Chinese hotpot maken

Een Chinese hotpot is super gezellig om met z'n allen te doen. Een tafel vol met lekkers dat je kunt garen in geurige bouillon.

Wat is een Chinese hotpot? In principe is het een Chinese variant van fondue zoals wij die kennen. Je gaart verschillende soorten vlees, vis, groenten en bijvoorbeeld noedels in een smaakvolle bouillon.

Meestal 2 soorten bouillons, maar elke regio kent zijn eigen soorten dus dit zijn geen vaste recepten. Je kunt de bouillons naar smaak maken en volop variëren met wat je op tafel zet. Begin met hot pot bouillon maken:

Ingrediënten bouillon

  • 1.5e liter runderbouillon
  • 2 steranijs
  • 3 kardemom peulen
  • sojasaus naar smaak
  • 1 rood pepertje

Ingrediënten kokosbouillon

Ingrediënten dipsaus

  • 100 ml sojasaus
  • klein scheutje sesamolie
  • 2 tenen knoflook
  • 1 bosui

De runderbouillon kun je maken van bijvoorbeeld bouillonblokjes of maak deze helemaal zelf. Voeg steranijs, gekneusde kardemom peulen en een gekneusd rood pepertje toe aan de runderbouillon. 

Verwarm dit en laat dit zachtjes koken, zodat de bouillon de smaken kan opnemen. Zeef deze vervolgens om de kruiden uit de bouillon te halen. Breng op smaak met een scheutje sojasaus. 

Voor de kokosbouillon verwarm je simpelweg kippenbouillon samen met een gekneusde stengel citroengras. Ook hiervoor kun je bouillon maken van bouillonblokjes of maak deze zelf.

Voeg hier dan kokosmelk aan toe en laat de kokosbouillon de smaak van citroengras volledig opnemen. Haal de citroengras eruit voor je de bouillon op tafel zet. 

Pel en snijd de knoflooktenen zo fijn mogelijk en snijd het groene deel van de bosui fijn. Meng dit samen met sojasaus en sesamolie tot een heerlijke saus.

Wat staat er verder op tafel?

Wij kozen voor dungesneden kipfilet en bavette, maar je kunt hiervoor ook biefstuk of een ander mals stukje rundvlees gebruiken. Ander soort vlees zoals varkensvlees of gehaktballetjes kan ook, maar dan wel alles in kleine stukjes.

Je kunt ook volop variëren met vis, snijd de vis dan niet te klein omdat deze snel te gaar zal worden in de bouillon. Garnalen, octopus, mosselen, het kan allemaal in een Chinese hotpot. Wat betreft overige ingrediënten is er eigenlijk weinig wat er niet lekker bij is.

Wij kozen voor broccoli, Chinese kool, meiknol, bosui, sperziebonen, 2 soorten champignons en wortel. Voor erbij noedels en een saus van o.a. sojasaus. 

Chinese hotpot maken
Chinese hotpot maken

Je kunt een echte hotpot gebruiken, dat is een vrij platte pan met een scheiding in het midden. Zo kun je beide bouillons in 1 pan op tafel zetten, maar zo'n pan is niet persé noodzakelijk.

Wij gebruikten 2 gewone pannen, eentje voor de frisse kokosbouillon en de andere voor een heldere pittige runderbouillon. Deze worden verwarmt, hiervoor gebruikten wij een camping gasstel. 

Als je 1 pan gebruikt, heb je aan een enkele kookplaat genoeg. Dit kan ook prima een elektrische kookplaat zijn.

En dan, hoe werkt een Chinese hotpot?

Ieder heeft zijn eigen kleine netje, een fonduenetje, deze kun je op verschillende manieren gebruiken. Je kunt de ingrediënten direct in de bouillon doen en dit er met het netje of met chopsticks uit vissen.

Je kunt ook een mix maken in het netje en het netje dan in de bouillon leggen. Zodra alles gaar is haal je het netje eruit met je gemengde ingrediënten al bij elkaar.

Hier kun je als je wil een beetje van de sojasaus op doen. Je kunt het serveren in borden of kommen, smakelijk en veel plezier!  


Bekijk de orginele blog via:
https://ohmydish.nl/blog/chinese-hotpot-maken


Vond je deze blog interessant?
Vermeld @ohmydish of tag #ohmydish op Instagram!


Wat vind jij van dit blog?
1 stem
← Vorig blog
7 x zuivelproducten

Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.