Feijoada stoofpot

(2)

Een Feijoada stoofpot kan op verschillende manieren worden bereid. Traditioneel wordt deze geserveerd met sinaasappel, rijst en gekookte kool.

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 20-12-2018, dit recept is voor 6 personen en duurt 6 uur 15 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 15-01-2022

Kooktijd 6 uur 15 minuten Aantal personen 6 personen Categorie Hoofdgerechten
Feijoada stoofpot

Ingrediënten


  • 1 kg varkensvlees, bij voorkeur met bot voor extra smaak
  • 2 gerookte varkensworsten
  • 1 chorizo (ongeveer 200 gram, wij gebruikten een pittige variant)
  • 300 gram gedroogde zwarte bonen
  • 2 uien
  • 3 grote knoflooktenen
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 eetlepel gemalen komijn
  • paar takjes verse peterselie
  • 1 savooiekool
  • 2 sinaasappels
  • peper en zout naar smaak

Kookgerei nodig


  • snijplank & koksmes
  • slowcooker
  • middelgrote pan
  • vergiet
  • grote pan

Feijoada stoofpot Ingrediënten

Aan de slag

Dit recept printen

Kooktijd 6 uur 15 minuten Aantal personen 6 personen Categorie Hoofdgerechten

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/feijoada-stoofpot


Officieel wordt deze stoofpot gemaakt met zwarte bonen, wij konden deze helaas niet vinden, dus gebruiken voor deze keer rode kidneybonen. Zorg ervoor dat de gedroogde bonen ongeveer 12 uur vooraf geweekt zijn in koud water.

Voorbereiding -- 10 minuten

Pel de uien en knoflooktenen en snijd deze fijn. Snijd de chorizo en worsten in kleinere stukken en bestrooi het varkensvlees (met bot) met peper en zout. 

Voeg de knoflook, uien, komijn, chorizo en worsten toe aan de slowcooker. 

Feijoada stoofpot
Feijoada stoofpot

Feijoada stoofpot afmaken -- 6 uur minuten + 5 min

Voeg het varkensvlees, laurierblaadjes, takjes peterselie en de bonen ook toe aan de slowcooker. Schenk er een laagje water bij en stel de slowcooker in op de laagste stand voor ongeveer 6 uur. 

Snijd ondertussen de savooiekool in stukken. Verwijder de schil van de sinaasappels, dit kun je gemakkelijk doen door eerst de boven- en onderkant weg te snijden en dan rondom de schil en zoveel mogelijk wit weg te snijden. 

Snijd dan de partjes voorzichtig tussen de vliesjes uit met een scherp mes. Voeg het sap dat dan overblijft van de sinaasappels toe aan de slowcooker. 

Breng een grote pan en een middelgrote pan met water en zout aan de kook. Kook de rijst gaar in de middelgrote pan en kook de savooiekool enkele minuten in de grote pan. 

Zodra het vlees van het bot afvalt, is de stoofpot klaar. Breng op smaak met peper, zout en eventueel komijn. Verwijder de takjes peterselie en laurierblaadjes. 

Verdeel het varkensvlees in kleinere stukken en verwijder het bot. Serveer met rijst, sinaasappelpartjes en gekookte savooiekool. Smakelijk!

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 20-12-2018, dit recept is voor 6 personen en duurt 6 uur 15 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 15-01-2022


Waardeer dit recept!
2 stemmen

4 reacties op Feijoada stoofpot

Anne Birgit plaatste op 27-03-2019 om 07:22:35
Ik zit echt te smullen bij het zien van je vele recepten! Zelf heb ik net een slowcooker gekocht en ik heb een vraag aan iemand die er meer ervaring mee heeft. Ik kwam dit recept https://stoerevrouwensporten.nl/food/recept-vegan-curry-aubergine/ tegen en vraag me af of dat wel klopt, hoe lang moeten kikkererwten in de slowcooker? Blijven ze dan niet hard?
Ohmydish plaatste op 27-03-2019 om 12:39:54

Hallo Anne, dankje! Een slowcooker is echt top he, wat heb je er al in gemaakt? :) Ik heb het recept dat je linkt even bekeken, er staat geen tijd bij hoe lang deze nodig heeft in de slowcooker. Maar ik denk persoonlijk dat kikkererwten wel wat langer nodig hebben om echt gaar te worden, aangezien je gedroogde kikkererwten sowieso al na het wellen toch nog wel een tijdje in water moet koken. Ik heb nog een verpakking gedroogde in de kast staan en heb even voor je gekeken, daarop adviseren ze zelfs na het wellen nog 1,5 uur koken in ruim water. Dus ik zou de auteur van het recept een berichtje sturen mocht je het zeker willen weten. Ik heb er zelf namelijk geen ervaring mee om gedroogde kikkererwten direct in de slowcooker te maken :) Groetjes

Dick Siesling plaatste op 24-05-2019 om 15:59:58

Hoe lang moet de bonen in koken. Apart in een pan, hoe lang, 20 minuten of een half uur. Daarna in de slowcooker. Of niet gewoon in de slowcooker. Ik denk dat het niet goed is.

Ohmydish ik hoop dat u mij kunt helpen.

Hoogachtend,

Dick Siesling

Ohmydish plaatste op 24-05-2019 om 18:42:00
Hallo Dick, de bonen hoeven niet vooraf gekookt te worden. Aangezien de slowcooker voor dit recept 6 uur lang langzaam zal garen, is dit voldoende om de bonen te garen. Als je bijv. een kleiner stuk vlees gebruikt of om een andere reden de tijd in de slowcooker verlaagd, dan zullen de bonen niet gaar zijn. Ze hebben wel echt minstens 6 uur nodig. Zorg er wel voor dat de bonen een nacht in koud water hebben kunnen wellen :) Groetjes

Wil je een reactie achterlaten?


Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.