Amuse van polenta en zoete aardappel

(7)

Bij het kerstdiner is een klein hapje vooraf, tijdens het aperitief, zeer aangenaam. Deze amuse van polenta en zoete aardappel is heerlijk én vegetarisch!

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 12-12-2016, dit recept is voor 20 personen en duurt 35 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 10-12-2022

Kooktijd 35 minuten Aantal personen 20 personen Categorie Hapjes en snacks
Amuse van polenta en zoete aardappel

Ingrediënten


  • 80 gram polenta
  • ongeveer 200 ml water
  • ongeveer 80 gram Parmezaanse kaas
  • ongeveer 50 gram boter
  • 6 takjes rozemarijn
  • olijfolie
  • 2 middelgrote zoete aardappels
  • peper en zout naar smaak
  • cress (bijv. waterkers) of een ander soort om te garneren

Kookgerei nodig


  • Oven
  • Middelgrote pan
  • Garde
  • Grote vierkante bak of bakplaat met opstaande rand
  • Aluminiumfolie
  • Kaas rasp
  • Dunschiller
  • Snijplank & koksmes
  • Ovenschaal
  • Ongeveer 20 amuse lepels

Amuse van polenta en zoete aardappel Ingrediënten

Aan de slag

Dit recept printen

Kooktijd 35 minuten Aantal personen 20 personen Categorie Hapjes en snacks

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/amuse-van-polenta-en-zoete-aardappel


Voorbereiding – 30 minuten + wachttijd

Breng ongeveer 200 ml water met zout aan de kook in een middelgrote pan. Voeg de polenta toe zodra het water kookt en meng goed door met een garde. 

Zet het vuur lager en kook de polenta aan de hand van de verpakking gaar. Er zijn verschillende soorten polenta, de exacte kooktijd kan per soort verschillen. De polenta die wij gebruikt hebben in dit recept deed er ongeveer 10 minuten over. 

De polenta zal tijdens het koken dikker worden, en er zullen bubbels vormen. Dit is goed! Blijf roeren zodat de polenta niet aanbrandt. Breng op smaak met boter, flinke hand fijn gesneden rozemarijn, een beetje geraspte Parmezaanse kaas (niet alles!), peper en zout. 

Bedek de binnenkant van een grote platte vierkante bak of bakplaat met opstaande rand met aluminiumfolie en giet hier de polenta in. Wees er zeker van dat de bovenkant helemaal glad is. Wacht totdat de polenta afgekoeld is tot kamertemperatuur voordat je deze tenminste 2 uur lang in de koelkast zet. 

Je kunt de polenta na deze (afkoel) tijd in kleine blokjes snijden. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. 

Schil de zoete aardappels en snijd in kleine blokjes. Verdeel de zoete aardappel in een ovenschaal en bestrooi met een eetlepel vol fijn gesneden rozemarijn, olijfolie, peper en zout. Bak de zoete aardappel gaar in ongeveer 15 minuten. 

Amuse van polenta en zoete aardappel
Amuse van polenta en zoete aardappel

De amuse van polenta en zoete aardappel afmaken – 5 minuten

Gebruik een dunschiller om schilfers van de Parmezaanse kaas af te snijden. Verdeel een aantal blokjes polenta en blokjes zoete aardappel over de amuse lepels. 

Maak het af met stukjes kaas schilfers en garneer met een takje groen of eventueel rozemarijn. Geniet van deze heerlijke amuse van polenta en zoete aardappel!

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 12-12-2016, dit recept is voor 20 personen en duurt 35 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 10-12-2022


Waardeer dit recept!
7 stemmen

0 reacties op Amuse van polenta en zoete aardappel

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Wil je een reactie achterlaten?


Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.