Zelf maki sushi maken

(9)

Sushi restaurants zijn leuk om te bezoeken, maar wist je dat zelf sushi maken makkelijker is dan je zou denken? Maki sushi is er met vele soorten vullingen!

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 28-07-2015, dit recept is voor 4 personen en duurt 45 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 17-02-2023

Kooktijd 45 minuten Aantal personen 4 personen Categorie Hoofdgerechten
Zelf maki sushi maken

Ingrediënten


  • 400 gram sushi rijst
  • 100 ml rijstwijnazijn
  • 1 limoen
  • Peper en zout naar smaak
  • 6 vellen nori (gedroogd zeewier)
  • Halve komkommer
  • 1 zalmfilet zonder huid
  • 1 tonijnfilet
  • optioneel: grote garnalen
  • optioneel: 2 eieren en een klein beetje slagroom om een omelet te maken voor een vegetarische sushi
  • Wasabi pasta
  • Sojasaus (glutenvrije) om mee te dippen
  • Ingelegde gember

Kookgerei nodig


  • Middelgrote pan
  • Citroenzester
  • Ovenschaal
  • Spatel
  • Kleine kom + garde
  • Bamboemat
  • Huishoudfolie
  • Snijplank
  • Koksmes

Zelf maki sushi maken Ingrediënten

Aan de slag

Dit recept printen

Kooktijd 45 minuten Aantal personen 4 personen Categorie Hoofdgerechten

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/zelf-maki-sushi-maken


Voorbereiding -- 30 minuten

Maak als eerste de sushi rijst. Was de sushi rijst onder stromend koud water tot het water helder is. Vul een middelgrote pan met water en breng aan de kook.

Zet het vuur zo laag mogelijk en voeg de sushi rijst toe, plaats de deksel op de pan. Kook de rijst 15 minuten lang zonder te roeren.

Zet dan het vuur uit, giet de rijst af en en laat de sushi rijst nog extra 10 minuten lang in de pan (met deksel) staan. De stoom zal de rijst nóg plakkerig maken, dat is precies wat nodig is!

Vermeng de rijstwijnazijn, limoenzest, limoensap en peper samen en roer dit door de sushi rijst heen. Verspreid de sushi rijst in een ovenschaal om deze snel te laten afkoelen.

Maak in de tussentijd een omelet en laat deze geheel afkoelen. Snijd dan de komkommer, zalm, tonijn, omelet en/of garnalen in reepjes.

De reepjes moeten even lang zijn als een nori vel. 

Zelf sushi maken
Zelf sushi maken

De maki sushi afmaken -- 15 minuten

Plaats een nori vel op de bamboemat / sushimat met de glanzende kant naar beneden. De rijst is erg plakkerig, maak je handen daarom een beetje nat.

Druk dan 75 gram sushi rijst over de lengte van een nori vel en laat meer dan een centimeter ruimte over aan de onderkant en 3 cm aan de bovenkant.

Voeg wat komkommer, zalm, tonijn of omelet toe. Til de sushimat op en houdt de vulling op zijn plaats met je vingers.

Rol voorzichtig drukkend de sushimat op, maak de randen van het nori vel nat met water om de sushi dicht te maken. Herhaal deze stap voor de resterende nori vellen en sushi rijst, snijd de rollen daarna in stukken.

Je kunt ook een sushi rol binnenstebuiten maken, deze heten uramaki. Pak de sushimat in met huishoudfolie.

Plaats een nori vel op de mat en verdeel een dun laagje sushi rijst over de gehele nori vel in plaats van 1 lijn zoals met de maki sushi. Voeg eventueel wat zwarte sesamzaadjes toe aan de rijst. 

Draai het nori vel om, zodat de rijst naar beneden gericht staat. Voeg dan vis en komkommer op het nori vel toe en rol deze met dezelfde beweging als de maki sushi.

Dek dan af met huishoudfolie om de rijst op de plek te houden. Snijd de sushi doormidden met het huishoudfolie er nog op, haal na het snijden de huishoudfolie eraf.

Serveer de maki sushi met wasabi, ingelegde gember en sojasaus. Eet smakelijk!

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 28-07-2015, dit recept is voor 4 personen en duurt 45 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 17-02-2023


Waardeer dit recept!
9 stemmen

Zelf maki sushi maken: Veel gestelde vragen

Waar koop ik vis om zelf sushi te maken?

Verse vis kun je het beste bij de visboer kopen. Bij de supermarkt kun je soms ook goede verse vis kopen. 

In principe maak je sushi het beste met verse vis, maar voor een budget sushi kun je eventueel diepvries of vis uit blik gebruiken. Nog beter is dan om de vis achterwege te laten en de sushi te vullen met vegetarische varianten zoals omelet, avocado en komkommer.

Wat heb je nodig om zelf sushi te maken?

Om zelf sushi te maken is een sushi mat toch wel onmisbaar. 

Wat ingrediënten betreft zijn de nori vellen (gedroogd zeewier), wasabi, sojasaus en ingelegde gember onmisbaar.

 

0 reacties op Zelf maki sushi maken

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Wil je een reactie achterlaten?


Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.