Wortels bestaan in vele soorten, maten en kleuren. Je kunt er alle kanten mee op, vind volop inspiratie in dit overzicht met wortel recepten.
Wortels bestaan in vele soorten, maten en kleuren. Oranje wortels zijn eigenlijk tot stand gekomen door kruisingen. De eerste wortels waren namelijk eigenlijk wit, maar deze worden tegenwoordig gezien als 'vergeten groenten'. In de moestuin is het kweken van wortels behoorlijk makkelijk, je kunt ze zaaien in rijen in de volle grond of zelfs in een bak of kas.
Wortels zijn fantastisch en te verwerken in zo ontzettend veel gerechten. Wij hebben dan ook meer dan 100 recepten met wortel. Op deze inspiratie pagina zal ik er een aantal met jullie delen, via de zoekfunctie op onze site kun je nog veel meer recepten met wortel vinden.
Een simpele wortelsalade van geraspte wortel is een ideaal en snel bijgerecht voor vele gerechten.
Een puree gemaakt van wortels met smaakmakers zoals tijm en gember is een snel bijgerecht.
Deze heerlijke zoet-zure wortel chutney is bijvoorbeeld erg lekker als extraatje op een broodje.
De wortel chutney kun je bijvoorbeeld gebruiken voor deze heerlijke burgers.
Een taart gemaakt met wortels, oftewel een carrot cake, mag niet ontbreken. Deze worteltjestaart is super smeuïg met een heerlijke roomkaas topping.
Nog zo'n heerlijk en makkelijk bijgerecht zijn geroosterde wortels, je kunt hiervoor de ronde Parijse worteltjes gebruiken maar andere soorten kunnen ook.
Geroosterde Parijse worteltjes
Deze salade is gemaakt van groenten die tot spaghetti zijn gesneden door een spiraalsnijder (spiralizer). Je kunt de groenten ook gewoon in reepjes of stukjes snijden.
Courgette- en wortel spaghetti salade
Deze simpele gestoomde wortels zien er prachtig uit op je bord, heerlijk voor een uitgebreid diner. Extra lekker met een zoete en bittere karamelsaus.
Door de wortels in fijne plakjes te snijden kun je dit bijgerecht snel maken, binnen 20 minuten heerlijke gekarameliseerde wortels als bijgerecht.
Wortels zijn ook altijd een erg goede toevoeging aan een noedelsoep, zoals deze met biefstuk en ei.
Een soep met bonen kan ook haast niet zonder wortel, toch?
Een klassieke Amerikaanse coleslaw is gemaakt met witte kool en wortel en mag niet ontbreken tijdens de barbecue.
De Vietnamese variant van een broodje gezond, de bánh mì. Met zoetzure groenten zoals wortel en radijs.
Rauwe wortels zijn heerlijk krokant en vol van smaak, zeker als deze uit de moestuin komen. Gebruik ze in een springroll voor een heerlijke 'loempia'.
Springrolls met kip en sesamsaus
Een klassieke Limburgse koude schotel, met rundvlees, wortels, erwtjes en meer.
Een minestrone soep is een gevulde soep met macaroni en veel groenten.
Atjar tjampoer is een Indonesisch bijgerecht van zoetzure wortel en kool met o.a. gember en een prachtige gele kleur.
Deze simpele aardappel rijstsoep zit boordevol groenten en heeft heel veel smaak voor een erg simpele soep.
Een heerlijk zachte en kruidige wortelsoep met prei is extra lekker door deze te serveren met krokante kikkererwten.
Nog zo'n heerlijke stoofpot met wortel, maar deze is ook nog eens met aardappels en venkel.
Stoofpot met rundvlees en venkel
Een romige stoofpot met kalfsvlees, oftewel een klassieke Franse blanquette de veau. Deze versie is gemaakt met vanille, een echte aanrader want dit maakt de stoofpot extra zacht van smaak.
Kalfsstoof met vanille – Blanquette de veau à la vanille
Een bekende klassieke stoofpot uit de Franse keuken is een Boeuf bourguignon, heerlijk met rundvlees, spekjes, champignons en wortel.
Boeuf bourguignon
Nog zo'n klassieke maar minder bekende stoofpot uit de Franse keuken is deze Daube de boeuf. Met een wel heel speciaal ingrediënt.
Daube de boeuf à la Provençale
Gerechten uit de wok zijn makkelijk, snel en je kunt er veel soorten groenten in doen.
Een pasta kan ook lekker worden door het toevoegen van wortels, samen met tomaat en chorizo een erg lekkere pasta.
Macaroni met chorizo en tomaat
Wortels zijn ook heerlijk in combinatie met andere groentes in een quiche.
Quiche met sperziebonen en spekjes
Heerlijke vispannetjes met verschillende soorten vis, knolselderij en wortels.
Vispannetje met zalm en koolvis
Nog zo'n heerlijke stoofpot, maar dan in bladerdeeg. Dat maakt een stoofpot met rundvlees en wortel nog veel lekkerder.
Foe yong hai, oftewel een omelet met veel groenten en een heerlijke saus.
Je kent het vast wel, de klassieke Franse cassoulet. Een heerlijk gerecht met aardappels, bonen, verschillende soorten vlees en wortel.
Choucroute garnie is nog zo'n heerlijke winterse Franse klassieker. Oftewel gegarneerde zuurkool, met aardappels, wortel en verschillende soorten vlees.
Choucroute garnie - gegarneerde zuurkool
Tjaptjoi is een overheerlijk gerecht uit de wok, met veel groenten, biefstuk, noedels en een fantastische saus.
Taco's met chorizo, rode biet en geraspte wortel, zo'n ontzettend lekkere combinatie met een beetje pit!
Chorizo taco's met ingelegde rode bieten
Nog één stoofpotje dan, maar dan van wild zwijn. Heerlijk met wortel, rozemarijn, tijm en rode wijn.
Een heerlijke Shepherds pie, naar recept van Gordon Ramsay. Heerlijk met lamsgehakt en een heerlijke laag aardappelpuree met kaas.
Gordon Ramsay's Shepherds pie recept
Een overheerlijke en makkelijke curry met veel groenten, kokos en kip.
Kokoscurry met kip en courgette
Een frisse stoof van konijn met sinaasappel en groenten, extra makkelijk uit de slowcooker.
Konijn met sinaasappel uit de slowcooker
Deze stoofpot met linzen en wortel is een makkelijke vegetarische maaltijd, extra lekker met cashewnoten.
Vegetarische wortel en linzen stoof
Hutspot, oftewel wortelstamp is een klassieker. Wij houden ervan om meer aardappels dan wortels te gebruiken en veel ui, maar je kunt ook dezelfde hoeveelheid van beide gebruiken.
De klassieke Franse boeuf bourguignon, maar dan vegetarisch met verschillende soorten champignons.
Vegetarische champignon Bourguignon
Een vegetarisch eenpansgerecht met groenten, kikkererwten en aardappels.
Bekijk de orginele pagina via:
https://ohmydish.nl/wortel-recepten
Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.