Franse uiensoep

(54)

Tijdloze klassieker, een Franse uiensoep is simpel en goedkoop om te maken. Een soepje met daarop stokbrood met gesmolten kaas, simpelweg heerlijk!

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 01-01-2015, dit recept is voor 8 personen en duurt 40 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 30-01-2024

Kooktijd 40 minuten Aantal personen 8 personen Categorie Hoofdgerechten
Franse uiensoep

Ingrediënten


  • 6 grote uien
  • 1.5e liter kippenbouillon of runderbouillon
  • 2 knoflooktenen
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 eetlepel bloem
  • 110 gram ongezouten boter
  • Zout en peper naar smaak
  • Stokbrood en geraspte kaas

Kookgerei nodig


  • snijplank & koksmes
  • grote pan met deksel
  • houten lepel
  • optioneel: oven (met grill stand)

Franse uiensoep Ingrediënten

Aan de slag

Dit recept printen

Kooktijd 40 minuten Aantal personen 8 personen Categorie Hoofdgerechten

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/franse-uiensoep


Voorbereiding – 15 minuten

Pel de uien en snijd alle uien in dunne ringen. Pel de teentjes knoflook en snijd deze fijn.

Verhit een grote pan op middelhoog vuur en voeg de boter toe. Voeg dan de knoflook toe. 

Voeg vervolgens de uienringen toe en zet het vuur lager om te voorkomen dat de uienringen aanbranden.

Bak de uienringen in 10 minuten glazig en zacht. Roer zo nu en dan goed door.

Voeg een eetlepel bloem toe en roer goed tot een roux. Bij een roux wordt normaal meer bloem gebruikt, maar voor deze soep is maar een lichte binding nodig.

Een roux bindt de Franse uiensoep en maakt deze wat steviger. Het is niet noodzakelijk om bloem toe te voegen, de soep zal dan lichter van kleur zijn en wateriger. 

Franse uiensoep
Franse uiensoep

De Franse uiensoep afmaken – 25 minuten

Zodra de uien zacht en glazig zijn voeg je anderhalve liter kippenbouillon toe aan de grote pan en roer goed. Voeg 2 laurierblaadjes toe en plaats de deksel op de pan.

Zet het vuur hoger en breng de soep aan de kook.

Zet het vuur lager en breng de soep op smaak met peper en zout, laat de soep 20 minuten lang zachtjes koken.

Deze Franse uiensoep is het lekkerst als je deze een dag vooraf maakt, de smaken van de ui zullen dan goed doorgetrokken zijn in de soep.

Optioneel, maar toch een soort verplicht bij een klassieke Franse uiensoep: Leg 2 stukjes brood bovenop de soep.

Bedek de soep met (Gruyère) kaas en laat de kaas met behulp van de grillstand smelten in een oven. Eet smakelijk!

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 01-01-2015, dit recept is voor 8 personen en duurt 40 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 30-01-2024


Waardeer dit recept!
54 stemmen

0 reacties op Franse uiensoep

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Wil je een reactie achterlaten?


Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.