Mokka hazelnotenschuimtaart

(102)

HEERLIJKE mokka hazelnotenschuimtaart! Het ziet eruit als veel werk, maar dat is het niet! Huisgemaakte meringue en mokka creme, mm!

Kooktijd 1 uur Aantal personen 12 personen Categorie Taart en cake
Mokka hazelnotenschuimtaart

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 300 gram eiwit
  • 530 gram suiker
  • 200 gram hazelnoten
  • 500 ml melk
  • 3 pakjes vanille suiker of gebruik vanille extract
  • 4 eigelen
  • 2 eetlepels bloem
  • 100 ml espresso (of sterke koffie)
  • 500 gram boter (kamertemperatuur)
  • 100 gram poedersuiker
  • grote handvol nougatine nootjes
  • optioneel: cacao poeder en geklopte slagroom ter garnering
  • paar druppels citroensap
Mokka hazelnotenschuimtaart Ingrediënten
↑ Klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • oven
  • ovenplaat (voor het roosteren van de hazelnoten)
  • genoeg ovenplaten met bakpapier (voor 3 grote meringues)
  • klein saus pannetje
  • foodprocessor of blender, of gebruik een hersluitbare zak en deegroller voor het verkruimelen van de hazelnoten
  • keukenpapier
  • spuitzak zonder mondje
  • elektrische mixer
  • siliconen spatel
  • middelgrote pan
  • garde
  • (klein) paletmes
  • spuitzak met stervorming mondje

Bereiding


Kooktijd 1 uur Aantal personen 12 personen Categorie Taart en cake

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/mokka-hazelnotenschuimtaart


Voorbereiding hazelnootschuim -- 30 minuten + wachttijd

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.

Rooster de hazelnoten in de oven voor ongeveer 10 minuten. Meng ondertussen 100 ml espresso en 30 gram suiker in een klein saus pannetje. Laat het zachtjes koken tot het is ingedikt tot een koffie siroop.

Houd ongeveer 6 hazelnoten apart voor de garnering en plaats de rest van de geroosterde hazelnoten in de foodprocessor of blender om fijne kruimels te creëren. Verlaag de temperatuur van de oven naar 100 graden. Voor een perfecte ronde taart, kun je 3 dezelfde cirkels tekenen op bakpapier en plaats deze op bakplaten. Mijn cirkels waren ongeveer 26 centimeter in diameter.

Ontvet de garde en kom van de elektrische mixer, gebruik hiervoor keukenpapier en een paar druppels citroensap. Voeg de eiwitten toe aan de kom en mix tot er zachte pieken ontstaan. Voeg dan geleidelijk 400 gram suiker toe en blijf mixen tot er stijve pieken ontstaan.

Gebruik een siliconen spatel om ongeveer 3/4e van de hazelnoot kruimels toe te voegen. Schep het eiwit in de spuitzak zonder mondje en verdeel over de 3 cirkels. Zorg dat de cirkels plat genoeg zijn. Bak de grote meringues in de oven voor minimaal een uur, afhankelijk van de oven en dikte van de meringues. Ze behoren volledig gaar te zijn en dus geen enkele zachte plek meer te hebben. 

Mokka hazelnotenschuimtaart
Mokka hazelnotenschuimtaart

Voorbereiding banketbakkersroom -- 15 minuten

Je kunt natuurlijk ook kant-en-klaar banketbakkersroom gebruiken, maar zelfgemaakt is veel lekkerder. Verwarm melk en vanille op laag vuur. Mix de eigelen met 100 gram suiker en 2 eetlepels bloem tot ze luchtig en wit zijn.

Voeg dan een beetje van de warme melk toe en blijf goed mengen om klontjes te voorkomen. Meng dan alle melk met de eigelen. Laat het onder voortdurend roeren met een siliconen spatel verder garen op laag vuur.

De banketbakkersroom is klaar zodra je met je vinger een streep kunt trekken op de spatel en deze blijft zichtbaar. Schenk het mengsel in een kom en dek af met bakpapier zodat er geen vel op komt. Laat de banketbakkersroom, koffie siroop en hazelnoot meringues volledig afkoelen.

Mokka-hazelnotenschuimtaart afmaken -- 15 minuten

Gebruik een elektrische mixer om de boter luchtig op te kloppen. Voeg dan 100 gram poedersuiker, de koffie siroop en banketbakkersroom toe. Zodra dit goed gemengd is, is de mokka creme klaar. Besmeer 1 van de meringues met een laag mokka creme, dan een 2e meringue, nog een laag mokka creme en dan een 3e meringue bovenop. 

Besmeer dan ook de boven- en zijkanten met mokka creme. Voor de garnering kun je een beetje van de mokka creme in een spuitzak met stervormig mondje doen. Verdeel nougatine nootjes aan de zijkant. Maak de taart af met de resterende hazelnoot kruimels, de hele hazelnoten en een beetje cacao poeder. Geniet ervan!


Wat vind jij van dit recept?
102 stemmen

Gratis profiel aanmaken op Ohmydish en bewaar al je favoriete recepten, je eigen recepten of stel je eigen weekmenu’s samen.

Profiel aanmaken

← Vorig recept
Zalm met sesamkorst
Volgend recept →
Turkse pizza (Lahmacun)

Zomer recepten

Met warm weer heb je meestal geen zin om uren in de keuken te staan. Het is deze zomer heerlijk genieten met deze makkelijk te volgen recepten. Van frisse salades tot heerlijk geurende barbecue recepten, recepten met seizoensgroenten, de lekkerste ijsjes en meer!