Zelf sambal maken

Zelf sambal maken is niet alleen super lekker, maar ook nog eens makkelijker dan je denkt. Je kunt het naar eigen smaak maken, hoe pittig wil jij je sambal?

Wat vind jij van dit blog?
2 stemmen

Ingrediënten

  • grote handvol rode pepers naar keuze (wij gebruikten rawit pepertjes)
  • 3 kleine (gele) madame jeanette pepertjes (voor een mildere variant kun je deze ook weglaten)
  • 1 ui
  • 3 knoflooktenen
  • ongeveer 3 cm gember wortel
  • 2 eetlepels witte wijnazijn (of gebruik een andere soort, citroensap kan eventueel ook)
  • flinke scheut zonnebloemolie (of andere neutrale olie)
  • 1 eetlepel suiker
  • flinke snuf zout
Zelf sambal maken ingrediënten Zelf sambal maken ingrediënten

Kookgerei

  • vijzel of kleine blender
  • snijplank & koksmes
  • middelgrote bakpan
  • gesteriliseerde pot met deksel (dit kun je makkelijk doen door deze enkele minuten te koken in kokend water)
Zelf sambal maken Zelf sambal maken

Zelf sambal maken -- 15 minuten

Was de pepertjes en verwijder de steeltjes. Maak de pepertjes droog in een schone theedoek. Pel de ui en knoflooktenen en voeg de pepers, ui en knoflook toe aan een vijzel of kleine blender en maak er een puree van.

Verwarm een scheut olie in een bakpan op middelhoog vuur. Snijd de gember grof en voeg deze toe aan de warme olie en laat dit enkele minuten zachtjes warm worden. Op deze manier zal de olie de smaak van gember volledig opnemen. Verwijder de gember en voeg de peper, knoflook en ui puree toe aan de pan. Laat het enkele minuten zachtjes bakken en voeg dan zout, suiker en azijn toe.

Na enkele minuten is de sambal klaar, schep deze zo warm mogelijk in de pot en plaats de deksel op de pot. De sambal is in een schone pot minimaal een maand houdbaar. Geniet ervan!


Bekijk de orginele blog via:
https://ohmydish.nl/blog/zelf-sambal-maken


Vond je deze blog interessant?
Vermeld @ohmydish of tag #ohmydish op Instagram!


← Vorig blog
Wat is yuzu?

Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.