Basisrecept taartbodem

(46)

Dit basisrecept voor een taartbodem is ideaal, want het is makkelijk en goedkoop. Je kunt het taartdeeg daarna vullen met allerlei lekkers zoals je favoriete fruit.

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 09-08-2019, dit recept is voor 12 personen en duurt 10 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 31-10-2023

Kooktijd 10 minuten Aantal personen 12 personen Categorie Taart en cake
Basisrecept taartbodem

Ingrediënten


  • 250 gram bloem
  • 100 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 80 gram suiker
  • snuf zout
  • 1 ei
  • theelepel vanille extract

Kookgerei nodig


  • elektrische mixer of kneed het deeg met de hand
  • taartvorm
  • siliconen kwast
  • deegroller

Basisrecept taartbodem Ingrediënten

Aan de slag

Dit recept printen

Kooktijd 10 minuten Aantal personen 12 personen Categorie Taart en cake

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/basisrecept-taartbodem


Basisrecept taartbodem maken – 10 minuten + wachttijd

Meng bloem met zout en voeg dan geleidelijk de zachte boter in stukjes toe. Kneed tot een kruimelig deeg.

Klop het ei samen met de suiker en vanille extract los met een vork en voeg dit mengsel toe aan het deeg.

Kneed tot een deegbal is ontstaan, pak dit in met huishoudfolie en laat ongeveer een uur rusten in de koelkast.

Prik met een vork gaatjes in de taartbodem
Prik met een vork gaatjes in de taartbodem

Haal na een uur het deeg uit de koelkast, bestuif het aanrecht en deegroller met bloem en rol het deeg uit tot het in de taartvorm past.

Vet de taartvorm in met boter en bekleed de taartvorm met het deeg. Nu kun je allerlei soorten vullingen op de bodem verdelen en afbakken in de oven, zoals verschillende soorten fruit. Bekijk hier een voorbeeld.

Tip: prik met behulp van een vork gaatjes in de taartbodem om te voorkomen dat de taartbodem omhoog komt tijdens het bakken.

Taartbodem blind bakken

Wanneer je de taartbodem wilt vullen met fruit of banketbakkersroom, dien je de taartbodem eerst blind te bakken. Dit wil zeggen dat je een gewicht op het deeg legt zodat het deeg niet omhoog zal komen en hierdoor mooi egaal zal bakken.

Blind bakbonen op een taartbodem
Blind bakbonen op een taartbodem

Leg hiervoor een stuk bakpapier op de taartbodem en vul deze met blindbakbonen. Deze worden meestal gemaakt van keramiek, maar je kunt hier eventueel ook gedroogde bonen of zelfs rijst voor gebruiken.

Bak de taartbodem vervolgens mooi goudbruin in ongeveer 10 tot 15 minuten op 180 graden Celsius. Laat de taartbodem afkoelen en verwijder dan de blindbakbonen en het bakpapier. De taartbodem is nu klaar om te vullen met ingrediënten die niet meer de oven in hoeven.

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 09-08-2019, dit recept is voor 12 personen en duurt 10 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 31-10-2023


Waardeer dit recept!
46 stemmen

Basisrecept taartbodem: Veel gestelde vragen

Waarom prik je gaatjes in een taartbodem?

Door gaatjes te prikken in een taartbodem zal de taart tijdens het bakken niet zoveel gaan rijzen. Zo krijg je een veel krokantere taartbodem, wel zo lekker!

Hoe lang kan ik de taartbodem bewaren?

Het lekkerste is om de taartbodem direct te gebruiken voor 1 van je baksels. Je kunt de deegbal ingepakt in huishoudfolie tot wel 3 dagen in de koelkast bewaren. Haal de deegbal tenminste een half uur voor gebruik uit de koelkast.

Invriezen is ook een mogelijkheid, je kunt het deeg voor de taartbodem dan tot 3 maanden in de vriezer bewaren.

4 reacties op Basisrecept taartbodem

Michelle Zwanziger plaatste op 12-08-2019 om 16:30:00

Hay! Hoe groot is de vorm op de foto?

Groetjes Michelle

Ohmydish plaatste op 12-08-2019 om 17:02:37
Hi Michelle, de vorm die ik gebruikt is een standaard taartvorm van 26 cm. Met randjes afsnijden is er nog deeg over dus een iets grotere vorm kan ook. Groetjes
Floor plaatste op 22-02-2023 om 16:53:15
Hoe lang en op welke temperatuur moet je deze taart bakken? ik zie het nergens staan.
Ohmydish plaatste op 22-02-2023 om 18:48:53

Hi Floor, dit is een basis recept enkel voor het maken van het deeg en hoe lang je deze erna gaat bakken is geheel afhankelijk wat je met deze taartbodem gaat maken. Je kunt deze bijvoorbeeld vullen met o.a. fruit en een mengsel met ei en room, zoals in het voorbeeld met mirabellen (via de klikbare link ‘fruit’ in het recept). Deze taart bak je een half uur lang op 180 graden.

Je kunt deze taartbodem ook gebruiken om bijvoorbeeld te vullen met slagroom, een mousse of andere ingrediënten die niet de oven in hoeven. Dan kun je de taartbodem blindbakken op 180 graden. Leg hiervoor een stuk bakpapier op de taartbodem en vul deze met blindbakbonen. De taartbodem is dan mooi goudbruin in ongeveer 15 minuten, afhankelijk van de oven. Na het afkoelen verwijder je de blindbakbonen en kun je de taartbodem gaan vullen. 

Je kunt het deeg ook gebruiken om tartelettes te maken, deze kleine taartjes hebben minder tijd nodig om mooi goudbruin te worden. (bijvoorbeeld: https://ohmydish.nl/recept/kokos-mango-tartelettes)

Fijne avond, veel liefs Véronique

Wil je een reactie achterlaten?


Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.