• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

ohmydish.nl

Recepten en gerechten


  • Home
  • 🎄Kerstrecepten 2019 🎅🏻
  • Menugang ▾
    • Voorafjes
    • Tussengerecht
    • Hoofdgerechten
    • Bijgerechten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Toetjes
    • Drankjes
  • Thema ▾
    • Barbecue recepten
    • Brood recepten
    • High tea recepten
    • Ijsrecepten
    • Kerstrecepten
    • Kiprecepten
    • Ovenschotels
    • Paasrecepten
    • Pasta recepten
    • Pizza recepten
    • Quiche recepten
    • Salades
    • Sauzen
    • Slowcooker recepten
    • Snacks
    • Soep recepten
    • Taart en cake
    • Tapas
    • Valentijnsdag
    • Vegetarische recepten
    • Visrecepten
    • Wildrecepten
    • Wokrecepten
  • Kennisbank voor koken ▾
    • Basisrecepten
    • Keukenmateriaal
    • Kooktermen
    • Kruiden en specerijen
    • Vraag & antwoord
  • Blog
  • Recepten index ▾
    • Nieuwste recepten
    • Moestuin
    • Inmaken
    • Foodblogswap
  • Over ons
Bonbons met romige karamel vulling

Bonbons met romige karamel vulling

11 juli 2016 door ohmydish 2 Reacties

Makkelijk stap-voor-stap recept voor het maken van je eigen bonbons met romige karamel vulling. Het is erg leuk en ook nog eens heerlijk!
Aantal pers.: Ongeveer 60 bonbons of 20 personen | Voorbereiding: 30 minuten | Kooktijd: 30 minuten | Moeilijkheid: Moeilijk

Ingredienten

  • 125 gram suiker
  • 60 gram room
  • 30 gram boter
  • 60 gram glucose
  • 400 – 500 gram donkere chocolade of melk chocolade *Notitie

*Notitie: het makkelijkste is het gebruik van chocolade druppels (callets) maar je kunt ook repen chocolade gebruiken en deze eerst fijner hakken.

Bonbons met romige karamel vulling ingredienten
Bonbons met romige karamel vulling ingredienten

Kookgerei

  • middelgrote pan, bij voorkeur met iets dikkere bodem
  • garde
  • thermometer
  • bonbon vormen
  • marmeren plaat
  • deegschraper
  • siliconen spatel
  • paletmes
  • middelgrote pan & kom die erop past (bain-marie)
  • spuitzak (zonder opzetstuk)

Voorbereiding karamelvulling — 10 minuten

Als eerste gaan we de karamelvulling maken. Deze dient volledig afgekoeld te zijn voordat je de bonbons ermee kunt vullen, dus houdt dit in gedachte en neem er genoeg tijd voor.

Verhit suiker in de middelgrote pan en karamelliseer de suiker op laag vuur, niet roeren! Wacht enkele minuten, maar verlies de pan niet uit het oog want suiker verbrand zeer snel. Als de suiker mooi bruin begint te kleuren, voeg je de boter en room toe. Wees voorzichtig, want karamel is erg heet! Meng na enkele minuten de glucose erdoor en laat het mengsel volledig afkoelen. De vulling behoort glad en romig te zijn, zoals te zien is op de foto hieronder.

Bonbons met romige karamel vulling
Bonbons met romige karamel vulling
Bonbons met romige karamel vulling
Bonbons met romige karamel vulling

Voorbereiding van de chocolade — 15 minuten + wachttijd

Je kunt een heel boek schrijven over de werking en bewerking van chocolade, over temperaturen en waarom dit zo belangrijk is. Maar we willen het graag simpel houden, zodat iedereen het interessant blijft vinden. Chocolade smelten is makkelijk als je gebruik maakt van de bain-marie methode, een pan gevuld met een laagje water en een kom die erop past. De stoom van het water zal langzaam de inhoud van de kom smelten of garen. Deze manier is ideaal om verbranden en te heet worden te voorkomen, zoals bij direct verwarmen op het fornuis.

Zet al het kookgerei klaar voordat je begint met het smelten van de chocolade, zodat je meteen aan de slag kunt met het tempereren.

