• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

ohmydish.nl

Recepten en gerechten


  • Home
  • 🎄Kerstrecepten 2019 🎅🏻
  • Menugang ▾
    • Voorafjes
    • Tussengerecht
    • Hoofdgerechten
    • Bijgerechten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Toetjes
    • Drankjes
  • Thema ▾
    • Barbecue recepten
    • Brood recepten
    • High tea recepten
    • Ijsrecepten
    • Kerstrecepten
    • Kiprecepten
    • Ovenschotels
    • Paasrecepten
    • Pasta recepten
    • Pizza recepten
    • Quiche recepten
    • Salades
    • Sauzen
    • Slowcooker recepten
    • Snacks
    • Soep recepten
    • Taart en cake
    • Tapas
    • Valentijnsdag
    • Vegetarische recepten
    • Visrecepten
    • Wildrecepten
    • Wokrecepten
  • Kennisbank voor koken ▾
    • Basisrecepten
    • Keukenmateriaal
    • Kooktermen
    • Kruiden en specerijen
    • Vraag & antwoord
  • Blog
  • Recepten index ▾
    • Nieuwste recepten
    • Moestuin
    • Inmaken
    • Foodblogswap
  • Over ons
Andijvieschotel met ham en kaas

Andijvieschotel met ham en kaas

30 juli 2016 door ohmydish 2 Reacties

Makkelijke andijvieschotel met ham en kaas, of zonder ham voor een vegetarische versie. Heerlijk met bechamel saus en een krokante kaaslaag.
Aantal pers.: 4 personen | Voorbereiding: 15 minuten | Kooktijd: 30 minuten | Moeilijkheid: Makkelijk

Ingrediënten

  • 1 kg verse andijvie
  • 200 gram hamblokjes *Tip
  • 300 gram geraspte kaas (wij gebruikten jong belegen en oude kaas)
  • 50 gram boter
  • 60 gram bloem
  • 750 ml melk
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 eetlepels kerrie poeder
  • peper en zout naar smaak
  • 1 grote ui
  • 3 knoflooktenen
  • olijfolie

*Tip: voor een vegetarische versie kun je heel gemakkelijk enkel de hamblokjes weglaten, voeg dan wel een beetje extra zout toe.

Andijvieschotel met ham en kaas ingredienten
Andijvieschotel met ham en kaas ingredienten

Kookgerei

  • grote kom
  • sla centrifuge
  • snijplank & koksmes
  • grote bakpan
  • vergiet
  • grote ovenschotel
  • oven
  • 2 middelgrote pannen
  • houten lepel
  • garde

Voorbereiding — 15 minuten

De andijvie die wij gebruikten kwam uit onze moestuin dus, er zat veel zand in maar was super vers! Was de andijvie daarom extra goed en maak deze daarna goed droog en snijd de andijvie in reepjes en zet apart. Pel de ui en knoflooktenen en snijd deze fijn.

Verhit een beetje olijfolie in een grote bakpan en fruit de ui en knoflook ongeveer 2 minuten aan. Voeg dan beetje bij beetje de andijvie toe, je zult merken dat de andijvie snel slinkt en je steeds een handvol toe kan voegen. Voeg vervolgens 2 eetlepels kerrie poeder en hamblokjes toe en breng op smaak met peper en zout. Laat de gebakken andijvie uitlekken in een vergiet, zodat de ovenschotel niet te vochtig zal zijn. Een beetje vocht zal de ovenschotel altijd wel hebben, maar dat is niet erg.

Andijvieschotel met ham en kaas
Andijvieschotel met ham en kaas

Andijvieschotel met ham en kaas afmaken — 30 minutes

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Maak nu de bechamel saus, maar dan met extra toevoeging van kaas. Verhit boter in een middelgrote pan en wacht tot de bubbels weg zijn maar de boter niet is verkleurd. Voeg dan de bloem in 1 keer toe en roer goed met een houten lepel. Laat het nog een paar minuten garen, als je dit niet doet zal de saus een bloemige smaak hebben. Het bloem en boter mengsel heet een roux en wordt gebruikt als bindmiddel. Laat de roux afkoelen.

Verwarm in een andere pan de melk met 2 laurierblaadjes. Laat deze niet aan de kook komen. Zodra de melk warm is, verwijder je de laurierblaadjes en schenk de melk langzaam bij de roux. Blijf roeren met een garde om klontjes en aanbranden te voorkomen. Je zult merken dat na enkele minuten de saus al zal indikken. Voeg dan een grote handvol kaas toe en breng op smaak met peper en zout.

Verdeel de uitgelekte andijvie over de ovenschaal en verdeel de saus daarna gelijkmatig over de andijvie. Maak de ovenschotel af met een laag kaas en bak in de oven voor ongeveer 20 minuten, of tot de kaas mooi goudbruin is.

Probeer deze ovenschotel eens in combinatie met naturel gekookte pasta, heerlijk! Smakelijk!

