Kersen inmaken

(48)

Heb je zoveel kersen dat je ze niet allemaal kunt opeten? Kersen inmaken is makkelijk en ze zijn ook nog eens veel lekkerder dan gekochte kersen uit pot.

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 11-06-2019, dit recept is voor 1 persoon en duurt 1 uur 10 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 30-07-2023

Kooktijd 1 uur 10 minuten Aantal personen 1 persoon Categorie Toetjes
Kersen inmaken

Ingrediënten


  • Kersen, zoveel als gewenst
  • 300 gram suiker per 1 liter water

Kookgerei nodig


  • kersenontpitter
  • 2 grote pannen
  • grote tang om de potten uit het water te halen
  • steriele weckpotten of jampotten, je kunt ze makkelijk zelf steriliseren door de potten en deksels enkele minuten schoon te koken in kokend water

Aan de slag

Dit recept printen

Kooktijd 1 uur 10 minuten Aantal personen 1 persoon Categorie Toetjes

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/kersen-inmaken


De kersensoort die wij hier gebruiken is vrij licht rood van kleur, hoe dieper rood/paars je kersen zijn hoe donkerder het water in de pot zal worden. 

Voorbereiding -- 30 minuten

Was de kersen grondig en verwijder de steeltjes. Verwijder de pitten, hier kun je het beste een ontpitter voor gebruiken. Als je deze niet hebt kun je ook een klein mesje gebruiken of ze met een stokje eruit duwen. Zelf heb ik hier geen ervaring mee, want een ontpitter is echt de moeite waard en gaat het beste en snelste. 

Vul een grote pan met water en breng deze aan de kook. Vul een tweede grote pan met water en suiker, gebruik 300 gram suiker per liter water. Maak zoveel suiker-water als je denkt nodig te hebben om de potten te kunnen vullen. Verwarm het water tot de suiker is opgelost. 

Kersen inmaken
Kersen inmaken

Kersen inmaken -- 40 minuten

Verdeel de ontpitte kersen over steriele potten en vul deze tot de rand met het warme suiker-water. Draai de deksel er stevig op en plaats de potten in de grote pan met kokend water. 

Als je niet van het geluid houdt dat de potten de pan raken, kun je een theedoek onderin de pan leggen. Afhankelijk van de hoeveelheid potten en de grootte van de pan kun je deze in delen koken. 

Kook de kersen een half uur lang op middelhoog vuur en haal ze dan uit het water. Zet ze op de kop voor ongeveer een half uur en laat ze daarna volledig afkoelen. 

Je kunt de kersen nu jaren bewaren, mits goed bewaard op een donkere plek zonder temperatuurschommelingen.

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 11-06-2019, dit recept is voor 1 persoon en duurt 1 uur 10 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 30-07-2023


Waardeer dit recept!
48 stemmen

6 reacties op Kersen inmaken

Gerrie plaatste op 17-06-2019 om 07:14:11
Hallo, vind het kersen inmaken een leuk ding , maar heb nog een vraag hebben jullie ook Koolhydraad arme recepten?
Ohmydish plaatste op 17-06-2019 om 08:24:53
Hallo Gerrie, er staan heel veel recepten op Ohmydish. Echter hebben wij geen specifieke categorie voor koolhydraatarme recepten. Via de menubalk en/of zoekfunctie kun je door onze recepten heen bladeren. :)
Will plaatste op 22-06-2020 om 10:39:40
Kun je hier elke glazen pot , die je over houd, voor gebruiken of moeten t speciale zijn ?
Ohmydish plaatste op 22-06-2020 om 11:38:14
Hallo Will, je kunt ook glazen potten die je over houd gebruiken. Let er dan wel op dat de deksel geen gaatje heeft en goed sluit. Als je deze potten vervolgens goed uitkookt kun je deze gebruiken om mee in te maken. Fijne dag!
Sally plaatste op 14-06-2022 om 11:15:51

Bokalen mogen na het inmaken NOOIT op hun hoofd worden gezet! de nieuwe soort deksels tasten hierdoor aan. dus zeker dit advies weglaten. Het is NIET nodig :)

Ohmydish plaatste op 14-06-2022 om 17:00:04
Hallo Sally, bedankt voor je bericht maar de reden waarom deze op de kop worden gezet is zodat de bokaal dan vacuüm wordt afgesloten. Dit heeft te maken met de zuurstof die dan naar boven gaat ipv naar de bodem. Om deze reden zul je de deksel dan ook horen klikken na enkele minuten, in principe kun je ze dan direct weer recht zetten maar het kan geen kwaad als ze langer op de kop blijven staan. Dat de deksels op deze manier worden aangetast lijkt mij persoonlijk een gek iets, aangezien inmaakpotten ervoor gemaakt zijn vacuüm te trekken en herbruikt te worden. Na een tijdje zul je de deksels sowieso moeten vervangen, ze blijven niet voor eeuwig herbruikbaar :) Veel liefs, Véronique

Wil je een reactie achterlaten?


Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.