Gefermenteerde kool en wortel

(2)

Deze gefermenteerde kool en wortel maak je op dezelfde manier als zuurkool, maar lijkt een beetje op atjar. Absoluut de moeite waard om op te wachten!

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 08-07-2017, dit recept is voor 10 personen en duurt 8 uur 44 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 12-01-2024

Kooktijd 8 uur 44 minuten Aantal personen 10 personen Categorie Bijgerechten
Gefermenteerde kool en wortel

Ingrediënten


  • 3/4e Chinese kool
  • 5 wortels
  • 750 ml wortelsap
  • 3 eetlepels ras el hanout
  • 3 eetlepels fijn zout

Kookgerei nodig


  • Zuurkoolpot van tenminste 1,5 liter
    • Dit is een keramische pot dat gewichten bevat en een luchtslot heeft. Kijk op de foto's om te zien hoe zo'n zuurkoolpot er uit ziet
  • Snijplank & koksmes
  • Dunschiller
  • Mandoline, snijmachine of snijd de groenten fijn met een koksmes
  • Grote kom

Gefermenteerde kool en wortel Ingrediënten

Aan de slag

Dit recept printen

Kooktijd 8 uur 44 minuten Aantal personen 10 personen Categorie Bijgerechten

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/gefermenteerde-kool-en-wortel


Voorbereiding – 20 minuten

Verwijder de buitenste bladeren van de Chinese kool. Snijd de kool in vieren en verwijder de harde kern.

Snijd de kool in dunne reepjes, dit kun je gemakkelijk met een mandoline of snijmachine doen. Je kunt eventueel ook een grove rasp of keukenmachine gebruiken.

Schil de wortels en snijd deze ook in reepjes. Meng de wortel en Chinese kool reepjes samen met ras el hanout en zout.

Plaats de groenten in de zuurkoolpot en stamp deze per laag goed aan. Dit kun je doen met een vuist, maar ook met een stevig lange stamper.

Schenk het wortelsap erbij, zorg dat de groenten helemaal onder het vocht staan.

Leg de stenen of andere zware objecten bovenop, plaats de deksel op de zuurkoolpot en maak een waterslot. Dit is erg belangrijk omdat het gas wel kan ontsnappen, maar er geen bacteriën van buitenaf in de zuurkool kunnen komen. 

Gefermenteerde kool en wortel
Gefermenteerde kool en wortel

Gefermenteerde kool en wortel afmaken – 3 weken of langer

Bewaar de zuurkoolpot op een plek waar de temperatuur constant is, zoals een kelder.

Wacht tenminste 3 weken voordat je de gefermenteerde kool en wortel gaat gebruiken.

Controleer elke week het waterslot en zorg ervoor dat er altijd voldoende water in het zit.

Dit zurige bijgerecht is lekker bij nasi en loempia's, een beetje te vergelijken met atjar. Eet smakelijk!

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 08-07-2017, dit recept is voor 10 personen en duurt 8 uur 44 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 12-01-2024


Waardeer dit recept!
2 stemmen

0 reacties op Gefermenteerde kool en wortel

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Wil je een reactie achterlaten?


Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.