Veel dank aan ons familielid Paul Cranen die ons gewezen had op dit heerlijke recept voor zelfgemaakte babi panggang. Overigens heet dit recept van origine “Char Siu”.
Ingrediënten
- 1 kilo procureur (varkensnek)
- 1 eetlepel gemberpoeder
- 1 eetlepel uienpoeder
- 1 eetlepel zoute sojasaus
- 1 eetlepel zoete sojasaus
- 1 theelepel sesamolie
- 1 eetlepel oestersaus
- 1 eetlepel hoisinsaus
- 1 eetlepel Chinese vijfkruidenpoeder
- 3 eetlepels natuurazijn
- 2 eetlepels zonnebloemolie
- 1 eetlepel bonensaus (gefermenteerde bonen pasta)
- 2 eetlepels bruine basterdsuiker + extra bruine of gewone suiker (of gebruik kant-en-klare suikersiroop)
- Sambal naar smaak

Kookgerei
- Grote kom
- Koksmes + snijplank
- Garde
- Huishoudfolie
- Grillpan of barbecue of oven + grillrek
- Siliconen kwast
Voorbereiding — 15 minuten + 1 (of 2) wacht dagen (ja, écht!)
Meng de ingrediënten in een grote kom met behulp van een garde totdat deze goed samengevoegd zijn. Snijd de procureur over de lengte in niet al te dunne stukken. Snijd de stukken dan kruiselings in op ongeveer 1 centimeter diep, met 1.5 centimeter ruimte tussen de insneden. Leg de stukken vlees tenminste een dag lang in de saus / marinade, in de koelkast. 2 dagen marineren is nog veel lekkerder, maar dit is niet noodzakelijk. Dek de grote kom af met huishoudfolie en bewaar deze op een koele zone in je koelkast.

De Babi panggang bakken — 30 minuten + 1 uur wachttijd
Na een dag (of 2) zal de procureur alle smaken hebben opgenomen, tot diep in het vlees. Haal de kom uit je koelkast en laat deze een uur lang op kamertemperatuur komen. Grill het vlees dan met behulp van een grillpan of oven + grillrek. Je kunt de babi panggang ook op de barbecue bereiden. Grill het vlees op hoog vuur in 20 minuten gaar. Bestrijk het vlees tijdens het grillen met de saus een aantal keren, dit kun je het makkelijkste doen met een siliconen kwast.
Bestrijk beide kanten van het vlees met maltose siroop of suiker siroop en grill dan nogmaals beide kanten 2,5 minuut, of totdat deze mooi bruin en krokant geworden is. Wees wel voorzichtig met deze handeling, de suiker zal namelijk erg heet worden! Je kunt je eigen suiker siroop maken door heel simpel suiker op te lossen met een 3 op 1 ratio. Bijvoorbeeld: 3 eetlepels suiker moeten opgelost worden in 1 eetlepel water.
Snijd de stukken vlees in dunne reepjes zodra het vlees mooi bruin geworden is. Serveer met een lekkere komkommersalade. Eet smakelijk!
svp de nieuwsbrief !
Hallo Marcel, ik heb je ingeschreven voor de nieuwsbrief. Deze versturen wij 2 x per maand en kun je vandaag weer verwachten :) Groetjes
Beste ohmydish (Veronique en Marco),
Ziet er goed uit, hoor. Goed beschreven hoe en wat je moet doen.
Alleen zie ik niet hoe lang het duurt als je een oven gebruikt en wat de stand van de graden moet zijn. Kan ook aan mij liggen. Ik hoop dat jullie mij kunnen helpen…
Bedankt voor je compliment!
Je hebt helemaal gelijk, dit hebben we er niet nog eens extra bij gezet. Als je ipv een grillpan of barbecue het vlees in de oven wilt grillen, kun je dit het beste doen op ongeveer 200 graden. Dit zal ongeveer gelijk zijn aan de bereidingstijd in de pan, 20 minuten. De exacte tijd is afhankelijk van de grillstand van je oven, let er dan op dat de buitenkant een mooi korstje heeft gekregen en bestrijk het vlees dan ook regelmatig :) Hopelijk heeft dit je vraag beantwoord
Een Topmarinade! Had niet alles in huis om 1 op 1 het recept te volgen, en verse gember en uien gebruikt. De procureur 24 uur in de marinade gezet, afgemaakt op de grill boven houtskool. Heerlijk met zoetzure tomatensaus, satesaus of gado-gadosaus.
Dankje Yuri! Mmm boven houtskool is nóg lekkerder, heerlijk! :)