Andijvie stamppot

(22)

Andijvie stamppot is ouderwets lekker met spek en rauwe andijvie. Precies zoals mijn oma dit altijd maakte, comfort food op zijn best. Klaar in 20 minuten.

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 09-08-2016, dit recept is voor 4 personen en duurt 20 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 25-04-2023

Kooktijd 20 minuten Aantal personen 4 personen Categorie Hoofdgerechten Calorieën 260 calorieën p.p.
Andijvie stamppot

Ingrediënten


  • 400 gram verse andijvie
  • 1,5 kg kruimige aardappelen
  • 200 ml melk
  • 200 gram spekreepjes
  • 1 grote ui
  • 4 eetlepels azijn
  • peper en zout naar smaak

Kookgerei nodig


  • dunschiller
  • snijplank & koksmes
  • middelgrote pan
  • sla centrifuge
  • middelgrote bakpan
  • siliconen spatel
  • vergiet
  • aardappelstamper

Andijvie stamppot Ingrediënten

Aan de slag

Dit recept printen

Kooktijd 20 minuten Aantal personen 4 personen Categorie Hoofdgerechten Calorieën 260 calorieën p.p.

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/andijvie-stamppot


Voorbereiding – 10 minuten

Schil en was de aardappels en snijd ze in stukken. Hoe groter de stukken zijn, hoe langer het natuurlijk zal duren voor ze gaar zijn. Plaats de aardappelen in de middelgrote pan en vul met water en zout. 

Kook de aardappelen gaar in ongeveer 10 minuten, afhankelijk van de grootte. Was ondertussen de andijvie, maak droog met de sla centrifuge en snijd vervolgens in kleinere stukjes.

Zet de gewassen en gesneden andijvie aan de kant en pel de ui. Snijd de ui fijn en zet ook opzij. 

Andijviestamppot
Andijvie stamppot

De andijvie stamppot afmaken – 10 minuten

Verhit de middelgrote bakpan en bak de spekreepjes zonder toevoeging van extra olie of boter. Voeg na ongeveer 2 minuten de gesneden ui toe en bak nog enkele minuten mee.

Het spek mag gerust lekker krokant gebakken zijn. Giet de aardappelen af en pureer ze met de aardappelstamper, als je deze niet hebt kun je ook een fijne zeef en een grote soeplepel gebruiken.

De aardappels hoeven niet geheel glad te zijn, maar er behoren geen grote stukken meer in te zitten. Roer de rauwe gesneden andijvie erdoor en de gebakken spek en ui, samen met het spekvet.

Roer dan de melk en azijn erdoor, het kan zijn dat je nog een beetje extra melk nodig hebt tot de stamppot mooi smeuïg is. Breng op smaak met peper en zout, eet smakelijk!

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 09-08-2016, dit recept is voor 4 personen en duurt 20 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 25-04-2023


Waardeer dit recept!
22 stemmen

Andijvie stamppot: Veel gestelde vragen

Hoe lang kan ik andijvie stamppot bewaren?

In een afgesloten bak kun je de stamppot tot 2 dagen lang bewaren. Of je vriest het in en je kunt de stamppot tot 4 maanden lang in de vriezer bewaren voordat het veel smaak verliest.

Hoe wordt andijvie stamppot ook genoemd?

Een andere benaming voor andijvie stamppot of andijviestamppot is ook “stimpstamp”. Dit is een term die vooral in de achterhoek gebruikt wordt.

2 reacties op Andijvie stamppot

Hermien plaatste op 23-09-2019 om 08:37:18
oh wat een heerlijke recepten
Ohmydish plaatste op 23-09-2019 om 09:12:37
Dankjewel Hermien!

Wil je een reactie achterlaten?


Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.