Gratin van aardpeer

(1)

Een gratin van aardpeer met spekjes, prei en een krokante kaas laag is heerlijk op een koude dag. Klaar binnen 50 minuten. Recept voor 4 personen.

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 07-12-2016, dit recept is voor 4 personen en duurt 50 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 12-01-2024

Kooktijd 50 minuten Aantal personen 4 personen Categorie Hoofdgerechten
Gratin van aardpeer

Ingrediënten


  • 750 gram aardperen
  • 1/2e prei
  • 2 knoflooktenen
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 takjes verse tijm
  • 300 gram spekreepjes
  • 250 ml room
  • handjevol panko (Japans broodkruim)
  • ongeveer 75 gram roomboter
  • ongeveer 50 gram geraspte Parmezaanse kaas
  • 2 grote eieren
  • citroensap
  • peper en zout naar smaak

Kookgerei nodig


  • klein mesje
  • middelgrote kom
  • middelgrote pan
  • grote bakpan
  • oven
  • ovenschaal
  • snijplank & koksmes
  • garde

Gratin van aardpeer Ingrediënten

Aan de slag

Dit recept printen

Kooktijd 50 minuten Aantal personen 4 personen Categorie Hoofdgerechten

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/gratin-van-aardpeer


Voorbereiding – 10 minuten

Was de halve prei en snijd in dunne ringen.

Schil de aardperen en bewaar deze in koud water met een beetje citroensap, de aardperen verkleuren namelijk snel.

Pel de knoflooktenen en snijd deze fijn. Vul een middelgrote pan met water en zout en breng aan de kook.Snijd de aardperen in grove stukken en kook deze enkele minuten. 

Gratin van aardpeer
Gratin van aardpeer

De gratin van aardpeer afmaken – 40 minuten

Verhit een grote bakpan op middelhoog vuur en bak de spekjes enkele minuten. Voeg dan de knoflook, prei, tijm en laurier toe en bak nog enkele minuten mee.

Schenk er de room bij en laat zachtjes koken samen met de takjes tijm en laurierblaadjes voor nog ongeveer 5 minuten.

Zet dan het vuur uit en laat het even afkoelen. Verwarm de oven voor op 190 graden Celsius. Verdeel de beetgare stukken aardpeer over de ovenschaal.

Verwijder de tijm takjes en laurierblaadjes. Klop de eieren los met een garde en voeg zodra het roommengsel een beetje is afgekoeld de spekjes en room toe.

Verdeel dit ook over de ovenschaal en maak het af met een laag geraspte Parmezaanse kaas, handje panko en plaats her en der een blokje roomboter.

Bak de gratin gaar in ongeveer een half uur, of tot de kaas mooi goudbruin is. Serveer eventueel met een salade, eet smakelijk!

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 07-12-2016, dit recept is voor 4 personen en duurt 50 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 12-01-2024


Waardeer dit recept!
1 stem

0 reacties op Gratin van aardpeer

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Wil je een reactie achterlaten?


Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.