Luchtige cake met mango

(33)

Een luchtige cake met mango, makkelijk en snel klaar. Dit heerlijk zoete biscuitdeeg is erg licht, daar neem je makkelijk een tweede stuk van!

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 06-03-2017, dit recept is voor 12 personen en duurt 40 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 05-08-2023

Kooktijd 40 minuten Aantal personen 12 personen Categorie Taart en cake
Luchtige cake met mango

Ingrediënten


  • 150 gram suiker + extra
  • 5 eieren
  • 150 gram bloem + extra
  • snufje zout
  • 1 rijpe mango
  • boter

Kookgerei nodig


  • elektrische mixer
  • springvorm - 26 cm
  • siliconen kwast
  • fijne zeef
  • siliconen spatel
  • snijplank & koksmes
  • dunschiller
  • oven
  • groot bord

Luchtige cake met mango Ingrediënten

Aan de slag

Dit recept printen

Kooktijd 40 minuten Aantal personen 12 personen Categorie Taart en cake

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/luchtige-cake-met-mango


Voorbereiding – 15 minuten

Vet de springvorm in met boter en een dun laagje bloem. Schil de mango en snijd in niet te dunne plakken. Verdeel de plakken mango over de bodem van de springvorm.

Klop de suiker samen met de eieren tot deze luchtig en bleek is, dit kan 5 tot 10 minuten duren afhankelijk van je elektrische mixer.

Zeef de bloem en zout bij de eieren en gebruik een siliconen spatel om het er kort doorheen te vouwen. Zorg dat het mengsel zo luchtig mogelijk blijft. Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius. 

Luchtige cake met mango
Luchtige cake met mango

Luchtige cake met mango afmaken – 25 minuten

Verdeel het beslag over de springvorm en bak in de oven voor ongeveer 20 minuten. Tijd is afhankelijk van je oven, dus controleer met een houten prikker. Als de prikker er schoon uitkomt is de cake gaar.

Plaats een groot bord op de springvorm en keer de cake om zodat de mango aan de bovenkant zit. Verwijder de vorm en plaats de cake eventueel nog even terug in de oven.

Bestrooi dan eerst de mango nog met een dun laagje suiker en laat deze karamelliseren met de grillstand van de oven. Bestrooi eventueel met poedersuiker. Geniet ervan!

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 06-03-2017, dit recept is voor 12 personen en duurt 40 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 05-08-2023


