Maak je eigen kerstman brood

(6)

Je hebt het vast al eens eerder voorbij zien komen, onze versie van een kerstman brood is een zoet deeg, een soort brioche. Heerlijk bij de kerst brunch!

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 20-11-2015, dit recept is voor 6 personen en duurt 1 uur.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 14-11-2022

Kooktijd 1 uur Aantal personen 6 personen Categorie Ontbijt
Maak je eigen kerstman brood

Ingrediënten


  • 480 gram bloem
  • 60 gram boter
  • 125 ml melk
  • 2 zakjes droge gist (14 gram totaal)
  • 60 gram suiker
  • 60 ml lauwwarm water
  • snufje zout
  • 2 eieren
  • 2 eigelen
  • 1/2 theelepel rode eetbare kleurstof
  • 2 rozijnen

Kookgerei nodig


  • elektrische mixer of kneed met de hand
  • siliconen kwast
  • kleine kom
  • klein sauspannetje
  • schone theedoek
  • aluminium folie

Aan de slag

Dit recept printen

Kooktijd 1 uur Aantal personen 6 personen Categorie Ontbijt

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/maak-je-eigen-kerstman-brood


Voorbereiding – 10 minuten

Schenk het lauwwarme water in een kleine kom en voeg de droge gist toe. Laat het ongeveer 5 tot 10 minuten staan, tot het mengsel schuimig begint te worden.

Meng ondertussen bloem, zout en suiker in de kom van je elektrische mixer, of kneed het deeg met de hand. Verwarm melk en boter in het kleine sauspannetje op middelhoog vuur, tot de boter gesmolten is.

Het mengsel mag niet koken. Schenk de warme melk en boter bij de bloem en meng op middelhoge snelheid tot het goed vermengd is. Voeg 2 eieren en de schuimige gist toe.

Blijf mengen tot een deegbal ontstaat en kneed dan nog ongeveer 5 minuten tot het deeg elastisch is. Dek de deegbal af met een vochtige warme theedoek en laat het deeg rijzen voor ongeveer een uur, of tot het verdubbeld is.

Maak je eigen kerstman brood
Maak je eigen kerstman brood

Kerstman brood bakken – 50 minuten

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Verdeel het deeg in 1 groot deel en een kleiner stuk, maak het kleine stuk ongeveer 1/3e van het deeg. Vorm het grote deel tot een hoofd.

Vorm dan het kleine deeg in een muts, dunne reepjes voor de baard en 2 kleine balletjes, 1 voor de neus en 1 voor de muts. Gebruik een beetje losgeklopt eigeel om de delen op het hoofd vast te plakken.

Gebruik een scherp mes om gaatjes te maken voor de ogen, druk dan de rozijnen in de gaatjes zodat de kerstman kan zien! Gebruik het eigeel opnieuw om het hoofd en de baard in te smeren. 

Meng dan rode kleurstof door het overgebleven eigeel en smeer daarmee de neus en muts in. Dek de kerstman losjes af met aluminium folie en bak het brood dan voor ongeveer 25 minuten in de oven.

Verwijder dan het aluminium folie en bak nog ongeveer 10 tot 15 minuten langer, tot het brood mooi goudbruin is. Geniet ervan!

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 20-11-2015, dit recept is voor 6 personen en duurt 1 uur.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 14-11-2022


Waardeer dit recept!
6 stemmen

0 reacties op Maak je eigen kerstman brood

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Wil je een reactie achterlaten?


Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.