Dit knoflookbrood met kruiden en kaas is extra lekker door de knapperige buitenkant. Serveer dit breekbrood bijvoorbeeld tijdens het borrelen.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 28-11-2018, dit recept is voor 6 personen en duurt 1 uur 5 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 21-10-2023
Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/knoflookbrood-met-kruiden
Zorg ervoor dat het water lauwwarm is, het mag niet te warm zijn omdat het de werking van de gist tegen zal gaan. Meng gist en suiker met het lauwwarme water en wacht ongeveer 10 minuten, of tot het gaat schuimen.
Meng bloem met een eetlepel olijfolie en kneed er dan ook langzaam het gistmengsel bij. Blijf kneden tot er een deegbal is ontstaan. Besprenkel een beetje olijfolie in een grote kom en leg hier de deegbal in.
Dek deze af en laat ongeveer een uur rijzen, tot deze is verdubbeld. Bekleed ondertussen de springvorm met bakpapier. Pel de knoflooktenen en snijd deze fijn.
Haal de kruiden van de stengels af en hak de peterselie en rozemarijn fijn. Meng een flinke scheut olijfolie met geraspte kaas, fijngesneden knoflook, zout naar smaak en de kruiden in een grote kom.
Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Verdeel het deeg in 8 gelijke delen en haal deze door het olie en kruiden mengsel. Zorg dat het goed bedekt is en plaats in een rondje tegen elkaar aan in de springvorm.
Laat het brood nog even narijzen terwijl de oven verwarmt. Bak het brood dan in een half uur mooi goudbruin. Geniet ervan!
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 28-11-2018, dit recept is voor 6 personen en duurt 1 uur 5 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 21-10-2023
Dag fijne receptenschrijvers, Ik geniet van jullie goede recepten die altijd kloppen! Fijn is dat! Ook dit brood komt op mijn lijstje en daarbij dan ook een vraag: jullie wijzen er vaak op -terecht hoor- dat temperatuur van ingrediënten erg belangrijk is. Ik vraag me dan ook af of jullie een kernthermometer gebruiken bij het brood bakken? Dus bij de ingrediënten maar ook later na rijzen of zelfs tijdens het bakken. Ik gebruik 'm soms wel maar doe ook veel op gevoel en bereid met aandacht alles voor. Ik hoop dat jullie hier een antwoord op willen geven. (mag heel kort hoor, jullie hebben het druk genoeg met jullie huis en werk!) Alvast bedankt!
Dag, Dank je wel voor je snelle heldere reactie. Inderdaad: gevoel. Koeken is ruiken, proeven en verstand gebruiken. En inderdaad bij vlees is het erg belangrijk soms dat de juiste temperatuur (minimaal) bereikt is. En dan is een thermometer onmisbaar. Hier in de keuken dus ook! Bedankt hoor, en succes met alles. (Ver)Bouwen is intensief! Zei de ervaringsdeskundige hahaha. Groetjes en geniet van alles van jullie doen, maken, bereiden en eten. Florina.
Hallo Veronique,
Ik heb al heel wat van je recepten gemaakt en dit brood heb ik vandaag gemaakt. Maar dan in de Romertopf. Ik dacht dat dat ook zou moeten lukken dus heb ik het geprobeerd en het is fantastisch geslaagd mede door de stoom binnen de Romertopf waardoor het bijna letterlijk de pan uit rijst. Ik heb je recept gevolgd tot het verdelen in 8 bolletjes en door het olie/kruidenmengsel halen. Daarna heb ik de Romertopf, die ik 30 min. had geweekt in water, bekleed met bakpapier en daar de bolletjes tegen elkaar in gelegd. Toen nog 30 minuten laten rijzen met de deksel erop in een oven op 50 graden maar dat zal per oven wat verschillen. Daarna de oven op 225 graden gezet en 45 minuten laten bakken. Toen de deksel eraf gehaald en nog 15-20 minuten laten bakken voor een knapperig korstje. Echt fantastisch brood geworden hoor. Om te zien maar ook om te eten. Heerlijk. Natuurlijk heeft mij dat aan het denken gezet en vraag ik mij af of jullie ook wel eens in de Romertopf koken en of jullie daar ook recepten voor hebben. Ook zou ik heel graag recepten met Jackfruit willen krijgen omdat er steeds meer zonder vlees gegeten wordt en Jackfruit in mijn beleving lekkerder en veelzijdiger is dan vleesvervangers. Ik de Kerst Allerhande van Albert Heijn stond een voorgerecht met Jackfruit nl. bladerdeegbakjes met Jackfruit ragout. Mijn dochter is vegetarisch en zij had het klaargemaakt. Echt heerlijk! Maar omdat het nog vrij onbekend is zijn er erg weinig echt goede recepten te vinden en daarom klop ik bij jullie aan: Kunnen jullie, als chefs, hier uitkomst bieden met goede, smakelijke recepten? Help!!
groetjes van Gerda
Hallo Gerda, wat leuk om te horen! Fijn dat het brood heerlijk was, wij maken het ook nog steeds regelmatig en blijven fan. Wij hebben geen romertopf, maar ben er wel bekend mee van restaurants. Dus nee helaas, daar hebben we geen recepten voor! Wij zijn geen vegetariërs, maar ik kook wel af en toe vegetarisch. Hiervoor gebruik ik nooit vleesvervangers eigenlijk, ik maak dan meestal iets met enkel groenten/peulvruchten etc. Ik ben bekend met jackfruit, maar heb er inderdaad nog geen recept mee gemaakt. Onze vriendin Paulami maakt hier regelmatig iets lekkers mee (https://spicetrip.nl/?s=jackfruit) maar ik kan binnenkort eens kijken of ik het hier ergens kan kopen om er eens iets mee te maken. Groetjes Véronique
Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.