Dit recept delen:

  • Pinterest
  • Twitter
  • Facebook
  • E-mail
  • Print

Ook lekker!

Andijvieschotel met ham en kaas Ohmydish bloem, boter, geraspte kaas, ham, hamblokjes, jong belegen kaas, kerrie, kerrie poeder, knoflook, knoflooktenen, laurier, laurierblaadjes, melk, oude kaas, ovenschotel, peper, roux, ui, verse andijvie, zout Hoofdgerechten, Ovenschotels Wereld Andijvieschotel met ham en kaasMakkelijke andijvieschotel met ham en kaas, of zonder ham voor een vegetarische versie. Heerlijk met bechamel saus en een krokante kaaslaag. 4 personen1 kg verse andijvie200 gram hamblokjes300 gram geraspte kaas50 gram boter60 gram bloem750 ml melk2 laurierblaadjes2 eetlepels kerrie poederpeper en zout naar smaak1 grote ui3 knoflooktenenolijfolie
0 0

Categorie: Hoofdgerechten, Ovenschotels Tags: bloem, boter, geraspte kaas, ham, hamblokjes, jong belegen kaas, kerrie, kerrie poeder, knoflook, knoflooktenen, laurier, laurierblaadjes, melk, oude kaas, ovenschotel, peper, roux, ui, verse andijvie, zout

Over ohmydish

Veronique is een chef en Marco is een programmeur. Samen zijn wij Ohmydish in 2014 begonnen en plaatsen 5 x per week een nieuw recept. Onze recepten zijn niet specifiek gezond, vegan, makkelijk of goedkoop maar zijn allemaal met liefde en passie gemaakt. Neem gerust contact met ons op als je vragen hebt.

Lees Interacties

Reacties

  1. Ans Vranken zegt

    30 juli 2016 op 19:39

    Geïnspireerd door oh my dish een lekker andijvie schotel gemaakt!
    Heerlijk simpel en lekker!
    Dank je wel

    Beantwoorden
    • ohmydish zegt

      30 juli 2016 op 20:50

      Dankjewel Ans, fijn dat het gesmaakt heeft! :)

      Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Primaire Sidebar

Veronique van Ohmydish Hoi! Ik ben Véronique, woon in Zuid-Frankrijk, passie voor koken, het Franse leven, delen van recepten en onze drie honden! Meer over mij / ons

Receptenteller

Er zijn al: 1340 recepten geplaatst!

Nieuwsbrief

Wil je net zoals 11.160 anderen 2 x per maand recepten in je inbox?

Archief bekijken

Instagram post 2195643256515484113_1458032450 Voor mij persoonlijk hoort een mooi 'pronkstuk' bij de kerst. Juist niet veel vlees, maar wel goed vlees en dan héél veel heerlijke groente- en aardappelgerechten als bijgerechten. Zo'n tafel vol met vanalles, daar kan ik echt van genieten.⁠⠀
⁠⠀
Maar hoe bak je nou eigenlijk eendenborst? Ga naar ohmydish.nl voor een duidelijke uitleg, of via de link in mijn profiel. ⁠⠀
⁠⠀
En die bijgerechten, daar staan er ook ontzettend veel van op ohmydish.nl en er volgen er nog meer #ohmydish #recept #stapvoorstap #uitleg #eend #eendenborst #eendenborstbakken #pronkstuk #kerst #vlees #roodvlees 3instafood #kerstmis #inspiratie #kerstinspiratie #kerstmenu
Instagram post 2194942193693774235_1458032450 Goedemorgen! Hebben jullie een fijn weekend gehad?

Wij zijn sinds lange tijd weer eens met z’n 2en gaan uiteten. Het was heerlijk en we hebben genoten bij @lepigeonneau! De naam ken je misschien wel van #ikvertrek 😆