Waardeer dit recept!
33 stemmen

10 reacties op Luchtige cake met mango

Jellie plaatste op 02-04-2019 om 15:35:23
Hallo, zojuist de taart geprobeerd te maken maar helaas ging t niet goed. Veel langer in de oven want hij wilde maar niet gaar worden en de structuur was daarna ook niet goed. Ik denk dat ik de volgende keer maar gewone bloem neem ipv zelfrijzend ;) Tenminste als het daaraan ligt want boter hoort er verder ook niet in toch? Lijkt mij verder een heerlijke taart!
Ohmydish plaatste op 02-04-2019 om 16:00:05
Hallo! Wat jammer om te horen! Het is een 'spongecake', dus daar hoort inderdaad geen boter in. Het verschil met zelfrijzend meel is dat er bakpoeder in zit, dat zorgt ervoor dat het deeg of beslag gaat rijzen. Ik heb het zelf nooit gebruikt in een luchtige cake, dus zou niet met zekerheid kunnen zeggen wat het precies verandert aan dit beslag. De baktijd kan verschillen per oven, geen enkele oven is helaas hetzelfde. Was het beslag zo luchtig mogelijk toen je het in de vorm deed? Hier kan ook nogal wat verschil door komen, als het minder luchtig is zal het namelijk compacter zijn. Had je de eieren en suiker lang laten kloppen voor de luchtigheid? Groetjes Véronique
Joke plaatste op 09-06-2019 om 14:07:17
Hi, ook bij mij is het niet gelukt. Beslag was heel luchtig en in de oven leek het goed te gaan, alleen de binnenkant wilde maar niet garen. Uiteindelijk dreigde de bovenkant (na het omkeren de onderkant) te verbranden terwijl de cake in het midden nog zo goed als vloeibaar was. Helaas...
Ohmydish plaatste op 09-06-2019 om 17:03:21
Het is een hele lichte cake, dus dat deze niet gaar wordt heb ik nog nooit meegemaakt. Ik heb dit recept namelijk al tientallen keren gemaakt en ik gebruik het al jaren zelfs als ik lagentaarten maak (bruidstaarten etc). Heb je toevallig de bovenwarmte van de oven aan gehad? Als ik dit (per ongeluk) doe tijdens het bakken (van welk soort baksel dan ook :)) dan is de bovenkant ook al donker voordat deze gaar is. Groetjes
Betty plaatste op 31-07-2019 om 15:10:47
Heb de taart ook vandaag gemaakt, 12 minuten langer in de oven gedaan, toen dacht ik dat hij gaar was, omgekeerd op een bord gedaan, en de randen waren perfect en luchtig, alleen in het midden van de taart was het te zacht, ik denk dat het komt door de mango, deze was lekker rijp en zoet, maar heeft ook veel vocht afgegeven,waardoor ik denk dat de taart daardoor niet helemaal gegaard was in het midden, maar de smaak is overheerlijk! we hebben ons ook niets van het zachte gedeelte aangetrokken, want hij is zo ontzettend lekker!!
Ohmydish plaatste op 01-08-2019 om 12:25:41
Dankje Betty, ik heb de cake laatst zelf ook weer gemaakt om te kijken of er iets niet klopt in mijn recept. Maar deze klopt helemaal en ik heb elke keer een luchtige licht gekleurde cake die snel klaar is :) De rijpe en vochtige mango kan verklaren waarom het middenin wat zachter was dan de rest inderdaad. Fijne dag!
Karima plaatste op 24-07-2022 om 20:00:10

Ik heb deze net gemaakt maar met pruimen in plaats van mango. Het deeg was heerlijk luchtig maar ook bij mij na 20 min op 160°C was hij nog wit en geheel vloeibaar binnenin. Ik heb de oven snel op 185 °C gezet en de cake zo'n 15 min laten staan. Daarna was hij gaar en heel mooi goudgeel. Ik heb er inderdaad nog wat suiker op gekarameliseerd onder de grill en met wat poedersuiker is het een waar feestje op het bord. Ik ga hem straks pas proeven maar ik twijfel er geen seconde aan dat hij net zo lekker is als hij eruit ziet. Dank je wel voor je recept.

Ohmydish plaatste op 25-07-2022 om 09:40:31

Hoi Karima, klinkt heerlijk met pruimen. Zeker nu de pruimen in het seizoen zijn en extra lekker zijn! Ik maak deze luchtige cake (spongecake) heel vaak en in mijn oven gaat dit precies zoals omschreven. Maar bakrecepten is altijd een dingetje, want elke oven is anders dus dat is wel lastig. Gelukkig dat hij mooi goudgeel is en hopelijk smaakte hij net zo lekker als hij eruit ziet! Fijne dag, liefs Véronique

Sander plaatste op 04-01-2023 om 22:17:44
20 minuten is toch echt te kort hoor.... Na 60-75 min ongeveer op 160 graden kwam er een prachtige taart uit de oven! Dat is niet te verklaren door het verschil in oven volgens mij 😊
Ohmydish plaatste op 04-01-2023 om 22:39:10

Hallo Sander,

Bedankt voor je bericht. Dat kan behalve aan je oven, ook aan het fruit liggen. Bij erg rijpe mango komt meer vocht vrij dan bij een minder zachte mango. Daarnaast kan het ook liggen aan de manier van mixen, als je beslag minder luchtig is zal deze compacter zijn waardoor deze langer gebakken dient te worden. 60-75 minuten is ontzettend lang, mijn oven zou de spongecake na zulke lange tijd helaas verbranden. Fijn om te horen dat de taart alsnog prachtig uit je oven is gekomen! 

Fijne avond en veel liefs, Véronique

Wil je een reactie achterlaten?


Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.