Hoe ontkalk je een waterkoker?

Hoe ontkalk je een waterkoker?

Een waterkoker heeft normaal gesproken weinig onderhoud nodig. Toch is het raadzaam zo nu en dan de waterkoker te ontkalken. Maar hoe ontkalk je een waterkoker op een goede manier? 

Waarom moet je een waterkoker ontkalken?

Water bevat onder andere kalk, na veelvuldig gebruik van een waterkoker zal er een laagje kalk achterblijven in de waterkoker. De waterkoker zal dan minder goed functioneren, omdat deze niet meer zo heet wordt. Hierdoor duurt het veel langer voordat het water aan de kook is. Door je waterkoker zo nu en dan te ontkalken voorkom je dat er stukjes kalk in het gekookte water terecht komt.

Hoe vaak moet ik een waterkoker ontkalken?

Dit ligt aan de frequentie van het gebruik van de waterkoker. Gebruik je vaak een waterkoker? Dan zul je deze vaker moeten ontkalken. Je kunt heel simpel controleren of je een waterkoker moet ontkalken. Open de deksel van de waterkoker en kijk of er kalkresten aan het verwarmingselement en/of binnenkant van de waterkoker zitten. Is dit het geval? Dan is het tijd om je waterkoker te gaan ontkalken.

Wat is een goede ontkalker?

Er zijn talloze ontkalker's te koop in de supermarkten waarmee je de waterkoker kunt ontkalken. Wil je snel klaar zijn? Schaf dan een fles ontkalker aan uit de supermarkt. Controleer op de verpakking van de ontkalker of deze geschikt is voor gebruik in een waterkoker, er zijn namelijk meerdere apparaten die ontkalkt kunnen worden. Niet alle schoonmaakmiddelen zijn geschikt voor gebruik in een waterkoker. Gebruik je liever een natuurlijke(re) oplossing? Gebruik dan schoonmaakazijn of citroensap.

Het ontkalken van een waterkoker met citroensap of schoonmaakazijn is simpel. Vul je waterkoker met een mix van water en schoonmaakazijn of citroensap. Vul de waterkoker voor tenminste de helft met schoon (kraan)water en vul de resterende hoeveelheid aan met schoonmaakazijn of citroensap. Zet je waterkoker aan, en breng het water aan de kook. Als het goed is gaat de waterkoker vanzelf uit na het koken van het water, zo niet, zet deze dan handmatig uit.

Laat de waterkoker met het gekookte water en schoonmaakazijn of citroen voor 15 - 30 minuten staan. Giet dan de inhoud van de waterkoker weg. Je zult nu merken dat de kalklaag grotendeels of helemaal weg is. Heb je toch nog wat kalk? Herhaal dan de bovenstaande stap. Spoel je waterkoker met schoon, koud water af totdat deze niet meer naar azijn of citrus ruikt. Droog de waterkoker dan af met een schone en droge doek.

Tip: citroensap werkt iets sneller dan schoonmaakazijn en het heeft het bijkomende voordeel dat er geen vervelende smaak achterblijft in het gekookte water.


Bekijk de orginele vraag via:
https://ohmydish.nl/vraag/hoe-ontkalk-je-een-waterkoker


Bekijk hier alle kookvragen


Vond je het antwoord op deze vraag interessant?
Vermeld @ohmydish of tag #ohmydish op Instagram!




Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.