Amandel cruffins

(8)

Amandel cruffins, oftewel een combinatie van croissants en muffins. Krokant door het amandelschaafsel en de vele laagjes en fris door de citroen.

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 23-05-2017, dit recept is voor 12 personen en duurt 1 uur.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 17-01-2024

Kooktijd 1 uur Aantal personen 12 personen Categorie Ontbijt
Amandel cruffins

Ingrediënten


Ingrediënten deeg

  • 150 ml lauwwarm water
  • 1 zakje gist (7 gram)
  • 1 theelepel suiker
  • 300 gram bloem
  • 60 gram boter op kamertemperatuur
  • 1 theelepel zout

Ingrediënten vulling

  • 120 gram zachte en smeerbare boter + extra om in te vetten
  • ongeveer 80 gram amandelschaafsel
  • 6 eetlepels suiker
  • 1 citroen (rasp)
  • poedersuiker om te bestuiven

Kookgerei nodig


  • kleine kom
  • elektrische mixer of kneed het deeg met de hand
  • huishoudfolie of schone theedoek
  • muffinvorm (voor 12 muffins)
  • siliconen kwast
  • deegroller
  • optioneel: pasta machine
  • lepel
  • citrusrasp
  • oven

Amandel cruffins Ingrediënten

Aan de slag

Dit recept printen

Kooktijd 1 uur Aantal personen 12 personen Categorie Ontbijt

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/amandel-cruffins


Voorbereiding – 15 minuten + wachttijd

Los de gist samen met een theelepel suiker op in het lauwwarme water. Laat het enkele minuten staan, je zult merken dat het mengsel schuimig begint te worden.

Meng ondertussen de bloem samen met de boter en voeg er dan het gistmengsel aan toe en na kort kneden ook het zout.

Je kunt het kneden met een machine of met de hand, kneed tot er een soepele deegbal ontstaat.

Plaats de deegbal in een kom en dek af met folie of een vochtige warme theedoek. Laat het deeg een uur rijzen, of tot het verdubbeld is.

Vet een muffinvorm in met boter en zet opzij. 

Amandel cruffins
Amandel cruffins

Amandel cruffins afmaken – 45 minuten + wachttijd

Verdeel het deeg in 6 delen. Bestuif je aanrecht met bloem en rol de delen uit in een dunne lange plak. Dit kun je het beste met een pasta machine doen, want dat gaat het makkelijkste.

Als je deze niet hebt gebruik dan een deegroller en rol elk stuk zo dun mogelijk in een lang stuk.

Besmeer elke plak met boter, verdeel er suiker en amandelschaafsel over en als laatst rasp van een citroen.

Rol alle dunne plakken op en druk deze rollen vervolgens iets platter.

Snijd deze rollen in de lengte en rol ze dan nogmaals op, plaats ze in de ingevette muffinvorm met de laagjes zichtbaar naar boven. Laat ze nogmaals een uur rijzen. 

Amandel cruffins deeg
Amandel cruffins deeg

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius en bak ze dan mooi goudbruin in ongeveer 25 minuten.

Laat ze een beetje afkoelen, bestrooi met poedersuiker en geniet ervan!

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 23-05-2017, dit recept is voor 12 personen en duurt 1 uur.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 17-01-2024


Waardeer dit recept!
8 stemmen

4 reacties op Amandel cruffins

TessaC plaatste op 26-05-2017 om 09:16:08
Oh wat zijn ze leuk geworden! Lekker met die citroen, ga ik ook eens proberen.
Ohmydish plaatste op 26-05-2017 om 09:40:02
Dankje! Jaaa citroen is een favoriet hier, en het combineerde heerlijk met de amandelen :D
Laura Leenders plaatste op 24-05-2020 om 17:37:02
Ze waren heerlijk!!
Ohmydish plaatste op 25-05-2020 om 10:51:28
Dankjewel, fijn om te horen! Fijne dag

Wil je een reactie achterlaten?


Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.