Bonbons met romige karamel vulling
Bonbons met romige karamel vulling
Bonbons met romige karamel vulling
Bonbons met romige karamel vulling

Zoals eerder aangegeven, is de temperatuur erg belangrijk. De reden hiervan heeft te maken met kristallisatie en meer, maar dat is een beetje saai dus daar zullen we het nu niet over hebben. De ideale smelt temperatuur is tussen 40 en 45 graden. Voor de juiste kristallisatie zijn er verschillende methodes, wij gebruiken de marmer methode. Schenk 2/3e van de gesmolten chocolade op de marmeren plaat en beweeg het met de deegschraper tot het lichtjes is afgekoeld (zoals op de foto). Het is genoeg afgekoeld als het lichtjes begint te verdikken, dit zal niet lang duren! Voeg de enigszins afgekoelde chocolade zo snel mogelijk bij de warme chocolade, die nog in de kom zit. De temperatuur van de gecombineerde chocolade mag niet lager zijn dan 32 graden.

Bonbons met romige karamel vulling
Bonbons met romige karamel vulling
Bonbons met romige karamel vulling
Bonbons met romige karamel vulling

Bonbons met romige karamel vulling afmaken — 30 minuten + wachttijd

Vul de bonbonvormen zo snel mogelijk met chocolade en laat de overtollige chocolade eruit lopen. Dit kun je het beste doen door de vorm op zijn kop te houden en er lichtjes tegenaan te tikken, zoals op de foto hieronder. Het tikken tegen de vorm zal ook de luchtbelletjes verwijderen. Gebruik een paletmes om de overtollige chocolade van de vorm te verwijderen, maak ook de zijkanten schoon met het paletmes. Laat nu de chocolade hard worden, in een kamer met een constante temperatuur en waar het niet te warm is. Bijvoorbeeld in de kelder.

Bonbons met romige karamel vulling
Bonbons met romige karamel vulling

Zodra de chocolade hard is geworden en de karamel vulling is afgekoeld, kun je de bonbons gaan vullen. De makkelijkste manier om dit te doen is met een spuitzak (zonder opzetstuk). Vul ze voor ongeveer 2/3e, want er moet ook nog een chocolade onderkant gecreëerd kunnen worden. Herhaal het smelten en afkoelen van de chocolade zoals je al eerder deed. Gebruik de gesmolten chocolade om de bonbons mee te sluiten. Gebruik nogmaals het paletmes om een gladde onderkant te creëren. Maak ook de vorm weer schoon door met het paletmes de overtollige chocolade te verwijderen. Laat de bonbons nogmaals uitharden.

Bonbons met romige karamel vulling
Bonbons met romige karamel vulling

Als je nog gesmolten chocolade over hebt in de kom, kun je hier heel makkelijke een overheerlijke chocolademelk van maken. Want waarom zou je die heerlijke restjes weggooien? Verwarm melk en meng met de restjes chocolade, heerlijk he?

Alles wat je nu nog hoeft te doen, is de vormen op het aanrecht tikken zodat de bonbons eruit komen. Soms gaat dit niet makkelijk. Dat heeft verschillende redenen, zoals de kristallisatie en meer. Als het tikken van de vormen niet helpt, dan kun je ze eventjes in de vriezer leggen. Probeer het dan nogmaals na ongeveer 10-15 minuten!

Dit recept delen:

  • Pinterest
  • Twitter
  • Facebook
  • E-mail
  • Print

Ook lekker!

Bonbons met romige karamel vulling Ohmydish belgische chocolade, bonbons, boter, callets, caramel, chocolaatjes, chocolade druppels, chocoladedruppels, gekaramelliseerd, gevuld met karamel, glucose, high tea, hoe maak ik bonbons, karamel, karamel vulling, karamelliseren, maak je eigen bonbons, praline, room, stap-voor-stap, suiker, uitgebreid recept bonbons, zelf maken, zelfgemaakte bonbons High tea recepten, Snacks, Toetjes, Valentijnsdag Belgisch, Europees Bonbons met romige karamel vullingMakkelijk stap-voor-stap recept voor het maken van je eigen bonbons met romige karamel vulling. Het is erg leuk en ook nog eens heerlijk! Ongeveer 60 bonbons of 20 personen125 gram suiker60 gram room30 gram boter60 gram glucose400 - 500 gram donkere chocolade of melk chocolade
0 0

