Een bakblik is keukengerei. De term bakblik wordt vaak om een bakvorm, braadvorm of broodvorm aan te duiden waarmee onder andere gebakken en gebraden kan worden. Er zijn bakblikken in verschillende soorten en maten, van vierkant, rechthoekig tot rond. De gebruikte materialen verschillen ook van aluminium, teflon en (roestvrij) staal. Je hebt bakblikken die laag, hoog en […]
Over welk keukenmateriaal wil je graag meer weten?
Kom meer te weten over belangrijke gereedschappen die je in de keuken kunt gebruiken in onze kennisbank voor koken.
Wat is een dunschiller?
Je gebruikt een dunschiller om verschillende soorten ingrediënten te schillen, zoals aardappelen, appels, komkommers, courgettes enzovoorts. Je herkent een dunschiller van goede kwaliteit aan de hand van het gebruikte staal en de ergonomie. Een dunschiller van goede kwaliteit blijft jarenlang scherp en zal dunner en preciezer schillen dan een goedkopere, vaak plastic variant. Dunschillers zijn erg […]
Wat is een koksmes?
Een koksmes is een soort mes dat in keukens gebruikt wordt voor bereiding van voedsel. Het mes heeft een niet-flexibel lemmet en een stevig handvat dat niet los kan. Een koksmes heeft een lemmet dat aan de snede een stuk uitsteekt buiten het handvat, zodat met het mes makkelijk op een snijplank gesneden kan worden […]
Wat is een aanzetstaal?
Een aanzetstaal is een ruw metalen of keramische staaf met een handvat. Een aanzetstaal wordt gebruikt door randen van een (koks)mes te slijpen. Een aanzetstaal is alleen geschikt voor messen met een gladde snijrand. Een aanzetstaal moet van harder materiaal gemaakt zijn dan het mes om eventuele nieuwe beschadigingen te voorkomen. Klik hier om terug te gaan […]
Wat is een au-bain-marie pan?
Met behulp van een au-bain-marie pan bereid en/of houdt je gerechten warm. Een au-bain-marie pan is een dubbele pan, waarvan de onderste (buitenste) pan gevuld is met een dun laagje water. De binnenste pan wordt hier bovenop gezet, waardoor de inhoud van de binnenste pan in wordt bereid of warm gehouden. Klik hier om terug te gaan […]
Wat is een aspergepan?
Dit is een pan die perfect is om asperges in gaar te koken. Een aspergepan is namelijk hoger als een doorsnee pan, waardoor de asperges gekookt worden met de aspergepunten boven het kookwater uit. De asperges worden in een metalen net geplaatst die precies in de aspergepan past. Klik hier om terug te gaan naar het overzicht […]
Wat is een ananasboor?
Een ananasboor lijkt in functie op een appelboor, met een ananasboor verwijder je het binnenste van een ananas. Snijd het bovenste deel van de ananas eraf en plaats de boor in het midden van de ananas. Draai de ananasboor en oefen wat lichte druk naar beneden uit. Je voelt vanzelf of de boor aan de onderkant […]
Wat is een aardappelschilmachine?
Met behulp van een aardappelschilmachine is het mogelijk om volledig automatisch aardappelen te schrappen, schillen en wassen. Aardappelschilmachine’s zijn er in verschillende uitvoeringen voor consumenten tot industriële toepassingen. Wordt ook wel een aardappelschrapmachine genoemd. Hieronder staat een aardappelschilmachine zoals je die in restaurant keukens kunt vinden: Klik hier om terug te gaan naar het overzicht van de […]
Wat is een appelboor?
Een appelboor wordt gebruikt om het klokhuis uit hele appels te verwijderen. Op de appelboor zit een rond gebogen mesje met een kartelrand die vanaf de steel tot de kroon van een appel door kan worden gestoken. Er zijn twee soorten appelboren, een standaard appelboor en de appelboor die de appel gelijk in stukken snijdt. Een appelboor die appels […]
Wat is een garde?
Een garde kom je regelmatig tegen in een koken. De vorm zoals wij die kennen wordt gebruikt sinds de 19de eeuw. Voorheen werden bundels met twijgjes gebruikt, dit is overigens ook Oud-Hollands voor het woord garde. Tegenwoordig zijn er gardes beschikbaar in allerlei soorten en maten. De meest gebruikte is de klassieke ballongarde. Je gebruikt een garde om […]