Hoe bak je een eendenborst?

(197)

Bak zelf heel gemakkelijk een goed gebakken stuk eendenborst met behulp van deze uitleg en handige stap voor stap foto's. Zo bak jij je eendenborst altijd perfect!

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 07-12-2019, dit recept is voor 4 personen en duurt 20 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 11-01-2024

Kooktijd 20 minuten Aantal personen 4 personen Categorie Kerstrecepten Calorieën 388 calorieën p.p.
Hoe bak je een eendenborst?

Ingrediënten


  • 1 eendenborst
  • Peper en zout
  • Een aantal takjes verse rozemarijn (optioneel)

Kookgerei nodig


  • Snijplank
  • Koksmes
  • Vleestang
  • Keukenpapier
  • Bakpan met een goede anti aanbaklaag

Hoe bak je een eendenborst? Ingrediënten

Aan de slag

Dit recept printen

Kooktijd 20 minuten Aantal personen 4 personen Categorie Kerstrecepten Calorieën 388 calorieën p.p.

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/hoe-bak-je-een-eendenborst


Bak heel gemakkelijk een eendenborst met behulp van deze uitleg en handige stap voor stap foto's. 

Hoe bak je een eendenborst?
Hoe bak je een eendenborst?

Voorbereiding – 5 minuten

Haal de eendenborst uit de koelkast en laat deze op beetje op kamertemperatuur komen. Haal de eendenborst dan uit de verpakking en leg deze met de vetkant naar beneden op een snijplank. 

Eendenborst bakken stap 1
Laat de eendenborst op kamertemperatuur komen

Dep voorzichtig de eendenborst zo droog mogelijk met een stukje keukenpapier. 

Eendenborst bakken stap 3
Dep de eendenborst droog met wat keukenpapier
Eendenborst bakken stap 4
Drooggedepte eendenborst

Snijd met een scherp mes een blokjespatroon in het vet van de eendenborst. 

Eendenborst bakken stap 5
Snijd het vet diagonaal in
Eendenborst bakken stap 6
Snijd nog een keer diagonaal in, maar dan de andere kant op

Deze stap is optioneel maar zorgt er wel voor dat het vet makkelijker uitloopt tijdens het bakken. Bestrooi de eend aan de vleeskant met peper en zout.

De eendenborst bakken –  10 - 15 minuten

Plaats de bakpan op het fornuis. Het is niet nodig om boter of enige vorm van olie toe te voegen, aangezien de eendenborst een vetrand heeft. Dit vet loopt uit tijdens het bakken en zal de filet garen. 

Eendenborst bakken stap 2
Koude bakpan

Plaats de eendenborst met de vetrand naar beneden in de koude bakpan. 

Eendenborst bakken stap 7
Eendenborst in een koude bakpan

Zet dan het vuur laag en laat de eendenborst geheel met rust. Je zult zien dat na een aantal minuten de vetrand van de eendenborst vanzelf gaat smelten! 

Eendenborst bakken stap 8
Uitlopend vet van de eendenborst

Voeg nu ook optioneel de rozemarijn toe (aan het vet). Breng de eendenborst op smaak met gemalen witte peper.

Eendenborst bakken stap 9
Verse kruiden om de eendenborst mee te bakken

Laat de eendenborst een aantal minuten bakken op laag vuur in het eigen vet.

Gebruik dan een vleestang om te zien of er al een klein krokant laagje ontstaat. Draai de eendenborst om als dit het geval is. 

Eendenborst bakken stap 10
Deels gebakken eendenborst

Zet het vuur nu ietsjes hoger, op middelhoge stand. Bak de eendenborst een minuut of 5 - 7 aan deze kant. Draai de eendenborst dan nog een keer om en bak totdat de vetrand lekker krokant geworden is.

Voel aan het vlees om te weten hoe gaar deze is, wil je de eendenborst doorbakken hebben, dan bak je deze in totaal een minuut of 15 in de pan. 

Eendenborst bakken stap 11
Zijkanten dichtschroeien van een eendenborst

Bak de zijkanten van de eendenborst mee door deze op zijn kant in de pan te leggen met behulp van de vleestang. Haal het vlees na het bakken uit de pan en leg deze op een snijplank of bord. 

Eendenborst bakken stap 12
Mooi gebakken eendenborst

Laat een minuut of 5 rusten, snijd de eendenborst dan in redelijk dunne plakken en serveer direct. 

Eendenborst bakken stap 13
In plakjes gesneden eendenborst

Tip: Een klassieke manier om eendenborst te eten is in combinatie met cranberrysaus. Lekker om er wat ovengeroosterde aardappeltjes en een frisse salade bij te serveren. Eet smakelijk!

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 07-12-2019, dit recept is voor 4 personen en duurt 20 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 11-01-2024


Waardeer dit recept!
197 stemmen

Hoe bak je een eendenborst?: Veel gestelde vragen

Hoe lang moet je een eendenborst gemiddeld bakken?

Een eendenborst van normale grootte bak je tussen de 15 en 20 minuten, afhankelijk van hoe rosé je de eend gebakken wil hebben.

Je zult deze na het bakken tussen 5 en 10 minuten moeten laten rusten voordat je deze serveert.

Waarom is een eendenborst nog rood van binnen na het bakken?

Een eendenborst is anders dan kip of kalkoenfilet. Waar kip of kalkoen na het bakken geheel wit worden van binnen, zal een eendenborst altijd rood of rose blijven.

Dit heeft te maken met de kleur van het vlees net zoals bij bijvoorbeeld een biefstuk. Deze blijft ook vrij rose of rood na het bakken.

Voor hoeveel personen is een eendenborst genoeg?

Gemiddeld gezien kun je rekenen dat 1 eendenborst van tussen de 350 en 400 gram genoeg is voor 2 volwassenen.

Waarom gebruik je een koude pan om een eendenborst te bakken?

Een eendenborst bak je het mooist door deze met de vetrand naar beneden toe in een koude pan te leggen. Door gebruik te maken van een koude pan zal het vet van de eendenborst langzaamaan smelten.

Bij gebruik van een hete pan zal de buitenste laag snel dichtschroeien waardoor het vet niet kan ontsnappen en smelten. Je zult dan een veel taaier stukje vlees hebben. Gebruik daarom altijd een koude pan en gebruik geen extra olie, boter of vet.

0 reacties op Hoe bak je een eendenborst?

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Wil je een reactie achterlaten?


Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.