Appel meringue taart

(48)

Deze appel meringue taart heeft alles wat je zoekt in een perfecte herfsttaart. Een krokante bodem, romige appelvulling en zachte meringue.

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 09-12-2018, dit recept is voor 12 personen en duurt 1 uur.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 07-10-2023

Kooktijd 1 uur Aantal personen 12 personen Categorie Taart en cake
Appel meringue taart

Ingrediënten


Ingrediënten taartbodem

  • 250 gram bloem + extra
  • 100 gram roomboter op kamertemperatuur + extra om in te vetten
  • 100 gram suiker
  • 1 ei
  • 1 theelepel vanille extract
  • snuf zout

Ingrediënten vulling

  • 5 appels zoals bijvoorbeeld Elstar, Golden Delicious, Jonagold
  • 2 eieren
  • 100 gram suiker + 4 eetlepels extra
  • 50 gram bloem
  • 200 gram crème fraîche
  • handjevol amandelschaafsel

Kookgerei nodig


  • elektrische mixer (of kneed het deeg met de hand, mixer is wel aan te raden voor de meringue)
  • kleine kom + vork
  • huishoudfolie
  • taartvorm (ongeveer 26 cm)
  • siliconen kwast
  • grote kom
  • snijplank & koksmes
  • dunschiller
  • deegroller
  • oven

Appel meringue taart Ingrediënten

Aan de slag

Dit recept printen

Kooktijd 1 uur Aantal personen 12 personen Categorie Taart en cake

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/appel-meringue-taart


Voorbereiding – 15 minuten + wachttijd

Begin met het maken van het deeg, dit moet namelijk nog rusten voor je het kan gebruiken. 

Meng hiervoor bloem met zout en voeg dan geleidelijk de zachte boter in stukjes toe. Kneed tot een kruimelig deeg. Klop het ei samen met de suiker los met een vork en voeg dit mengsel toe aan het deeg. Kneed tot een deegbal is ontstaan, pak dit in met huishoudfolie en laat ongeveer een uur rusten in de koelkast. 

Vet ondertussen een taartvorm in met boter en zet opzij. Scheidt 2 eieren en meng het eigeel met suiker, crème fraîche, 50 gram bloem en een theelepel vanille extract. 

Appel meringue taart
Appel meringue taart

Appel meringue taart afmaken – 45 minuten

Haal na een uur het deeg uit de koelkast, bestuif het aanrecht en deegroller met bloem en rol het deeg uit tot het in de taartvorm past. Bekleed de taartvorm met het deeg en zet opzij. 

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius en schil ondertussen de appels en verwijder het klokhuis. Snijd de appels in stukjes, niet te groot maar ook niet te klein, en schep dit door het crème fraîche mengsel.

Verdeel de appelvulling over de taartbodem en bak dit ongeveer 15 minuten. 

Ontvet de kom en garde van je elektrische mixer, dit kun je eventueel doen met een paar druppels citroensap en keukenpapier. Klop de eiwitten stijf, zodra er stijve pieken ontstaan voeg je geleidelijk de suiker toe.

Je kunt de meringue net zo zoet maken als je zelf wilt, ik maakte deze met maar 4 eetlepels suiker omdat de balans dan goed is met de fris zurige appels. 

Verdeel het eiwit na een kwartier over de taart samen met een handjevol amandelschaafsel. Bak de taart nogmaals een kwartier in de oven, tot de meringue mooi gekleurd is en de vulling gaar is.

Houdt er rekening mee dat de taart langer nodig heeft als de appels grof gesneden zijn en/of het deeg minder dun is uitgerold en dat exacte baktijden altijd afhankelijk zijn van je oven. Geniet ervan!

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 09-12-2018, dit recept is voor 12 personen en duurt 1 uur.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 07-10-2023


Waardeer dit recept!
48 stemmen

8 reacties op Appel meringue taart

Diana plaatste op 26-01-2019 om 16:27:42

Zie ik 't nou goed... Hoeft deze taart maar een half uur gebakken te worden. 2x 15 minuten? Groetjes, Diana

Ohmydish plaatste op 29-01-2019 om 08:51:19
Hallo Diana, dat klopt! Als je de appelstukjes grover snijd zal de taart wel langer nodig hebben. Groetjes
M plaatste op 13-02-2019 om 14:26:50
Hoi ,

Vond het ook al vreemd 2x een kwartier. Heb de appeltjes klein gesneden. Maar toen hij klaar was en hem na een klein uurtje open sneed kwam het sap me tegemoet deeg was ook niet gaar van binnen.

Ohmydish plaatste op 13-02-2019 om 16:04:41
Hallo, wat jammer dat hij niet gaar was. Bij mij was deze perfect na een half uur, zoals je ziet op de foto. Elke oven is anders, daarom schrijf ik bij elk recept dat de exacte tijd afhankelijk is van de grootte van de stukjes en/of dikte van het deeg etc en afhankelijk van je oven. Maar ik zal het er nogmaals nóg duidelijker bij vermelden. Groetjes
Sjors plaatste op 17-10-2020 om 09:53:33
Hallo, in je ingrediënten lijst vermeld je bij de vulling 50gr bloem, dat zie ik in de beschrijving van het recept niet terug, ik heb het er wel door gedaan en ben benieuwd hoe het uitpakt straks, op de foto ziet hij er super lekker uit
Ohmydish plaatste op 17-10-2020 om 11:15:08
Hallo Sjors, dankjewel! Oeps je hebt helemaal gelijk, 50 gram bloem moet bij het crème fraîche mengsel. Ik heb het erbij gezet, bedankt voor je oplettendheid! Hoop dat je net zo dol bent op deze taart als wij. Fijn weekend!
Anouk Vogels plaatste op 04-02-2021 om 21:07:26
Hi! Kun je de vulling met appel ook veranderen in ander fruit? Bijvoorbeeld kersen.. Groetjes, Anouk
Ohmydish plaatste op 04-02-2021 om 22:40:01
Hoi Anouk, ik denk dat het wel moet kunnen met bijvoorbeeld kersen. Wat de exacte baktijd en smaak dan zal worden, is een kwestie van uitproberen (en is ook afhankelijk van je oven). Fijne avond, liefs Véronique

Wil je een reactie achterlaten?


Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.