Kweepeer gelei

(11)

Deze kweepeer gelei is heerlijk bij een kaasplank. Een frisse en zoete gelei gemaakt met het ouderwetse en smaakvolle fruit; de kweepeer.

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 25-09-2019, dit recept is voor 10 personen en duurt 2 uur.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 21-10-2023

Kooktijd 2 uur Aantal personen 10 personen Categorie Bijgerechten
Kweepeer gelei

Ingrediënten


  • 1,5 kg kweeperen
  • 1 citroen
  • suiker

Kookgerei nodig


  • grote pan
  • middelgrote pan
  • fijne zeef
  • optioneel: kaasdoek of schone theedoek
  • ongeveer 6 steriele potten - je kunt deze makkelijk zelf steriliseren door deze enkele minuten te koken in kokend water

Kweepeer gelei Ingrediënten

Aan de slag

Dit recept printen

Kooktijd 2 uur Aantal personen 10 personen Categorie Bijgerechten

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/kweepeer-gelei


Tip: de exacte hoeveelheid suiker hangt af van de hoeveelheid kweepeer sap die je over gaat houden.

Voorbereiding – 1 uur

Was de kweeperen en snijd deze in stukken, het is niet nodig om deze te schillen en de klokhuizen te verwijderen. Plaats de stukken in een pan en vul met water tot de kweeperen net onder staan. 

Breng aan de kook en laat het dan ongeveer 3 kwartier zachtjes koken. Gebruik een zeer fijne zeef om de stukken kweepeer uit het smaakvolle water te zeven. Eventueel kun je ook nog een kaasdoek of schone theedoek gebruiken voor een extra heldere gelei. 

Kweepeer gelei
Kweepeer gelei

De kweepeer gelei afmaken – 1 uur + wachttijd

Weeg de hoeveelheid kweepeer sap en voeg dezelfde hoeveelheid suiker toe samen met het sap van een citroen. Breng het sap samen met de suiker en citroensap aan de kook en laat het ongeveer een uur zachtjes koken. 

Je zult merken dat het de consistentie van een gelei krijgt. Hoe langer je het laat koken hoe donkerder de kleur zal worden. Je kunt makkelijk testen of de gelei dik genoeg is door een beetje op een bordje te doen. Als deze afgekoeld is kun je precies zien hoe dik de gelei is. 

Verdeel de gelei over gesteriliseerde potjes en laat deze vervolgens volledig afkoelen. Deze kweepeer gelei is heerlijk bij een kaasplank, maar bijvoorbeeld op een pannenkoek ook een aanrader. Geniet ervan!

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 25-09-2019, dit recept is voor 10 personen en duurt 2 uur.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 21-10-2023


Waardeer dit recept!
11 stemmen

0 reacties op Kweepeer gelei

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Wil je een reactie achterlaten?


Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.