Geroosterde rode bietenburger (vegan)

(2)

Een veganistisch alternatief voor een hamburger. Dit geroosterde rode bietenburger recept is voor 6+ burgers, klaar in minder dan 3 uur.

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 02-10-2015, dit recept is voor 6 personen en duurt 25 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 20-07-2022

Kooktijd 25 minuten Aantal personen 6 personen Categorie Hoofdgerechten
Geroosterde rode bietenburger (vegan)

Ingrediënten


  • 3 grote voorgekookte rode bieten
  • 80 gram ongekookte witte rijst
  • 1 ui
  • 4 tenen knoflook
  • 2 eetlepels appelcider
  • 40 gram (gluten vrije) havermout
  • 2 blikken zwarte bonen (800 gram)
  • 5 gedroogde pruimen
  • 3 tomaten
  • Sla naar keuze
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 3 eetlepels paprikapoeder
  • 2 theelepels mosterd
  • 1 theelepel gedroogde koriander
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • 6 hamburgerbroodjes
  • Zout en peper naar smaak
  • Optioneel: plakken vegan kaas
  • Optioneel: (NIET VEGAN!) 2 middelgrote eieren

Kookgerei nodig


  • Koksmes en snijplank
  • 2 kleine sauspannetjes
  • Sladroger
  • 1 grote kom
  • Foodprocessor
  • Rasp
  • 1 grote grillpan
  • Kleinere kommetjes om de voorbereide ingrediënten in te plaatsen
  • Zeef
  • Houten lepel
  • Siliconen spatel
  • Normale spatel
  • Huishoudfolie

Geroosterde rode bietenburger (vegan) Ingrediënten

Aan de slag

Dit recept printen

Kooktijd 25 minuten Aantal personen 6 personen Categorie Hoofdgerechten

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/geroosterde-rode-bietenburger-vegan


Voorbereiding – 30 minuten + 2 uur wachttijd

Je kunt ook gedroogde zwarte bonen gebruiken, "wel" deze dan een dag van tevoren. Gedroogde ongekookte zwarte bonen zullen deze burger steviger maken dan ingeblikte of gekookte zwarte bonen.

Snijd de ui en de tenen knoflook zo fijn mogelijk. Snijd de 5 gedroogde pruimen in kleinere stukjes. Rasp de voorgekookte rode bieten en zet deze aan de kant. 

Breng water aan de kook in 1 van de kleine sauspannetjes. Voeg zout toe aan het water en kook hierin de rijst totdat deze meer dan gaar is. De rijst moet plakkerig zijn. Giet de rijst af met behulp van een zeef en zet de rijst apart om af te koelen tot kamertemperatuur. 

Was en droog de sla naar keuze. Verhit een eetlepel olijfolie in de andere kleine sauspan terwijl de rijst aan het koken is. Fruit hierin de ui en knoflook aan. Roer zo nu en dan met behulp van een houten lepel. 

Bak tot de uien een beetje bruin zijn, maar niet verbrand. Giet dan 2 eetlepels appelcider erbij en laat pruttelen totdat de appelcider geheel verdampt is. Haal het pannetje dan van het vuur af, en laat afkoelen tot kamertemperatuur. 

Vermaal de havermout in de foodprocessor tot een fijn meel. Doe de havermout in een kleine kom en zet aan de kant. Giet de zwarte bonen af. Doe de zwarte bonen in de foodprocessor en verdeel de pruimen bovenop. 

Pulseer dit totdat het grof gesneden is, niet te lang. Meng dan de geraspte rode bieten, zwarte bonen, pruimenmengsel, gekookte rijst en uien toe in een grote kom. Voeg wat olijfolie toe. 

Voeg dan de mosterd, paprika, komijn, koriander en tijm toe. Gebruik de siliconen spatel om de ingrediënten goed samen te mengen. Proef, en bepaal hoeveel zout en peper het mengsel nodig heeft. 

Voeg dan de havermout toe en optioneel 2 eieren. Meng goed samen, totdat je de havermout niet meer ziet zitten. Zie ook de foto hieronder: 

Rode bietenburgers mengsel
Rode bietenburgers mengsel 

Dek de kom dan af met huishoudfolie en plaats deze tenminste 2 uur lang in de koelkast. 

Geroosterde rode bietenburger (vegan)
Geroosterde rode bietenburger (vegan)

De geroosterde rode bietenburger afmaken – 15 minuten

Haal het rode bietenmengsel uit de koelkast en maak er hamburgers van, vorm deze met je handen. Je kunt de rode bietenburger zo dik als gewenst maken. 

Verhit de grillpan op hoog vuur, voeg dan wat olijfolie toe. Normaal gesproken heb je geen olie of boter nodig, aangezien het in dit recept niet gaat om vlees is dit wel noodzakelijk om te voorkomen dat deze niet aan de pan gaat plakken. 

Bak de burgers aan beide kanten lang genoeg totdat er mooie grill-lijntjes ontstaan. Je kunt in de allerlaatste minuut optioneel (vegan) kaas aan toe voegen zodra de burgers gaar zijn. 

Rode bietenburgers in de pan
Rode bietenburgers in de pan

Serveer de rode bietenburgers op een broodje met sla en een lekkere dikke plak tomaat. Voeg saus naar keuze toe. Je kunt de rode bietenburgers ook vooraf maken, en tot een maand lang in de vriezer bewaren.

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 02-10-2015, dit recept is voor 6 personen en duurt 25 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 20-07-2022


Waardeer dit recept!
2 stemmen

Geroosterde rode bietenburger (vegan): Veel gestelde vragen

Hoeveel zwarte bonen worden er gebruikt?

Er worden 2 grote blikken gebruikt, dit is 800 gram zwarte bonen. Gebruik je gedroogde bonen, ga dan uit van 400 gram gedroogde zwarte bonen. Tijdens het wellen en koken zullen deze namelijk verdubbelen in gewicht.

Welke rijst voor een bietenburger?

Je kunt vrijwel alle soorten rijst gebruiken, zoals standaard witte rijst maar zilvervliesrijst kan eventueel ook.

2 reacties op Geroosterde rode bietenburger (vegan)

Mirjam plaatste op 06-04-2022 om 14:34:28
Voor de bieten burger: Hoeveel gram zwarte bonen is 2 blikken ongeveer? Dat kan nogal verschillen hoe groot de blikken zijn...
Ohmydish plaatste op 06-04-2022 om 14:56:38
Hoi Mirjam, 2 grote blikken dus in totaal is dit ongeveer 800 gram zwarte bonen. Ik zal het er bijzetten zodat het duidelijker is. Liefs, Véronique

Wil je een reactie achterlaten?


Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.