Babi ketjap

(86)

Een favoriet hier thuis is deze babi ketjap, heerlijk Indonesisch sticky stoofvlees dat geserveerd wordt met geurige rijst.

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 02-03-2019, dit recept is voor 4 personen en duurt 1 uur 50 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 30-01-2024

Kooktijd 1 uur 50 minuten Aantal personen 4 personen Categorie Hoofdgerechten
Babi ketjap

Ingrediënten


  • 600 gram varkensvlees (bijv. procureur of varkenslappen)
  • bloem
  • 1 ui
  • 3 knoflooktenen
  • 1 limoen
  • 1 theelepel gemalen koriander
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • scheut gember siroop
  • 100 ml zoete ketjap, bijvoorbeeld ketjap medja of ketjap manis
  • zonnebloem- of andere neutrale olie
  • flinke scheut water
  • peper en zout naar smaak
  • eventueel om erbij te serveren: rijst, komkommersalade, atjar tjampoer en emping/kroepoek

Kookgerei nodig


  • snijplank & koksmes
  • optioneel: citruspers
  • braadpan met deksel
  • vleestang

Babi ketjap Ingrediënten

Aan de slag

Dit recept printen

Kooktijd 1 uur 50 minuten Aantal personen 4 personen Categorie Hoofdgerechten

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/babi-ketjap


Voorbereiding – 10 minuten

Pel de ui en knoflooktenen en snijd deze fijn. Pers het sap uit de limoen en zet opzij. 

Snijd het varkensvlees indien nodig in kleinere stukken en bestrooi deze met peper en zout.

Bedek de stukjes varkensvlees dan met een dun laagje bloem en zorg ervoor dat ze volledig bedekt zijn. 

Babi ketjap
Babi ketjap

De babi ketjap afmaken – 1 uur + 40 minuten

Verhit een scheut olie in een grote braadpan en bak de bebloemde stukjes varkensvlees mooi goudbruin aan alle kanten.

Zorg ervoor dat je niet teveel vlees tegelijk in de pan doet, dan zullen ze namelijk niet mooi bruin bakken.

Bak het vlees in delen en voeg het dan allemaal weer toe aan de braadpan. 

Bak dan ook de fijngesneden ui en knoflook nog enkele minuten mee. Voeg de gemalen komijn en koriander toe en bak dit nog kort.

Blus af met het limoensap en zet het vuur laag, je kunt eventueel voor meer smaak de uitgeperste limoen ook nog toevoegen. 

Voeg een flinke scheut water toe samen met de ketjap en gember siroop en laat het geheel ongeveer 1,5 uur zachtjes sudderen met de deksel op de pan.

Zorg ervoor dat er genoeg water in zit, als deze teveel is verdampt kun je wat extra toevoegen om aanbranden te voorkomen. 

Zodra het vlees mals is geworden is het stoofvlees klaar, breng de saus op smaak met eventueel meer kruiden, gember siroop of ketjap en verwijder de uitgeperste limoen.

Serveer de babi ketjap met rijst en eventueel een makkelijke komkommersalade, atjar tjampoer en bijvoorbeeld kroepoek of emping. Eet smakelijk!

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 02-03-2019, dit recept is voor 4 personen en duurt 1 uur 50 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 30-01-2024


Waardeer dit recept!
86 stemmen

6 reacties op Babi ketjap

Tanya plaatste op 12-03-2019 om 08:46:54
Hallo :) Gebruik je voor dit gerecht Ketjap Manis of Asin?
Ohmydish plaatste op 12-03-2019 om 09:10:09
Hallo Tanya, voor dit gerecht gebruik je zoete ketjap. Zo hebben wij bijvoorbeeld ketjap medja (te koop bij de toko) gebruikt, maar ketjap manis kan ook!
Tamara plaatste op 03-04-2019 om 05:29:23
klinkt superlekker! Kan dit ook in de slowcooker? Hoe lang zou het dan moeten? en wat zouden de verhoudingen zijn qua vocht?
Ohmydish plaatste op 03-04-2019 om 08:15:03
Hallo Tamara, dankje! Dit kan prima in de slowcooker, ik zou dan dezelfde hoeveelheden aanhouden en een flinke bodem water toevoegen. Qua tijd zou in principe 3 uur ook al genoeg moeten zijn voor deze hoeveelheid, maar voor de zekerheid zou ik 4 uur op de laagste stand doen voor extra mals vlees. Groetjes
R.Beverwijk plaatste op 17-08-2019 om 08:22:31
Is er ook een alternatief voor gembersiroop? Wij hebben dat niet in huis en beetje zonde voor 1 recept te halen. Hebben bv wel gemberpoeder. Kan dat ook?
Ohmydish plaatste op 20-08-2019 om 10:33:28
Goedemiddag, allereerst excuses voor de latere reactie dan gebruikelijk. Gemberpoeder of verse geraspte gember kan ook, gembersiroop heeft ook nog een zoetere smaak. Hiervoor kun je een makkelijke suikerstroop maken door water en suiker te verwarmen tot de suiker is opgelost. Fijne dag :)

Wil je een reactie achterlaten?


Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.