Categorie: High tea recepten, Snacks, Toetjes, Valentijnsdag Tags: belgische chocolade, bonbons, boter, callets, caramel, chocolaatjes, chocolade druppels, chocoladedruppels, gekaramelliseerd, gevuld met karamel, glucose, high tea, hoe maak ik bonbons, karamel, karamel vulling, karamelliseren, maak je eigen bonbons, praline, room, stap-voor-stap, suiker, uitgebreid recept bonbons, zelf maken, zelfgemaakte bonbons

Over ohmydish

Veronique is een chef en Marco is een programmeur. Samen zijn wij Ohmydish in 2014 begonnen en plaatsen 5 x per week een nieuw recept. Onze recepten zijn niet specifiek gezond, vegan, makkelijk of goedkoop maar zijn allemaal met liefde en passie gemaakt. Neem gerust contact met ons op als je vragen hebt.

Lees Interacties

Reacties

  1. Jo van de Voorde zegt

    5 september 2018 op 22:24

    hoe lang zijn deze bonbons houdbaar gezien er room in de vulling zit?

    Beantwoorden
    • ohmydish zegt

      6 september 2018 op 00:07

      Ze zouden zeker 2/3 weken houdbaar moeten zijn, maar zo lang hebben ze het hier nog nooit overleefd om dit uit ervaring te kunnen vertellen :)

      Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Primaire Sidebar

Veronique van Ohmydish Hoi! Ik ben Véronique, woon in Zuid-Frankrijk, passie voor koken, het Franse leven, delen van recepten en onze drie honden! Meer over mij / ons

Receptenteller

Er zijn al: 1343 recepten geplaatst!

Nieuwsbrief

Wil je net zoals 11.188 anderen 2 x per maand recepten in je inbox?

Archief bekijken

Instagram post 2198615567988406618_1458032450 De klassieke tarte soleil ken je vast wel, ik deelde deze hier al eerder. Een perfecte snack bij de borrel of aperitief. Maak deze klassieker eens in de vorm van een kerstboom, met 2 soorten vullingen. Makkelijk te maken met groots effect. Ga naar ohmydish.nl en zoek op -- bladerdeeg kerstboom -- voor het recept of via de link in mijn profiel. #ohmydish #kerst #borrel #kerstmis #apero #aperitief #aperitif #kerstboom #bladerdeeg #inspiratie
Instagram post 2197115524538091765_1458032450 MINI QUICHES -  Deze kleine quiches zien er ontzettend leuk uit, ze zijn makkelijk om te maken en ze zijn ook nog eens vegetarisch. Heerlijk als voorgerecht of hapje tijdens de feestdagen, of gewoon tijdens de borrel in het weekend. Ga naar ohmydish.nl en zoek op -- rode kool mini quiches -- voor het recept of via de link in mijn profiel. #ohmydish #recept #groente #vegetarisch #vega #hapjes #borrel #voorgerecht #kerst #kerstmis #inspiratie #rodekool #miniquiche #quiche #hartigetaart
Instagram post 2196381082722769984_1458032450 Wil je tijdens de feestdagen liever een vegetarisch hoofdgerecht serveren? Dan is deze champignon Bourguignon echt een aanrader! Een heerlijke variant op de klassieke Franse stoofpot die al bij velen op tafel heeft gestaan. Bij jou ook binnenkort? Of misschien wel tijdens het kerstdiner? Ga naar ohmydish.nl en zoek op -- champignon bourguignon -- voor het recept. #ohmydish #recept #vega #vegetarisch #vegetarischhoofdgerecht #kerst #kerstrecept #inspiratie #kerstzondervlees #hoofdgerecht #bourguignon
Instagram post 2195643256515484113_1458032450 Voor mij persoonlijk hoort een mooi 'pronkstuk' bij de kerst. Juist niet veel vlees, maar wel goed vlees en dan héél veel heerlijke groente- en aardappelgerechten als bijgerechten. Zo'n tafel vol met vanalles, daar kan ik echt van genieten.⁠⠀
⁠⠀
Maar hoe bak je nou eigenlijk eendenborst? Ga naar ohmydish.nl voor een duidelijke uitleg, of via de link in mijn profiel. ⁠⠀
⁠⠀
En die bijgerechten, daar staan er ook ontzettend veel van op ohmydish.nl en er volgen er nog meer #ohmydish #recept #stapvoorstap #uitleg #eend #eendenborst #eendenborstbakken #pronkstuk #kerst #vlees #roodvlees 3instafood #kerstmis #inspiratie #kerstinspiratie #kerstmenu
Instagram post 2194942193693774235_1458032450 Goedemorgen! Hebben jullie een fijn weekend gehad?

