Chutney van kweepeer

(11)

Deze chutney van kweepeer is zoet en zuur tegelijk, perfect om als bijgerecht te serveren. Een makkelijke manier om kweeperen in te maken.

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 04-10-2018, dit recept is voor 8 personen en duurt 45 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 15-09-2023

Kooktijd 45 minuten Aantal personen 8 personen Categorie Bijgerechten
Chutney van kweepeer

Ingrediënten


  • 8 kweeperen
  • 400 gram suiker
  • 400 ml appel cider azijn
  • 80 gram boter
  • 3 kardemom peulen
  • 1/2e theelepel gemalen sereh (citroengras)
  • 1/2e theelepel kaneel
  • 4 sjalotten

Kookgerei nodig


  • dunschiller
  • snijplank & koksmes
  • middelgrote pan

Chutney van kweepeer Ingrediënten

Aan de slag

Dit recept printen

Kooktijd 45 minuten Aantal personen 8 personen Categorie Bijgerechten

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/chutney-van-kweepeer


Voorbereiding -- 15 minuten

Pel de sjalotjes en snijd deze in halve dunne ringen. Schil de kweeperen, verwijder het klokhuis en snijd in stukjes. Zorg ervoor dat de stukken kweepeer niet te groot zijn, maar ook niet te klein. 

Plet de kardemom peulen zodat de smaken beter vrij kunnen komen. 

Chutney van kweepeer
Chutney van kweepeer

Chutney van kweepeer afmaken -- 30 minuten

Verhit een klont boter in de pan en fruit hierin de sjalot kort aan. Voeg dan ook de stukken kweepeer toe en bak dit nog enkele minuten langer. Voeg de kruiden toe en blus af met de appel cider azijn.

Laat het ongeveer 5 minuten zachtjes koken en voeg dan de suiker toe. Laat het zachtjes koken tot de kweepeer stukjes zacht zijn geworden. Breng eventueel op smaak met meer suiker, afhankelijk hoe zoet je de chutney wilt.

Verwijder de kardemom peulen. Je kunt deze chutney inmaken of direct serveren. Als je de chutney gaat inmaken, dien je de potten eerst te steriliseren en kokend water.

Verdeel de chutney dan als deze nog heet is en zet ze even op de kop. Smakelijk!

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 04-10-2018, dit recept is voor 8 personen en duurt 45 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 15-09-2023


Waardeer dit recept!
11 stemmen

Chutney van kweepeer: Veel gestelde vragen

Wat is een kweepeer?

Ook wel bekend als kwee en kun je rauw niet eten. De kweepeer heeft namelijk erg zuur en hard vruchtvlees. De vruchten lijken het meeste op appels of peren.

Wanneer kun je kweeperen kopen?

Het kweepeer seizoen is vanaf oktober tot en met februari. Je kunt de kweeperen het beste op een koele en donkere plek bewaren, zo blijven ze hard en kun je ze een aantal weken nog laten na rijpen.

0 reacties op Chutney van kweepeer

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Wil je een reactie achterlaten?


Winter recepten

Kook heerlijke winterse kost met behulp van deze winter recepten. Keuze uit winterse recepten voor stoofpotten, kerst, stamppotten en drankjes om bij op te warmen.