Ohmydish.nl


Zelf maki sushi maken

Sushi restaurants zijn leuk om te bezoeken, wist je dat je heel gemakkelijk je eigen maki sushi thuis kunt maken? Klaar in 45 minuten.

Zelf maki sushi maken
45 minuten 4 personen Hoofdgerechten
Zelf maki sushi maken

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 400 gram sushi rijst
  • 100 ml rijstwijnazijn
  • 1 limoen
  • Peper en zout naar smaak
  • 6 vellen nori (gedroogd zeewier)
  • Halve komkommer
  • 1 zalmfilet zonder huid
  • 1 tonijnfilet
  • optioneel: grote garnalen
  • optioneel: 2 eieren en een klein beetje slagroom om een omelet te maken voor een vegetarische sushi
  • Wasabi pasta
  • Sojasaus (glutenvrije) om mee te dippen
  • Ingelegde gember
Zelf maki sushi maken ingrediënten
↑ klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • Middelgrote pan
  • Citroenzester
  • Ovenschaal
  • Spatel
  • Kleine kom + garde
  • Bamboemat
  • Huishoudfolie
  • Snijplank
  • Koksmes

Recept printen Bekijk reacties (0) Opslaan in collectie

Bereiden

45 minuten 4 personen Hoofdgerechten

Bekijk het orginele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/maki-sushi


Voorbereiding -- 30 minuten

Maak als eerste de sushi rijst. Was de sushi rijst onder stromend koud water tot het water helder is. Vul een middelgrote pan met water en breng aan de kook. Zet het vuur zo laag mogelijk en voeg de sushi rijst toe, plaats de deksel op de pan. Kook de rijst 15 minuten lang zonder te roeren. Zet dan het vuur uit, giet de rijst af en en laat de sushi rijst nog extra 10 minuten lang in de pan (met deksel) staan. De stoom zal de rijst nóg plakkerig maken, dat is precies wat nodig is!

Vermeng de rijstwijnazijn, limoenzest, limoensap en peper samen en roer dit door de sushi rijst heen. Verspreid de sushi rijst in een ovenschaal om deze snel te laten afkoelen.

Maak in de tussentijd een omelet en laat deze geheel afkoelen. Snijd dan de komkommer, zalm, tonijn, omelet en/of garnalen in reepjes. De reepjes moeten even lang zijn als een nori vel.

Maki sushi Maki sushi

De maki sushi afmaken -- 15 minuten

Plaats een nori vel op de bamboemat / sushimat met de glanzende kant naar beneden. De rijst is erg plakkerig, maak je handen daarom een beetje nat. Druk dan 75 gram sushi rijst over de lengte van een nori vel en laat meer dan een centimeter ruimte over aan de onderkant en 3 cm aan de bovenkant.

Voeg wat komkommer, zalm, tonijn of omelet toe. Til de sushimat op en houdt de vulling op zijn plaats met je vingers. Rol voorzichtig drukkend de sushimat op, maak de randen van het nori vel nat met water om de sushi dicht te maken. Herhaal deze stap voor de resterende nori vellen en sushi rijst, snijd de rollen daarna in stukken.

Je kunt ook een sushi rol binnenstebuiten maken, deze heten uramaki. Pak de sushimat in met huishoudfolie. Plaats een nori vel op de mat en verdeel een dun laagje sushi rijst over de gehele nori vel in plaats van 1 lijn zoals met de maki sushi. Voeg eventueel wat zwarte sesamzaadjes toe aan de rijst. Draai het nori vel om, zodat de rijst naar beneden gericht staat. Voeg dan vis en komkommer op het nori vel toe en rol deze met dezelfde beweging als de maki sushi. Dek dan af met huishoudfolie om de rijst op de plek te houden. Snijd de sushi doormidden met het huishoudfolie er nog op, haal na het snijden de huishoudfolie eraf.

Serveer de maki sushi met wasabi, ingelegde gember en sojasaus. Eet smakelijk!


Wat vind jij van dit recept?
0 stemmen


Heb je dit recept gemaakt of ga je deze maken?
Vermeld @ohmydish, tag #ohmydish op Instagram of sla dit recept op!



Winter recepten

Kook een heerlijke winterse kost met behulp van deze winter recepten. Keuze uit winterse recepten voor stoofpotten, kerst, sinterklaas en drankjes om bij op te warmen.