Wij zijn sinds lange tijd weer eens met z’n 2en gaan uiteten. Het was heerlijk en we hebben genoten bij @lepigeonneau! De naam ken je misschien wel van #ikvertrek 😆

Anyhow, hoe vaak gaan jullie uiteten? 
#ohmydish #uiteten #restaurant #nieuwsgierig #weekend #wildmenu #wijn #madiran #frankrijk
Instagram post 2194237479099655719_1458032450 TULBANDJES - Zien deze mini tulband cakejes er niet schattig uit? Deze chocolade cakejes met kersen zijn super lekker en erg geschikt voor de feestdagen. Maar ook op een gewone dag zijn deze erg lekker. Chocolade en kersen blijven niet voor niks een klassieke combinatie die keer en op keer geweldig is. Ga naar ohmydish.nl en zoek op -- mini chocolade tulband -- voor het recept of via de link in mijn profiel. #ohmydish #recept #chocolade #kersen #cake #bakken #bakdag #zondag #weekend #kerst #kerstrecept #inspiratie #instafood #zondagbakdag
Instagram post 2193594117527054890_1458032450 Goedemiddag! Eerst nog even tijd voor de lunch natuurlijk. Maar bij deze alvast een heerlijk ontbijt idee voor morgen, maar kan ook erg lekker zijn als toetje. Deze broodpudding is extra lekker met banaan, en een geweldige manier om oud brood op te maken want weggooien (of aan de kippen voeren) is zonde! ⁠⠀
⁠⠀
Mijn moeder maakte dit vroeger vaker, maar dan waren de stukjes brood niet zo zichtbaar als bij mijn versie. Het is maar net wat je voorkeur heeft! Ga naar ohmydish.nl en zoek op -- broodpudding -- voor het recept of via de link in mijn profiel. #ohmydish #recept #brood #pudding #ontbijt #broodpudding #toetje #banaan #stokbrood #baguette #zondag #weekend #fruit

Footer

Recepten moeilijkheid

Makkelijk | Gemiddeld | Matig | Moeilijk

Kennisbank voor koken

Overzicht | Basisrecepten | Kooktermen | Keukenmaterialen | Kruiden & specerijen | Vraag en antwoord

Ohmydish netwerk

Ohmydish.nl | Ohmydish.com | Ohmydish.fr |
Neem contact met ons op

Recepten thema’s

Barbecue recepten | Brood recepten | High tea recepten | Ijsrecepten | Kerstrecepten | Kiprecepten | Ovenschotels | Paasrecepten | Pasta recepten | Pizza recepten | Quiche recepten | Saus recepten | Slowcooker recepten | Soep recepten | Tapas recepten | Valentijnsdag | Vegetarische recepten | Visrecepten | Wildrecepten | Wokrecepten

Recepten per seizoen

Lente recepten | Zomer recepten | Herfst recepten | Winter recepten | Alle recepten | Nieuwste recepten

Keukens

Afrikaans | Amerikaans | Arabisch | Argentijns | Australisch | Aziatisch | Balkan | Belgisch | Brits | Caribisch | Chinees | Cubaans | Duits | Egyptisch | Engels | Europees | Frans | Grieks | Hawaiiaans | Hongaars | Iers | Indiaas | Indonesisch | Iraans | Irakees | Israelisch | Italiaans | Japans | Kantonees | Koreaans | Libanees | Maleisisch | Marokkaans | Mexicaans | Nederlands | Oekraïeens | Perzisch | Philipijns | Portugees | Roemeens | Russisch | Schots | Spaans | Surinaams | Thais | Tunesisch | Turks | Venezolaans | Vietnamees | Wereld | Zweeds | Zwitsers

Type- en spelfouten voorbehouden. Copyright © 2014 - 2019 · Ohmydish

2 x per maand recepten in je inbox?

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang 2 x per maand onze nieuwste recepten, helemaal gratis!

loading Annuleren
Bericht niet verstuurd - controleer je e-mailadres.
E-mail-controle mislukt, probeer het opnieuw
Helaas, je blog kan geen berichten per e-mail delen.