Hete bliksem ovenschotel met zuurkool

(40)

Een hete bliksem ovenschotel met zuurkool is een heerlijke simpele doordeweekse maaltijd. Salie maakt deze ovenschotel extra lekker.

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 14-12-2019, dit recept is voor 4 personen en duurt 1 uur.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 25-01-2024

Kooktijd 1 uur Aantal personen 4 personen Categorie Hoofdgerechten
Hete bliksem ovenschotel met zuurkool

Ingrediënten


  • 800 gram kruimige aardappelen
  • 3 friszure appels
  • roomboter
  • scheutje (volle) melk
  • kleine handvol verse salie
  • peper en zout naar smaak
  • 300 gram gerookte spekjes
  • 400 gram zuurkool
  • handvol paneermeel

Kookgerei nodig


  • dunschiller
  • snijplank & koksmes
  • grote pan met deksel
  • aardappelstamper
  • vergiet
  • grote bakpan
  • houten lepel

Hete bliksem ovenschotel met zuurkool Ingrediënten

Aan de slag

Dit recept printen

Kooktijd 1 uur Aantal personen 4 personen Categorie Hoofdgerechten

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/hete-bliksem-ovenschotel-met-zuurkool


Voorbereiding – 20 minuten

Schil de aardappelen en snijd deze in grove stukken. Plaats deze in een pan met water en zout en breng aan de kook.

Kook de aardappelen tot deze volledig gaar zijn en schil ondertussen de appels, verwijder het klokhuis en snijd de appels in niet te kleine stukken.

Giet de zuurkool indien nodig af en zet opzij. Was de salie en snijd deze fijn. 

Hete bliksem ovenschotel met zuurkool
Hete bliksem ovenschotel met zuurkool

Hete bliksem ovenschotel met zuurkool afmaken – 40 minuten

Bak de spekjes tot deze een beetje krokant zijn en voeg dan de zuurkool toe. Roer goed door elkaar en verdeel dit dan over de bodem van een ovenschaal.

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.

Giet de aardappelen af zodra deze gaar zijn en stamp deze fijn met een aardappelstamper. Dit hoeft niet heel glad te zijn, net wat je zelf wilt.

Roer er dan een paar klontjes boter en een scheut melk doorheen om de puree smeuïg te maken.

Roer er de stukjes appel door samen met de fijngesneden salie. Breng de hete bliksem op smaak met peper en zout en verdeel dit over de zuurkool in de ovenschaal.

Maak af met een laagje paneermeel en her en der een klein klontje boter.

Bak de ovenschotel dan ongeveer 20 minuten in de oven, of tot deze mooi goudbruin is. Garneer eventueel met meer salie. Eet smakelijk!

Tip: altijd al eens zelf je eigen zuurkool willen maken?

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 14-12-2019, dit recept is voor 4 personen en duurt 1 uur.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 25-01-2024


Waardeer dit recept!
40 stemmen

0 reacties op Hete bliksem ovenschotel met zuurkool

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Wil je een reactie achterlaten?


Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.