Brood zonder kneden

(31)

Je eigen brood maken is zóveel lekkerder, en die geur, mmm! Dit brood zonder kneden staat binnen 5 min. al te rijzen, dus het kost vooral wachttijd.

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 09-02-2017, dit recept is voor 4 personen en duurt 1 uur 45 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 27-02-2024

Kooktijd 1 uur 45 minuten Aantal personen 4 personen Categorie Ontbijt
Brood zonder kneden

Ingrediënten


  • 300 gram bloem
  • 5 gram zout
  • 1 zakje droge gist (7 gram)
  • snufje suiker
  • 200 ml lauwwarm water
  • optioneel: flinke hand pitten en zaden, zoals bijv. pompoen, zonnebloem pitten e.d.

Kookgerei nodig


  • grote kom
  • lepel
  • springvorm bekleed met bakpapier
  • scherp mes

Brood zonder kneden Ingrediënten

Aan de slag

Dit recept printen

Kooktijd 1 uur 45 minuten Aantal personen 4 personen Categorie Ontbijt

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/brood-zonder-kneden


Het brood zonder kneden maken – 1 uur en 45 minuten

Dit deeg hoef je niet te kneden. Meng met een houten lepel de bloem met gist, suiker, zout en eventueel de pitjes. Meng er op het laatste het lauwwarme water bij.

Enkel omroeren is genoeg! Dek de kom af met huishoudfolie en laat het een uur rijzen op een warme plek. Je zult merken dat het deeg is verdubbeld. 

Brood zonder kneden deeg
Brood zonder kneden deeg

Bekleed een springvorm of andere bakvorm met bakpapier. Vorm een bal van het gerezen deeg, leg dit op het bakpapier en bestuif het met een beetje bloem.

Laat het nogmaals even narijzen en verwarm ondertussen de oven voor op 170 graden Celsius. Zet een klein bakje met water in de oven, zo zorg je ervoor dat het brood niet te droog zal worden.

Brood zonder kneden
Brood zonder kneden

Gebruik een scherp mes om de bovenkant lichtjes in te snijden. Om plakken te voorkomen kun je het mes nat maken. Bak het brood af in 35 minuten tijd.

Je kunt controleren of het brood gaar is, door erop te tikken. Als het brood hol klinkt, is het klaar. Geniet ervan!

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 09-02-2017, dit recept is voor 4 personen en duurt 1 uur 45 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 27-02-2024


Waardeer dit recept!
31 stemmen

9 reacties op Brood zonder kneden

Malu plaatste op 14-08-2018 om 13:39:40
Hai Marco en veronique,

Ik heb zojuist dit brood gemaakt en was al geschokt hoeveel zout er in moest. Echter is hij veel te zout. Is 5 gram echt juist of moet dit minder zijn?

Ohmydish plaatste op 14-08-2018 om 18:30:05
Hoi Malu, geschokt zelfs? 5 gram zout is ongeveer een half theelepeltje, dus dat is helemaal niet veel voor een heel brood :)
Malu plaatste op 24-08-2018 om 15:06:48
Ik heb hem nog een keer gemaakt en nu was hij perfect! Ontzettend lekker luchtig brood en vol van smaak!

Ik zag waar de fout hem in zit, het zit hem helaas in mijn weegschaal, dus binnenkort even op zoek naar eentje dat nauwkeuriger meet.

Ik vind het zo'n succes dat ik het vaker ga maken op vrije dagen en/of in het weekend. Heerlijk voor bij het ontbijt of lunch.

Lucy plaatste op 20-11-2018 om 11:16:52

Kan het ook met volkorenbloem? of andere soorten meel met vulling bv kaas/tomaat/pesto ed? Moeten de baktijd e.a. zaken daarvoor worden aangepast?

Ohmydish plaatste op 20-11-2018 om 11:29:04
Hallo Lucy, je kan het ook met andere soorten meel maken. De exacte verhoudingen zou ik niet met 100% zekerheid durven te zeggen, aangezien je er een 'zwaarder' brood van kan krijgen (met bv volkorenbloem). Dus dat is een kwestie van uitproberen, laat je me dan weten hoe het precies verschilt?

Met vulling denk ik dat het brood ietsjes langer gebakken moet worden, aangezien het deeg dan ietsjes natter zal zijn.

Jolanda plaatste op 07-12-2018 om 11:40:19

Hallo, Ik wil dit brood gaan maken voor het avondeten vandaag. Nu zie ik dat er staat: een snufje suiker. Klopt deze hoeveelheid? Alvast bedankt voor het antwoord!

Groetjes Jolanda

Ohmydish plaatste op 07-12-2018 om 12:21:08
Hallo Jolanda, ja zeker klopt deze hoeveelheid. De suiker dient enkel om de gist te activeren, het is namelijk een hartig brood. Smakelijk alvast! Groetjes
Dominique plaatste op 01-04-2022 om 18:03:09
Super broodje goed gelukt vraag me alleen af als de ingrediënten verdubbel of de baktijd dan moet veranderen
Ohmydish plaatste op 01-04-2022 om 20:31:26
Hoi Dominique, fijn om te horen, dankjewel! Als je de ingrediënten verdubbeld zal het broodje groter/dikker worden, dus dan zal de baktijd iets langer worden. Hoe lang precies zou ik niet durven zeggen, je kunt het beste controleren of het brood gaar is door op de onderkant te tikken. Als dit hol klinkt, is het brood klaar. Veel liefs, Véronique

Wil je een reactie achterlaten?


Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.