Limburgse kruimelvlaai

(93)

De limburgse kruimelvlaai, een klassieker en favoriet bij velen. Heerlijk ouderwets gistdeeg met een laag custard en een krokante kruimellaag.

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 06-02-2017, dit recept is voor 12 personen en duurt 1 uur 30 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 15-01-2024

Kooktijd 1 uur 30 minuten Aantal personen 12 personen Categorie Taart en cake Calorieën 311 calorieën p.p.
Limburgse kruimelvlaai

Ingrediënten


Ingrediënten bodem

  • 250 gram bloem + extra
  • 125 ml melk
  • 50 gram suiker + extra
  • 50 gram boter
  • 1/2 zakje droge gist

Ingrediënten vulling en kruimels

  • 1 recept voor banketbakkersroom of gebruik kant-en-klare custard
  • 200 gram bloem
  • 150 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 100 gram suiker
  • snufje zout
  • 1 eetlepel water

Kookgerei nodig


  • oven
  • grote kom
  • kleine sauspan
  • middelgrote pan
  • vlaaivorm
  • siliconen kwast

Limburgse kruimelvlaai Ingrediënten

Aan de slag

Dit recept printen

Kooktijd 1 uur 30 minuten Aantal personen 12 personen Categorie Taart en cake Calorieën 311 calorieën p.p.

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/limburgse-kruimelvlaai


Voorbereiding – 1 uur

Eerst gaan we het deeg maken, aangezien dit een uurtje moet rijzen. Meng hiervoor bloem, gist en suiker.

Verwarm de boter samen met de melk tot deze lauwwarm is. Deze mag niet te warm zijn, anders zal de gist kapot gaan.

Kneed alles samen enkele minuten tot het een elastisch en soepel deeg is geworden. Plaats de deegbal dan in een kom, dek af en laat deze een uur rijzen op een warme plek.

Vet de vlaaivorm in met boter en een dun laagje bloem. Maak ondertussen de kruimels. Meng 100 gram suiker met een eetlepel water.

Kneed met de hand 150 gram roomboter en kneed er dan ook de suiker bij. Kneed de bloem en een snufje zout erbij en wrijf met je handen tot er kruimels ontstaan. Maak dan ook de banketbakkersroom of custard. 

Limburgse kruimelvlaai
Zelf een Limburgse kruimelvlaai maken

Limburgse kruimelvlaai afmaken – 30 minuten

Bestuif het aanrecht en deegroller met bloem en rol het deeg dun uit. Verplaats het deeg naar de vorm, verwijder het overtollige deeg en druk goed aan.

Prik gaatjes in de bodem met een vork en laat het deeg nog even een kwartiertje rijzen. Verwarm de oven voor op 250 graden Celsius, vlaaien worden namelijk kort en krachtig gebakken. 

Verdeel de custard over de bodem en verdeel er dan de kruimels over. Bak de vlaai mooi goudbruin in ongeveer 10 minuten, afhankelijk van hoe krachtig je oven is.

Laat de vlaai daarna afkoelen tot kamertemperatuur, geniet ervan!

Tip: benieuwd naar andere soorten Limburgse vlaaien? Bekijk ons overzicht van de allerlekkerste Limburgse vlaaien die je makkelijk thuis kunt maken.

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 06-02-2017, dit recept is voor 12 personen en duurt 1 uur 30 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 15-01-2024


Waardeer dit recept!
93 stemmen

0 reacties op Limburgse kruimelvlaai

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Wil je een reactie achterlaten?


Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.