Wijnruit

Het kruid wijnruit is te bitter om in voedsel te verwerken, maar het wordt wel gebruikt als smaakmaker in sommige likeuren.

Wat vind jij van dit blog?
0 stemmen

  • Latijnse naam: Ruta graveolens
  • Familienaam: Wijnruitfamilie (Rutaceae)
  • Buitenlandse namen:
    • Engels: Rue
    • Frans: Rue odorante
    • Duits: Gartenraute, weinkraut
    • Italiaans: Ruta
    • Spaans: Ruda
  • Oorsprong: De berghellingen van Zuid-Europa; door kloosterlingen is wijnruit overgebracht naar het noorden.
  • Vindplaats: Europa
  • Kweek: In april de wijnruit zaaien op een zonnige beschutte plek met goede afwatering. De groei verloopt nogal traag. In mei uitdunnen tot een onderlinge afstand van circa 50 centimeter. Wijnruit vormt een goede heggenplant die altijd groen is. Snoeien van de wijnruit uitsluitend in het voorjaar tot op het oude hout. Vermeerderen gaat makkelijk door het stekken van de wortel-schietende zij-scheuten.
  • Verduurzamen: De bladeren van wijnruit drogen in de zomerzon.
  • Toepassing spijs en drank: Wijnruit is te bitter om in voedsel te verwerken, maar is wel een ingrediënt van de Italiaanse grappadrank en gaat ook samen met gentiaan in een Zwitserse kruidenbitter.
Wijnruit Wijnruit


Ga terug naar het overzicht van de Kennisbank voor koken.


Bekijk de orginele blog via:
https://ohmydish.nl/blog/wijnruit


Vond je deze blog interessant?
Vermeld @ohmydish of tag #ohmydish op Instagram!


← Vorig blog
Absint, alsem

Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.