Ajam pedis

(26)

Ajam pedis, oftewel Indonesische hete kip is een heerlijke doordeweekse maaltijd. Een heerlijke saus van tomaat, citroengras, knoflook en meer.

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 30-01-2020, dit recept is voor 4 personen en duurt 1 uur.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 26-08-2023

Kooktijd 1 uur Aantal personen 4 personen Categorie Hoofdgerechten
Ajam pedis

Ingrediënten


  • 4 kippenbouten
  • 1 ui
  • 2 knoflooktenen
  • ongeveer 3 cm gember wortel
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 2 tomaten - of gebruik een half blik tomatenblokjes
  • 1 rode chili peper
  • scheut zonnebloem- of andere neutrale olie
  • 1 theelepel laos
  • 1 theelepel citroengras puree of gebruik 1 citroengras stengel
  • 1 laurierblad
  • sap van een halve citroen
  • flinke scheut water
  • peper en zout naar smaak

Kookgerei nodig


  • snijplank & koksmes
  • (kleine) blender of vijzel
  • grote bakpan met deksel of gebruik een braadpan
  • vleestang

Ajam pedis Ingrediënten

Aan de slag

Dit recept printen

Kooktijd 1 uur Aantal personen 4 personen Categorie Hoofdgerechten

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/ajam-pedis


Voorbereiding – 15 minuten

Pel de ui en knoflooktenen en snijd deze grof. Schil de gember wortel en snijd deze ook grof.

Maak een puree van de ui, knoflook, gember en rode peper, dit kun je met een (kleine) blender of vijzel doen. Voeg hier dan ook de gemalen laos, tomatenpuree en citroengras puree aan toe.

Als je tomaten gebruikt verwijder dan de kroontjes en snijd de tomaten in stukjes. Als je kipfilets gebruikt dien je deze eerst in blokjes te snijden. 

Ajam pedis
Ajam pedis

Ajam pedis afmaken – 45 minuten

Verhit een scheut olie in een grote bakpan. Bestrooi de kip met peper en zout en bak deze rondom mooi goudbruin. Voeg dan het kruidenmengsel toe en bak dit nog enkele minuten.

Voeg dan de tomatenstukjes toe samen met een laurierblad en het sap van een halve citroen toe. Als je een citroengras stengel gebruikt kun je deze nu ook toevoegen.

Voeg een scheut water toe, zet het vuur laag en plaats een deksel op de pan. Laat de kip nu zachtjes sudderen, de exacte kooktijd is afhankelijk van de delen van de kip die je gebruikt.

Als je kipfilets in stukjes hebt gebruikt, zijn deze sneller gaar dan bijvoorbeeld kippenbouten.

De kippenbouten heb ik ongeveer 45 minuten laten sudderen, kipfilet zal in ongeveer 20 minuten al gaar zijn. Controleer goed of de kip gaar is voor je deze gaat serveren.

Serveer de kip met de saus en bijvoorbeeld rijst en sperziebonen (en paprika repen) uit de wok. Eet smakelijk!

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 30-01-2020, dit recept is voor 4 personen en duurt 1 uur.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 26-08-2023


Waardeer dit recept!
26 stemmen

Ajam pedis: Veel gestelde vragen

Kan ik ook ander soort vlees gebruiken?

Je kunt ook andere delen van een kip gebruiken zoals kipfilet, kippendijen of kippenpoten.

Kan ik de ajam pedis ook in een slowcooker bereiden?

Dat kan, afhankelijk van het type slowcooker kan dit langer duren. Controleer na tenminste 45 minuten of de kip goed gaar geworden is.

0 reacties op Ajam pedis

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Wil je een reactie achterlaten?


Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.