Anyhow, hoe vaak gaan jullie uiteten? 
#ohmydish #uiteten #restaurant #nieuwsgierig #weekend #wildmenu #wijn #madiran #frankrijk
Instagram post 2194237479099655719_1458032450 TULBANDJES - Zien deze mini tulband cakejes er niet schattig uit? Deze chocolade cakejes met kersen zijn super lekker en erg geschikt voor de feestdagen. Maar ook op een gewone dag zijn deze erg lekker. Chocolade en kersen blijven niet voor niks een klassieke combinatie die keer en op keer geweldig is. Ga naar ohmydish.nl en zoek op -- mini chocolade tulband -- voor het recept of via de link in mijn profiel. #ohmydish #recept #chocolade #kersen #cake #bakken #bakdag #zondag #weekend #kerst #kerstrecept #inspiratie #instafood #zondagbakdag
Instagram post 2193594117527054890_1458032450 Goedemiddag! Eerst nog even tijd voor de lunch natuurlijk. Maar bij deze alvast een heerlijk ontbijt idee voor morgen, maar kan ook erg lekker zijn als toetje. Deze broodpudding is extra lekker met banaan, en een geweldige manier om oud brood op te maken want weggooien (of aan de kippen voeren) is zonde! ⁠⠀
⁠⠀
Mijn moeder maakte dit vroeger vaker, maar dan waren de stukjes brood niet zo zichtbaar als bij mijn versie. Het is maar net wat je voorkeur heeft! Ga naar ohmydish.nl en zoek op -- broodpudding -- voor het recept of via de link in mijn profiel. #ohmydish #recept #brood #pudding #ontbijt #broodpudding #toetje #banaan #stokbrood #baguette #zondag #weekend #fruit
Instagram post 2192786504132354422_1458032450 🎄ROLLADE 🤶🏻- Hebben jullie een fijne Sinterklaasavond gehad? Of vieren jullie het niet? Wij hebben zelf geen kinderen en ons neefje en nichtje wonen een beetje te ver weg, dus voor ons bleef het dit jaar bij speculaas, kruidnoten etc bakken/eten. ⁠⠀
⁠⠀
In de decembermaand plaats ik elke dag een nieuw recept, zoals deze heerlijke varkensrollade met een sausje van stroop. Echt een dikke aanrader, zo mals en kruidig! Ga naar ohmydish.nl en zoek op -- rollade -- voor het recept of via de link in mijn profiel. ⁠⠀
⁠⠀
#ohmydish #recept #kerst #kerstrecepten #december #feestmaand #kerstmis #rollade #varkensrollade #pronkstuk #kerstdiner #diner #stroop #appelstroop #saus #inspiratie #instafood #nieuwerecepten
Instagram post 2192062831578616349_1458032450 Fijne Sinterklaas!⁠⠀
⁠⠀
Op het laatste moment nog even wat lekkere kruidnoten bakken? Ga dan naar ohmydish.nl en zoek op -- kruidnoten -- voor het recept. Daar vindt je trouwens ook het recept van de echte pepernoten, die anijsachtige zachtere staafjes inderdaad. #ohmydish #recept #kruidnoten #pepernoten #sinterklaas #sint #bakken
Instagram post 2191370908706565833_1458032450 RISOTTO - Ik heb nog een doordeweekse maaltijd voor jullie. Een heerlijke risotto met kip en de Chinese kool die ik laatst uit mijn moestuin had gehaald. Ben jij een risotto liefhebber? Of heb je liever een ander soort rijst? Ga naar ohmydish.nl en zoek op -- risotto met kip en chinese kool -- voor het recept of via de link in mijn profiel. #ohmydish #recept #risotto #doordeweeks #groente #groentenuiteigentuin #moestuin #versegroenten #spekjes #kip #rijst #instafood #champignons

Footer

Recepten moeilijkheid

Makkelijk | Gemiddeld | Matig | Moeilijk

Kennisbank voor koken

Overzicht | Basisrecepten | Kooktermen | Keukenmaterialen | Kruiden & specerijen | Vraag en antwoord

Ohmydish netwerk

Ohmydish.nl | Ohmydish.com | Ohmydish.fr |
Neem contact met ons op

Recepten thema’s

Barbecue recepten | Brood recepten | High tea recepten | Ijsrecepten | Kerstrecepten | Kiprecepten | Ovenschotels | Paasrecepten | Pasta recepten | Pizza recepten | Quiche recepten | Saus recepten | Slowcooker recepten | Soep recepten | Tapas recepten | Valentijnsdag | Vegetarische recepten | Visrecepten | Wildrecepten | Wokrecepten

Recepten per seizoen

Lente recepten | Zomer recepten | Herfst recepten | Winter recepten | Alle recepten | Nieuwste recepten

Keukens

Afrikaans | Amerikaans | Arabisch | Argentijns | Australisch | Aziatisch | Balkan | Belgisch | Brits | Caribisch | Chinees | Cubaans | Duits | Egyptisch | Engels | Europees | Frans | Grieks | Hawaiiaans | Hongaars | Iers | Indiaas | Indonesisch | Iraans | Irakees | Israelisch | Italiaans | Japans | Kantonees | Koreaans | Libanees | Maleisisch | Marokkaans | Mexicaans | Nederlands | Oekraïeens | Perzisch | Philipijns | Portugees | Roemeens | Russisch | Schots | Spaans | Surinaams | Thais | Tunesisch | Turks | Venezolaans | Vietnamees | Wereld | Zweeds | Zwitsers

Type- en spelfouten voorbehouden. Copyright © 2014 - 2019 · Ohmydish

2 x per maand recepten in je inbox?

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang 2 x per maand onze nieuwste recepten, helemaal gratis!

loading Annuleren
Bericht niet verstuurd - controleer je e-mailadres.
E-mail-controle mislukt, probeer het opnieuw
Helaas, je blog kan geen berichten per e-mail delen.