Kaneelijs met warme appelstukjes

(20)

Wat is er eigenlijk beter dan huisgemaakt kaneelijs met warme appelstukjes? Geserveerd met een heerlijke karamelsaus. Recept voor 6 personen.

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 24-10-2015, dit recept is voor 6 personen en duurt 1 uur 10 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 18-03-2023

Kooktijd 1 uur 10 minuten Aantal personen 6 personen Categorie Toetjes
Kaneelijs met warme appelstukjes

Ingrediënten


  • 150 gram suiker
  • 50 ml water
  • 100 ml slagroom
  • 4 appels

Ingrediënten kaneelijs

  • 500 ml slagroom
  • 160 ml melk
  • 160 gram suiker
  • 2 kaneelstokjes
  • 3 eidooiers

Kookgerei nodig


  • 2 kleine sauspannetjes
  • Spatel
  • Keukenmachine of handmixer
  • Garde
  • Ijsmachine
  • Luchtdichte bak
  • Middelgrote bakpan

Kaneelijs met warme appelstukjes Ingrediënten

Aan de slag

Dit recept printen

Kooktijd 1 uur 10 minuten Aantal personen 6 personen Categorie Toetjes

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/kaneelijs-met-warme-appelstukjes


Voorbereiding – 30 minuten + wachttijd

Scheidt de eidooiers van het eiwit. Meng slagroom, melk en 85 gram suiker samen in een kleine sauspan en voeg de kaneelstokjes toe. Breng aan de kook, maar laat dit niet overkoken. 

Gebruik een elektrische mixer voor deze stap, of gebruik een grote kom en een garde als je geen keukenmachine hebt. Voeg de eidooiers en 80 gram suiker toe aan de kom van de keukenmachine. Zet de snelheid op de hoogste stand en laat de machine zijn werk doen, totdat het mengsel wit en stijf wordt. 

Haal de kaneelstokjes uit het kleine sauspannetje en giet de inhoud van het pannetje langzaam bij de eidooiers. Blijf het mengsel (rustig) mengen, om te voorkomen dat de eidooiers garen. Ook voorkom je op deze manier klontjes. 

Giet het mengsel terug in het kleine sauspannetje en zet het vuur op zijn laagst. Blijf roeren met behulp van een spatel om aanbranden te voorkomen. Je kunt zien of het mengsel klaar is door je (schone) vinger over de spatel te halen. Zie je een duidelijke lijn? Dan is het mengsel klaar. 

Laat het mengsel dan afkoelen tot bijna kamertemperatuur. Dek af en plaats in de koelkast totdat deze helemaal afgekoeld is. 

Verhit ondertussen suiker en water in het andere kleine sauspannetje op laag vuur. Roer eerst niet, wacht todat het water verdampt is en de suiker bruin begint te worden. 

Wacht totdat de kleur van de karamel donkerbruin wordt. Let wel goed op, het mengsel kan snel te heet worden en dan houd je enkel een bittere verbrande karamel over.

LET OP: karamel is érg heet! Voeg slagroom toe en meng tot een gladde karamelsaus. Laat de karamelsaus dan een beetje afkoelen. 

Kaneelijs met warme appelstukjes
Kaneelijs met warme appelstukjes

Het kaneelijs afmaken – 40 minuten

Haal het mengsel uit de koelkast en giet deze in de ijsmachine. Draai het ijs 40 minuten lang, afhankelijk van hoe krachtig de ijsmachine is. Haal het ijs uit de ijsmachine als deze klaar is, en plaats deze in de vriezer. 

Was de appels en snijd in partjes. Verwarm boter in de middelgrote bakpan en voeg de appels toe. Voeg 2 eetlepels suiker toe na ongeveer 2 minuten, en bak de appels op middel-hoog vuur totdat deze mooi bruin geworden zijn. 

Je kunt ook wat opgeklopte slagroom en kaneelpoeder toevoegen ter garnering, samen met de warme appels, kaneelijs en de karamelsaus. Geniet ervan!

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 24-10-2015, dit recept is voor 6 personen en duurt 1 uur 10 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 18-03-2023


Waardeer dit recept!
20 stemmen

0 reacties op Kaneelijs met warme appelstukjes

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Wil je een reactie achterlaten?


Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.