Ingrediënten
- 8 kweeperen
- 400 gram suiker
- 400 ml appel cider azijn
- 80 gram boter
- 3 kardemom peulen
- 1/2e theelepel gemalen sereh (citroengras)
- 1/2e theelepel kaneel
- 4 sjalotten

Kookgerei
- dunschiller
- snijplank & koksmes
- middelgrote pan
Voorbereiding — 15 minuten
Pel de sjalotjes en snijd deze in halve dunne ringen. Schil de kweeperen, verwijder het klokhuis en snijd in stukjes. Zorg ervoor dat de stukken kweepeer niet te groot zijn, maar ook niet te klein. Plet de kardemom peulen zodat de smaken beter vrij kunnen komen.

Chutney van kweepeer afmaken — 30 minuten
Verhit een klont boter in de pan en fruit hierin de sjalot kort aan. Voeg dan ook de stukken kweepeer toe en bak dit nog enkele minuten langer. Voeg de kruiden toe en blus af met de appel cider azijn. Laat het ongeveer 5 minuten zachtjes koken en voeg dan de suiker toe.
Laat het zachtjes koken tot de kweepeer stukjes zacht zijn geworden. Breng eventueel op smaak met meer suiker, afhankelijk hoe zoet je de chutney wilt. Verwijder de kardemom peulen.
Je kunt deze chutney inmaken of direct serveren. Als je de chutney gaat inmaken, dien je de potten eerst te steriliseren en kokend water. Verdeel de chutney dan als deze nog heet is en zet ze even op de kop. Smakelijk!
Geef een reactie