Een typische Hongaarse lekkernij zijn deze Hongaarse kurtos kalacs (schoorsteen-cakes). Leuk om te maken en nóg leuker om te eten!
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 29-05-2015, dit recept is voor 6 personen en duurt 1 uur 35 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 18-08-2023
Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/hongaarse-kurtos-kalacs-schoorsteen-cakes
Verwarm de volle melk in de kleine sauspan op middel-hoog vuur tot deze lauwwarm is. Giet de lauwwarme melk in een grote kom en meng goed samen met de gist en suiker.
Zet 5 minuten aan de kant, of totdat er een dik schuim aan de bovenkant van de melk ontstaat. Vermeng bloem en zout in de kom van de keukenmachine.
Maak een gat in het midden van de bloem en giet daar de zonnebloemolie in. Voeg 2 eieren en het melkmengsel toe. Meng op de middelhoge stand 5 tot 10 minuten lang, afhankelijk hoe krachtig de keukenmachine is.
Het deeg is klaar zodra er een stevige en solide massa ontstaat, en niet aan je handen blijft plakken. Voeg geen extra bloem toe als je merkt dat het deeg te plakkerig is. Voeg dan wat extra zonnebloemolie toe.
Dek het kurtos kalacs deeg af met huishoudfolie en laat 1 uur lang rijzen, of totdat het deeg verdubbeld is. Maak in de tussentijd de houders. Dit kun je simpelweg doen door 1 of 2 kartonnen lege keukenrollen in te pakken met aluminiumfolie.
Vouw de aluminiumfolie aan beide uiteinden naar binnen toe. De rollen moeten precies passen op een ovenschaal, probeer dit voor het bakken eerst uit.
Het deeg zal over het aluminiumfolie gevouwen worden, en aangezien de kurtos kalacs over de gehele lengte gebakken moeten worden moet de rol los kunnen hangen.
Zie de foto's hieronder om te zien wat hiermee bedoeld wordt:
Zodra het deeg in volume verdubbeld is plaats je dit op een schoon aanrecht. Besprenkel het werkblad niet met bloem voordat je het deeg gaat kneden. Kneed het deeg glad en verdeel dit in 6 porties.
Rol elke portie in een lange reep en rol dit dan uit op de met aluminiumfolie belegde kartonnen houder. Hoe dikker de reepjes deeg zijn, hoe zachter de schoorsteen-cake zal worden. Verwarm de oven voor tot een temperatuur van 200 graden Celsius.
Bestrooi elke kortos kalacs met suiker en/of kaneelpoeder. Wij vinden zelf de versie met kaneelpoeder en suiker het lekkerst!
Plaats elke houder op de randen van de ovenschaal en bak de Hongaarse kurtos kalacs 10 tot 15 minuten lang in de oven. Rol elke houder om de 5 minuten een keer om, zodat de kurtos kalacs aan alle kanten mooi bruin gebakken worden.
Eet de Hongaarse kurtos kalacs direct na het bakken, dan komt er ook daadwerkelijk stoom uit de "schoorsteen".
Je kunt de kurtos kalacs tot 2 dagen lang in aluminiumfolie of huishoudfolie bewaren.
Wij hebben de kurtos kalacs voor het eerst gegeten op het Sziget festival in Boedapest in Hongarije, en jij? Geniet ervan!
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 29-05-2015, dit recept is voor 6 personen en duurt 1 uur 35 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 18-08-2023
ik heb ze voor het eerst gegeten op keltfest en was meteen verliefd op de smaak zo lekker . dus ben heel blij met jullie recept ga het van de week proberen
Groetjes Angelique
Ik had ze voor het eerst geproefd op de kerstmarkt en ik ben direct verliefd geworden op de smaak. Dit is al de tweede keer dat ik het ga proberen ik hoop dat ze even lekker zijn als de vorige keer...
Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.