Melanzane sott'olio - Ingemaakte aubergines

(15)

Het kost even tijd om deze melanzane sott'olio te maken, maar dat is het helemaal waard. Een heerlijke zachte spread met aubergine, olie, azijn en knoflook.

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 11-10-2018, dit recept is voor 10 personen en duurt 50 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 21-10-2023

Kooktijd 50 minuten Aantal personen 10 personen Categorie Bijgerechten
Melanzane sott'olio - Ingemaakte aubergines

Ingrediënten


  • 3 kg aubergines
  • 1,5 liter azijn
  • 1 liter water
  • 2 eetlepels zout
  • 3 grote knoflooktenen
  • olie, bijvoorbeeld zonnebloemolie of olijfolie

Kookgerei nodig


  • snijplank & koksmes
  • dunschiller
  • grote pan
  • groot vergiet
  • grote kom
  • zware kom/stapel borden of iets anders zwaar om als gewicht te dienen
  • weckpotten

Melanzane sott'olio - Ingemaakte aubergines Ingrediënten

Aan de slag

Dit recept printen

Kooktijd 50 minuten Aantal personen 10 personen Categorie Bijgerechten

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/melanzane-sottolio-ingemaakte-aubergines


Voorbereiding – 30 minuten + wachttijd

Verwijder de uiteindes van de aubergines en schil de aubergines met een dunschiller. Snijd deze vervolgens in niet al te grote staafjes. Meng ondertussen azijn, water en zout in een grote pan en breng aan de kook. Kook de aubergines ongeveer 5 minuten en plaats ze dan in een vergiet.

Gooi het vocht weg, plaats het vergiet in een grote kom en zet er iets zwaars op. Op deze manier zal het vocht er nog meer uit gedrukt worden en de aubergines nog smaakvoller worden. Laat dit minimaal enkele uren, maar het liefst de hele nacht zo staan.

Zorg ervoor dat de weckpotten die je gaat gebruiken steriel zijn, dit kun je gemakkelijk doen door deze enkele minuten te koken in kokend water. 

Melanzane sott’olio – Ingemaakte aubergines
Melanzane sott’olio – Ingemaakte aubergines

Melanzane sott'olio afmaken – 20 minuten + wachttijd

Pel de knoflooktenen en snijd deze door de helft. Verdeel de uitgelekte aubergine over de weckpotten en verdeel de knoflooktenen over de potten. Vul elke pot met olie tot de aubergine helemaal onder staan.

Gebruik een mes om deze langs de zijkant te steken rondom de weckpot om alle luchtbellen te verwijderen. Plaats de deksel op de weckpot en zet deze ongeveer 2 weken op een donkere plek.

Na 2 weken kun je deze zachte spread serveren op brood tijdens het borrelen. Geniet ervan!

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 11-10-2018, dit recept is voor 10 personen en duurt 50 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 21-10-2023


Waardeer dit recept!
15 stemmen

0 reacties op Melanzane sott'olio - Ingemaakte aubergines

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Wil je een reactie achterlaten?


Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.