Linzenvlaai

(76)

Een linzenvlaai is een klassieke Limburgse vlaai naar recept van mijn oma. Niet gevuld met linzen zoals je misschien denkt, maar met heerlijke jam.

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 08-07-2020, dit recept is voor 12 personen en duurt 55 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 15-01-2024

Kooktijd 55 minuten Aantal personen 12 personen Categorie Taart en cake
Linzenvlaai

Ingrediënten


  • 500 gram zelfrijzend bakmeel of gebruik 500 gram bloem + 1 zakje bakpoeder (15 gram)
  • 250 gram suiker
  • 250 gram roomboter
  • 2 eieren
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 500 gram abrikozenjam

Kookgerei nodig


  • elektrische mixer of kneed het deeg met de hand
  • huishoudfolie
  • oven
  • grote vlaaivorm (28 - 30 cm)
  • siliconen kwast
  • deegsnijder

Linzenvlaai Ingrediënten

Aan de slag

Dit recept printen

Kooktijd 55 minuten Aantal personen 12 personen Categorie Taart en cake

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/linzenvlaai


Voorbereiding – 10 minuten + wachttijd

Tip: bij dit recept gebruik je ongeveer 500 gram abrikozenjam. Kies bij voorkeur een abrikozenjam die niet al te zoet is. Je kunt ook andere soorten jam gebruiken, maar met abrikozenjam maak je de klassieke Limburgse vulling.

Meng zelfrijzend bakmeel samen met suiker en vanillesuiker. Je kunt het deeg met de hand kneden of gebruik een elektrische mixer. Voeg dan de eieren toe en snijd de roomboter in blokjes.

Voeg de blokjes boter geleidelijk toe terwijl je mengt. Kneed tot een egaal deeg en pak dit dan in met huishoudfolie. Laat het deeg ongeveer een uur in de koelkast rusten, dit zorgt ervoor dat je het deeg beter kunt uitrollen. Vet ondertussen de vlaaivorm in met een laag boter en een dun laagje bloem. 

Linzenvlaai
Zelf linzenvlaai maken

Linzenvlaai afmaken – 45 minuten

Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius.

Kneed het deeg dan nogmaals goed door en bestuif het aanrecht en de deegroller met bloem. Rol 2/3e van het deeg uit tot het in de vlaaivorm past, de bodem mag best dik zijn voor deze vlaai soort. Verwijder eventueel overtollig deeg dat over de randen valt.

Verdeel de abrikozenjam over de bodem en rol het overtollige deeg nogmaals uit. Maak repen van het deeg, maak de repen niet te dik maar ook niet te dun. Leg de repen in een patroon op de abrikozenjam en druk de randen goed aan.

Bestrooi eventueel met een laagje (grove) suiker ter decoratie.

Bak de taart gaar en mooi goudbruin in ongeveer een half uur. De exacte baktijd is afhankelijk van de oven en de dikte van het deeg. Laat de linzenvlaai dan afkoelen. Geniet ervan!

Tip: benieuwd naar andere soorten Limburgse vlaaien? Bekijk ons overzicht van de allerlekkerste Limburgse vlaaien die je makkelijk thuis kunt maken.

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 08-07-2020, dit recept is voor 12 personen en duurt 55 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 15-01-2024


Waardeer dit recept!
76 stemmen

0 reacties op Linzenvlaai

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Wil je een reactie achterlaten?


Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.