Ohmydish.nl
Ohmydish.nl


Kalfsstoof met vanille - Blanquette de veau à la vanille

Deze klassieke Franse kalfsstoof wordt nog zachter van smaak door het toevoegen van vanille. Deze blanquette de veau à la vanille is een echte smaakbom!

Kalfsstoof met vanille - Blanquette de veau à la vanille
2 uur 4 personen Hoofdgerechten
Kalfsstoof met vanille - Blanquette de veau à la vanille

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 1 kg kalfsvlees (stoofvlees)
  • 1 vanille stokje of gebruik vanille extract
  • 2 wortels
  • 200 gram champignons
  • 1 handvol kleine uitjes (zoals meloes uien)
  • 80 gram boter
  • 200 ml room
  • 2 eidooiers
  • 1 blokje kippenbouillon
  • 3 eetlepels bloem
  • 1 ui
  • 2 kruidnagels
  • peper en zout naar smaak
  • rijst of gekookte aardappelen om erbij te serveren
Kalfsstoof met vanille - Blanquette de veau à la vanille
↑ klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • snijplank & koksmes
  • kleine pan
  • zeef
  • braadpan of andere pan met dikke bodem & deksel
  • dunschiller
  • champignon borstel of keukenpapier
  • grote kom
  • houten lepel

Recept pinnen op Pinterest

Recept printen Bekijk reacties (0) Opslaan in collectie

Bereiden

2 uur 4 personen Hoofdgerechten

Bekijk het orginele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/kalfsstoof-met-vanille-blanquette-de-veau-a-la-vanille


Dit recept kreeg ik van een Franse vriendin van mijn vader. Een beetje gek op het eerste oog, kalfsvlees en vanille met elkaar combineren. Het is echt de moeite waard, zo ontzettend zacht van smaak!

Voorbereiding -- 1 uur 45 minuten

Pel de ui en snijd deze fijn. Schil de wortels en snijd deze in plakjes. Pel de kleine uitjes, dit kun je het makkelijkste doen door deze eerst 20 seconden te koken in kokend water. Hierdoor gaat de schil er heel gemakkelijk vanaf. Snijd het kalfsvlees eventueel in blokjes. Verhit ongeveer 30 gram boter in een braadpan en bak hierin het kalfsvlees rondom bruin. Voeg dan de fijngesneden ui, kleine uien, kruidnagel en wortelplakjes toe en bak dit nog enkele minuten langer.

Voeg ongeveer 700 ml water toe en laat dit 5 minuten koken. Voeg peper, zout en een verkruimeld bouillonblokje toe, plaats een deksel op de pan en laat dit 1,5 uur zachtjes pruttelen.

Kalfsstoof met vanille – Blanquette de veau à la vanille Kalfsstoof met vanille – Blanquette de veau à la vanille

Kalfsstoof met vanille - Blanquette de veau à la vanille afmaken -- 15 minuten

Maak ondertussen de champignons schoon met een borstel of keukenpapier en snijd deze in plakjes.

Zeef na 1,5 uur pruttelen het vlees en groenten uit de braadpan en vang de bouillon op. Verhit dan opnieuw een klontje boter in de braadpan en bak de champignons enkele minuten. Haal deze dan uit de pan en voeg toe aan het vlees en groenten in de zeef.

Verhit dan opnieuw de resterende boter, ongeveer 50 gram, in de braadpan. Roer de bloem erbij en bak dit enkele minuten om zo een roux te creëren. Voeg dan geleidelijk de bouillon erbij en roer steeds opnieuw glad. Zodra alle bouillon weer in de pan zit zul je merken dat er een dikkere saus is ontstaan. Voeg het vlees en groenten weer opnieuw toe aan de pan en laat dit enkele minuten doorkoken.

Voeg de room toe en breng op smaak met vanille, peper en zout. Roer als laatste de eidooiers erdoor heen, blijf ongeveer 2 minuten doorroeren zodat de eidooiers niet gaan stollen. Serveer met rijst of gekookte aardappels, smakelijk!

Volgend recept →
Piperade

Kerstrecepten

Kerstrecepten voor de tijd van het jaar waar je fijn samen eet en geniet van verschillende soorten lekkernijen. Ben je op zoek naar lekkere kerstgerechten? Neem dan een kijkje in dit overzicht van kerstrecepten en maak er een perfect kerstdiner mee.