Kip tajine

(4)

Heerlijk éénpansgerecht uit de tajine met kip, aardappelen, sinaasappels en olijven. Weinig voorbereiding nodig!

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 03-03-2020, dit recept is voor 4 personen en duurt 1 uur 5 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 01-03-2023

Kooktijd 1 uur 5 minuten Aantal personen 4 personen Categorie Hoofdgerechten
Kip tajine

Ingrediënten


  • 4 kippenbouten
  • 5 vastkokende aardappels
  • 4 sinaasappels
  • 1 rode ui
  • 2 grote teentjes knoflook
  • 1 laurierblad
  • 2 kaneelstokjes
  • 1/2e eetlepel gemberpoeder
  • 1 eetlepel kurkuma
  • 2 eetlepels gerookte paprikapoeder
  • 1/2e eetlepel nootmuskaat
  • 4 eetlepels groene olijven (ontpit)
  • Olijfolie
  • Zout en peper

Kookgerei nodig


  • Tajine
  • Koksmes
  • Snijplank
  • Citruspers
  • Aardappelschilmesje of dunschiller
  • Middelgrote kom
  • Keukenpapier of siliconen kwast

Kip tajine Ingrediënten

Aan de slag

Dit recept printen

Kooktijd 1 uur 5 minuten Aantal personen 4 personen Categorie Hoofdgerechten

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/kip-tajine


Voorbereiding -- 15 minuten

Schil de aardappelen en snijd deze in partjes. Pers het sap van 2 sinaasappelen uit in een kom. Snijd de overige 2 sinaasappelen in partjes, laat de schil er nog aan.

Pel de rode ui en knoflooktenen en snijd deze fijn. Meng 2 eetlepels gerookte paprikapoeder, 1 eetlepel kurkuma, 1/2e eetlepel nootmuskaat en 1/2e eetlepel gemberpoeder samen in de kom met het sinaasappelsap.

Meng ook de fijn gesneden knoflook door de sinaasappelsap heen. Besmeer de binnenkant van de tajine met olijfolie, dit kun je doen met behulp van een siliconen kwastje of simpelweg met een aantal vellen keukenpapier.

Voeg de gesnipperde rode ui toe aan de onderkant van de tajine. Leg nu 4 kippenbouten kruislings op elkaar in het midden van de tajine. Bekleed nu de rand met partjes aardappel en sinaasappel.

Steek 2 kaneelstokjes en een laurierblaadje in het midden van het vlees door naar onderen toe. Voeg ongeveer 4 (of meer) eetlepels groene olijven toe en breng het gerecht op smaak met peper en zout.

Giet de sinaasappelsap met de kruiden en knoflook over de inhoud van de tajine en plaats de deksel erop. 

Kip tajine
Kip tajine

Kip tajine afmaken -- 50 minuten

Plaats de tajine op het kleinste pitje en zet het vuur zo laag mogelijk. Gaar de inhoud van de tajine ongeveer 50 minuten lang, of totdat de kip helemaal gaar is geworden en de aardappels nét niet uit elkaar vallen.

Serveer met bijvoorbeeld een lekkere frisse salade, eet smakelijk!

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 03-03-2020, dit recept is voor 4 personen en duurt 1 uur 5 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 01-03-2023


Waardeer dit recept!
4 stemmen

4 reacties op Kip tajine

Margriet van Bergen plaatste op 09-03-2020 om 10:23:12
Ik heb een inductiekookplaat. Kan daar ook een tajine op? Zo niet, kan de tajine in een oven en welke temperatuur moet ik dan aanhouden?
Ohmydish plaatste op 09-03-2020 om 15:08:50
Hoi Margriet, er zijn veel soorten tajines die geschikt zijn voor de inductie kookplaat. Zover ik weet kan een tajine ook in de oven, afhankelijk van het soort materiaal waarvan deze is gemaakt. Wel altijd heel voorzichtig zijn met temperatuur verschillen, omdat deze daardoor makkelijk kan scheuren. Fijne dag!
Manolito van Galen plaatste op 12-03-2020 om 09:38:45

Hoi Véronique,

Ziet er lekker uit. Ik heb echter geen Tajine. Is dit gerecht ook te bereiden in een wok of andere pan? Alvast hartelijk dank voor jouw antwoord.

Groetjes,

Manolito

Ohmydish plaatste op 12-03-2020 om 12:27:20
Dankje Manolito. Je zou het bijvoorbeeld in een braadpan of afgesloten ovenschaal kunnen maken om een beetje hetzelfde effect te kunnen krijgen. Het effect van een tajine is namelijk dat de condens in de punt blijft hangen en daarom de inhoud extra mals maakt. Fijne dag!

Wil je een reactie achterlaten?


Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.