Mini sjalot tarte tatin

(10)

Een makkelijk vegetarisch voorgerecht voor de kerstdagen, of een andere feestelijke gelegenheid! Klaar in een half uur, recept voor 4 personen.

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 22-12-2015, dit recept is voor 4 personen en duurt 30 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 14-12-2022

Kooktijd 30 minuten Aantal personen 4 personen Categorie Lunch
Mini sjalot tarte tatin

Ingrediënten


  • grote handvol kleine sjalotjes
  • 100 gram suiker
  • snufje zout
  • 4 bladerdeeg plakjes
  • optioneel: cranberry saus en bieslook om erbij te serveren

Kookgerei nodig


  • 4 kleine bakvormpjes
  • kleine sauspan
  • kleine garde
  • snijplank & koksmes
  • ronde uitsteker (dezelfde maat als de bakvormpjes)
  • vork

Mini sjalot tarte tatin Ingrediënten

Aan de slag

Dit recept printen

Kooktijd 30 minuten Aantal personen 4 personen Categorie Lunch

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/mini-sjalot-tarte-tatin


Voorbereiding – 10 minuten

Laat de suiker op laag vuur zachtjes karamelliseren tot een hele lichte karamel. Voeg een snufje zout toe en roer tot een gladde en mooie karamel. Wees voorzichtig, want karamel is erg heet! 

Schenk de karamel op de bodem van de kleine bakvormpjes, het hoeft maar een heel dun laagje te zijn. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. 

Pel de sjalotten en snijd ze door de helft. Verdeel de sjalotten over de bodem van de bakvormpjes. Gebruik een ronde uitsteker om rondjes bladerdeeg uit te steken die precies in de vormpjes passen en leg ze bovenop de sjalotten. 

Prik een paar gaatjes in het bladerdeeg met een vork, om te voorkomen dat de bladerdeeg teveel omhoog gaat komen tijdens het bakken.

Als je er een cranberry saus bij wilt serveren, kun je dit heel makkelijk zelf maken. Dat kan ook terwijl de tarte tatins in de oven staan. 

Kook hiervoor verse cranberries in een beetje sinaasappelsap en een eetlepel suiker. Je zult de cranberries horen poppen zodra ze klaar zijn. Met een staafmixer maak je er vervolgens een gladde saus van mocht je dit willen. 

Mini sjalot tarte tatin
Mini sjalot tarte tatin

Mini sjalot tarte tatin bakken – 20 minuten

Bak de tarte tatins gaar in ongeveer 20 tot 25 minuten, afhankelijk van de oven. Haal ze direct uit de vormpjes, zodra je de vorm omdraait gaat het taartje er vervolgens meestal meteen uit. 

Dit gaat namelijk het beste zodra ze nog heet zijn. De karamel is weer vloeibaar geworden door de hitte van de oven, dus deze kun je gebruiken als een sausje. 

Serveer de sjalot tarte tatins eventueel met cranberry saus en garneer met bieslook. Eet smakelijk!

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 22-12-2015, dit recept is voor 4 personen en duurt 30 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 14-12-2022


Waardeer dit recept!
10 stemmen

1 reacties op Mini sjalot tarte tatin

Donna plaatste op 13-08-2016 om 07:29:46
Top

Wil je een reactie achterlaten?


Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.