Veldzuring

Veldzuring lijkt op postelein, van beide zijn de bladeren eetbaar.

Wat vind jij van dit blog?
0 stemmen

  • Latijnse naam: Rumex acetosa
  • Familienaam: Duizendknoopfamilie (Polygonaceae)
  • Overige namen: Zuurling, zuurkel.
  • Buitenlandse namen:
    • Engels: Sorrel
    • Frans: Oseille
    • Duits: Sauerampfer, Sauerklee
    • Italiaans: Acetosa
    • Spaans: Acedera
  • Oorsprong: Egypte en het Middellandse Zeegebied.
  • Vindplaats: Veel voorkomend onkruid in gematigde gebieden in Europa, Azië en Noord-Amerika.
  • Kweek:  Begin april zaaien in sterk bemeste grond in de schaduw. Scheuren verdient de voorkeur, omdat de plant dan niet zo snel in het zand schiet. Knip de bloeistengels weg.
  • Verduurzamen: Afhankelijk van de soort de verse bladeren gebruiken of (en) de gedroogde wortel.
  • Toepassing spijs en drank: Van de veldzuring zijn de bladeren eetbaar. Daarnaast is er in Frankrijk de rondbladige Rumex scutatus of oseille, een vrij populaire groente. Ook is er de Rumex patienta, de Engelse winterspinazie, waarvan de kleine rond-ovale bladeren ook eetbaar zijn. Combineer de zuringgroente (die op postelein lijkt) altijd met een melkspijs om het oxaalzuur te binden. Niet eten als u aanleg tot steenvorming hebt.
Veldzuring Veldzuring


Ga terug naar het overzicht van de Kennisbank voor koken.


Bekijk de orginele blog via:
https://ohmydish.nl/blog/veldzuring


Vond je deze blog interessant?
Vermeld @ohmydish of tag #ohmydish op Instagram!


← Vorig blog
Vanille

Herfst recepten

Heerlijke herfst recepten die je kunt maken als het seizoen is aangebroken dat de bladeren van de bomen vallen en het vaker gaat regenen. Maak een keuze uit verschillende soorten herfst recepten. Proef de herfst met deze lekkere en simpele herfstrecepten! Geniet van bijvoorbeeld een mok golden milk, een kom romige paddenstoelen-truffelsoep of bak lekkere pompoenwafels voor bij een kop warme chocolademelk.