Roer hier de zoete kastanjepuree doorheen en schep ook dit in een spuitzak. 

Mont blanc
Mont blanc

Als je de gebakjes niet meteen gaat serveren kun je deze het beste pas later opbouwen, omdat de meringue anders zacht zal worden. Bewaar de meringues dan ondertussen in een goed afgesloten bak.

Spuit een laag vanille-room op de meringue, je kunt dit eventueel een beetje gladder smeren met een lepel, en maak dit dan af met kastanjepuree.

Knip daarvoor een klein puntje van de spuitzak af en maak zo rondjes bovenop de slagroom zodat het eruit ziet als een berg (mont in het Frans).

Strooi hier vlak voor het serveren een beetje poedersuiker overheen zodat het eruit ziet alsof de toppen zijn besneeuwd (blanc). Geniet ervan!

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 19-12-2019, dit recept is voor 12 personen en duurt 2 uur 30 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 07-05-2023


Waardeer dit recept!
17 stemmen

0 reacties op Mont blanc

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Wil je een reactie achterlaten?


Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.