Ingrediënten
- 1 kg verse andijvie
- 200 gram hamblokjes *Tip
- 300 gram geraspte kaas (wij gebruikten jong belegen en oude kaas)
- 50 gram boter
- 60 gram bloem
- 750 ml melk
- 2 laurierblaadjes
- 2 eetlepels kerrie poeder
- peper en zout naar smaak
- 1 grote ui
- 3 knoflooktenen
- olijfolie
*Tip: voor een vegetarische versie kun je heel gemakkelijk enkel de hamblokjes weglaten, voeg dan wel een beetje extra zout toe.

Kookgerei
- grote kom
- sla centrifuge
- snijplank & koksmes
- grote bakpan
- vergiet
- grote ovenschotel
- oven
- 2 middelgrote pannen
- houten lepel
- garde
Voorbereiding — 15 minuten
De andijvie die wij gebruikten kwam uit onze moestuin dus, er zat veel zand in maar was super vers! Was de andijvie daarom extra goed en maak deze daarna goed droog en snijd de andijvie in reepjes en zet apart. Pel de ui en knoflooktenen en snijd deze fijn.
Verhit een beetje olijfolie in een grote bakpan en fruit de ui en knoflook ongeveer 2 minuten aan. Voeg dan beetje bij beetje de andijvie toe, je zult merken dat de andijvie snel slinkt en je steeds een handvol toe kan voegen. Voeg vervolgens 2 eetlepels kerrie poeder en hamblokjes toe en breng op smaak met peper en zout. Laat de gebakken andijvie uitlekken in een vergiet, zodat de ovenschotel niet te vochtig zal zijn. Een beetje vocht zal de ovenschotel altijd wel hebben, maar dat is niet erg.

Andijvieschotel met ham en kaas afmaken — 30 minutes
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Maak nu de bechamel saus, maar dan met extra toevoeging van kaas. Verhit boter in een middelgrote pan en wacht tot de bubbels weg zijn maar de boter niet is verkleurd. Voeg dan de bloem in 1 keer toe en roer goed met een houten lepel. Laat het nog een paar minuten garen, als je dit niet doet zal de saus een bloemige smaak hebben. Het bloem en boter mengsel heet een roux en wordt gebruikt als bindmiddel. Laat de roux afkoelen.
Verwarm in een andere pan de melk met 2 laurierblaadjes. Laat deze niet aan de kook komen. Zodra de melk warm is, verwijder je de laurierblaadjes en schenk de melk langzaam bij de roux. Blijf roeren met een garde om klontjes en aanbranden te voorkomen. Je zult merken dat na enkele minuten de saus al zal indikken. Voeg dan een grote handvol kaas toe en breng op smaak met peper en zout.
Verdeel de uitgelekte andijvie over de ovenschaal en verdeel de saus daarna gelijkmatig over de andijvie. Maak de ovenschotel af met een laag kaas en bak in de oven voor ongeveer 20 minuten, of tot de kaas mooi goudbruin is.
Probeer deze ovenschotel eens in combinatie met naturel gekookte pasta, heerlijk! Smakelijk!
Geïnspireerd door oh my dish een lekker andijvie schotel gemaakt!
Heerlijk simpel en lekker!
Dank je wel
Dankjewel Ans, fijn dat het gesmaakt heeft! :)