Ohmydish.nl


Zonnebloem

Een zonnebloem is al prachtig op zichzelf, maar zonnebloemvelden zijn magisch! De zaden smaken naar noten en zijn zeer voedzaam.

Zonnebloem

Blog printen Bekijk reacties (0)


  • Latijnse naam:¬†Helianthus annuus
  • Familienaam:¬†Composietenfamilie (Compositeae)
  • Buitenlandse namen:
    • Engels:¬†Sunflower
    • Frans:¬†Girasol, Tournesol, H√©lianthe
    • Duits:¬†Sonneblume
    • Italiaans:¬†Girasole
    • Spaans:¬†Helianto, Mirasol
  • Oorsprong:¬†Waarschijnlijk werden de zaden door ontdekkingsreizigers uit Peru en Mexico meegenomen.
  • Vindplaats:¬†Overal in Europa, Zuid-Amerika en Afrika, waar ze op grote schaal gekweekt worden.
  • Kweek:¬†Zaai eind april, mei, in volle voedzame grond, op een beschutte zonnige plaats. Uitdunnen tot een onderlinge afstand van ongeveer 40 centimeter.
  • Verduurzamen:¬†Leg de afgesneden bloemen op een koele, luchtige plaats te drogen tot de zaden er gemakkelijk uitvallen. De eerste persing geeft tafelolie, de tweede persing geeft olie voor de fabricage van kaarsen en zeep. De pulp wordt in veevoer verwerkt.
  • Toepassing spijs en drank: De zaden zelf kunnen geroosterd worden. Ze smaken naar noten en zijn zeer voedzaam, maar sommige mensen zijn allergisch voor het vliesje om de pitten. De eerste persing zonnebloemolie bevat veel onverzadigde vetzuren en is een uitstekende keuken- en tafelolie, speciaal door zijn neutrale smaak en reuk. De lange bloemknoppen, die dikwijls opzij uit de stengels groeien, smaken als artisjokken en kunnen ook op dezelfde manier gegeten en klaargemaakt worden.
Zonnebloem Zonnebloem


Ga terug naar het overzicht van de Kennisbank voor koken.


Bekijk de orginele blog via:
https://ohmydish.nl/blog/zonnebloem


Vond je deze blog interessant?
Vermeld @ohmydish of tag #ohmydish op Instagram!



← Vorig blog
Duizendblad
Volgend blog →
Wat is een koksmes?

Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Bereid een prachtig gerecht van 1 van deze smaakvolle lente recepten.