Artisjokken met sjalot-vinaigrette

(3)

Artisjokken met sjalot-vinaigrette is een gerecht waarbij merkbaar is dat eenvoud ook heerlijk kan zijn. Recept voor 2 personen.

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 24-09-2014, dit recept is voor 2 personen en duurt 50 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 01-09-2023

Kooktijd 50 minuten Aantal personen 2 personen Categorie Hapjes en snacks
Artisjokken met sjalot-vinaigrette

Ingrediënten


  • 2 grote artisjokken
  • Sap van 1 citroen
  • 1 sjalot
  • Eetlepel Dijon mosterd
  • 30 ml witte wijnazijn
  • 90 ml olijfolie
  • Zout en peper naar smaak

Kookgerei nodig


  • Koksmes
  • Snijplank
  • Grote pan
  • Kommetje

Artisjokken met sjalot-vinaigrette Ingrediënten

Aan de slag

Dit recept printen

Kooktijd 50 minuten Aantal personen 2 personen Categorie Hapjes en snacks

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/artisjokken-met-sjalotvinaigrette


Voorbereiding -- 10 minuten

Vul een grote pan met water en voeg een snufje zout toe. Breng aan de kook en voeg het citroensap toe. Kook de artisjokken nooit in een ijzeren pan, dan zullen de artisjokken verkleuren.

Haal de buitenste en stevige bladeren van de artisjokken af. Breek de stengel eraf en gebruik een koksmes om een kwart van de bovenkant van de artisjokken af te snijden (zie foto).

Snijd de citroen doormidden en wrijf over de artisjok heen, dit voorkomt verkleuring. Gebruik een scherpe schaar of een koksmes om de bovenste puntjes van de bladeren af te snijden. Herhaal deze stap voor de andere artisjok.

Snijd het sjalotje in zo fijn mogelijke stukjes, voeg toe aan een kommetje. Voeg witte wijnazijn en mosterd toe en breng op smaak met peper en zout. Voeg de olijfolie langzaam toe en roer tot een mooie vinaigrette. 

Artisjokken met een sjalot-vinaigrette
Artisjokken met sjalot-vinaigrette

De artisjokken met een sjalot-vinaigrette afmaken -- 40 minuten

Voeg de artisjokken toe aan het kokende water en laat 30 tot 40 minuten rustig garen. Voeg iets zwaars toe aan de bovenkant van de artisjokken om er zeker van te zijn dat de artisjokken geheel onder water staan.

Kook totdat de buitenste bladeren zacht aanvoelen. Giet de artisjokken na het koken af en houdt ze ondersteboven om het water eruit te laten lopen.

Dip de blaadjes van de artisjokken per stuk in de sjalot-vinaigrette en eet enkel het vruchtvlees aan de achterkant. Na de blaadjes haal je de binnenkant eruit, deze kun je niet eten, en kun je de artisjokharten eten. Smakelijk!

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 24-09-2014, dit recept is voor 2 personen en duurt 50 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 01-09-2023


Waardeer dit recept!
3 stemmen

0 reacties op Artisjokken met sjalot-vinaigrette

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Wil je een reactie achterlaten?


Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.