Waarom moet je huilen als je uien snijdt?

Waarom moet je huilen als je uien snijdt?

De ui is in veel gerechten terug te vinden. Iedereen weet dat je van uien moet huilen, maar waarom is dat? Zodra je een mes in een ui zet maak je de cellen stuk. Hierbij komt een gas synpropaanthial-S-oxide vrij.

Zodra het vocht op je ogen contact maken met dit gas ontstaat er een zwavelzuurverbinding en gaan de tranen rollen. De vrijgekomen tranen zijn ook vocht, waardoor er meer zwavelzuur ontstaat.

Uien behoren tot de lookfamilie, net zoals bieslook, prei, knoflook en sjalotten. Naast de "gewone" gele ui zijn er ook pittige rode en zoete uien zoals sjalotjes. Tranen zijn niet te voorkomen, er bestaan veel trucjes die voor de een wel werken, maar voor de ander niet.

De realiteit is dat het niet te voorkomen is dat je gaat tranen door het snijden van uien.


Bekijk de orginele vraag via:
https://ohmydish.nl/vraag/waarom-moet-je-huilen-als-je-uien-snijdt


Bekijk hier alle kookvragen


Vond je het antwoord op deze vraag interessant?
Vermeld @ohmydish of tag #ohmydish op Instagram!




Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.